, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Μνημείο Ολοκαυτώματος παιδιά
του Βαγγέλη Στολάκη
Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας (στη συμβολή της Λεωφ. Νίκης και της Ελ. Βενιζέλου).
Μνημείο Ολοκαυτώματος
Η εκδήλωση περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά), χαιρετισμούς και κατάθεση στεφάνων.
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος στεφάνια
Παρευρίσκονται μεταξύ άλλων:
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος πρόξενοι

  • ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης,

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Αμανατίδης

  • ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Τζιτζικώστας

  • ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ,

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Σαλτιέλ

  • οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Νεάπολης‐Συκεών Σίμος Δανιηλίδης,

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Μπουτάρης Σκαμπαρδώνης Γκιουλέκας

  • οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Ζουράρις,

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Κουράκης Αμανατίδης Καραμανλής

  • ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής,

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής (Σερρών)

  • η πρώην βουλευτής Χριστίνα Ταχιάου,

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Τριανταφυλλίδης Ζουράρις Παναγοπούλου Ταχιάου Νυφούδης

  • η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, που εκφώνησε και την κεντρική ομιλία.

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος
Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως η δημιουργία μουσείου του Ολοκαυτώματος αποτελεί επιδίωξη και της περιφέρειας.
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Τζιτζικώστας (2)
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε πως «δεν υπάρχουν ΟλοκαυτώμαΤΑ και κακώς η ελληνική πολιτεία χρησιμοποιεί τον όρο στον πληθυντικό για τα όσα φρικτά υπέστησαν τα μαρτυρικά χωριά. Τιμούμε τη μνήμη των αδικοχαμένων και σεβόμαστε το πένθος τους. Δεν χρειάζεται όμως κάθε σφαγή, κάθε γενοκτονία να ονομάζεται Ολοκαύτωμα! Γίνεται εκ του πονηρού και επιχειρεί να μειώσει τη σημασία του Ολοκαυτώματος που είναι μοναδική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας και ειδικά από τα σχολεία. Ο Paul Ricoeur είπε ότι: “Το καθήκον της μνήμης είναι να αποδίδεις με την ανάμνηση δικαιοσύνη σε κάποιον άλλον, διαφορετικό από σένα”.
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Μπουτάρης
»Γιατί σε τελευταία ανάλυση “Είμαστε όχι μόνο ό,τι θυμόμαστε, αλλά και ό,τι ξεχνάμε”. Και επειδή θέλουμε να συνεχίσουμε να θυμόμαστε εμείς και να θυμούνται και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, επιδιώκουμε να ολοκληρωθεί και το Μουσείο Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Θεσσαλονίκη».
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Μπουτάρης (2)
Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, που πρόσφατα σκηνοθέτησε την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» η οποία αναφέρεται στην ιστορία του Ολοκαυτώματος, σημείωσε πως πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ημέρες της ιστορίας της πόλης και της χώρας. Όπως είπε, οι Γερμανοί κατάφεραν να εξαφανίσουν το 97% των Εβραίων της πόλης. «Τα γεγονότα αυτά δεν έπρεπε να συμβούν. […] Σκοπός του Χίτλερ ήταν ο αφανισμός των Εβραίων του κόσμου» είπε. Αναφέρθηκε στις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί για να εξαφανίσουν τους Εβραίους, αλλά και τα πτώματά τους.
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος παιδιά
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος στεφάνια (2)
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος στεφάνια (3)