Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)
του Βαγγέλη Στολάκη
Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας (στη συμβολή της Λεωφ. Νίκης και της Ελ. Βενιζέλου).
Η εκδήλωση περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά), χαιρετισμούς και κατάθεση στεφάνων.
Παρευρίσκονται μεταξύ άλλων:
- ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης,
- ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,
- ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ,
- οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Νεάπολης‐Συκεών Σίμος Δανιηλίδης,
- οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Ζουράρις,
- ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής,
- η πρώην βουλευτής Χριστίνα Ταχιάου,
- η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, που εκφώνησε και την κεντρική ομιλία.
Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως η δημιουργία μουσείου του Ολοκαυτώματος αποτελεί επιδίωξη και της περιφέρειας.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε πως «δεν υπάρχουν ΟλοκαυτώμαΤΑ και κακώς η ελληνική πολιτεία χρησιμοποιεί τον όρο στον πληθυντικό για τα όσα φρικτά υπέστησαν τα μαρτυρικά χωριά. Τιμούμε τη μνήμη των αδικοχαμένων και σεβόμαστε το πένθος τους. Δεν χρειάζεται όμως κάθε σφαγή, κάθε γενοκτονία να ονομάζεται Ολοκαύτωμα! Γίνεται εκ του πονηρού και επιχειρεί να μειώσει τη σημασία του Ολοκαυτώματος που είναι μοναδική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας και ειδικά από τα σχολεία. Ο Paul Ricoeur είπε ότι: “Το καθήκον της μνήμης είναι να αποδίδεις με την ανάμνηση δικαιοσύνη σε κάποιον άλλον, διαφορετικό από σένα”.
»Γιατί σε τελευταία ανάλυση “Είμαστε όχι μόνο ό,τι θυμόμαστε, αλλά και ό,τι ξεχνάμε”. Και επειδή θέλουμε να συνεχίσουμε να θυμόμαστε εμείς και να θυμούνται και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, επιδιώκουμε να ολοκληρωθεί και το Μουσείο Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Θεσσαλονίκη».
Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, που πρόσφατα σκηνοθέτησε την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» η οποία αναφέρεται στην ιστορία του Ολοκαυτώματος, σημείωσε πως πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ημέρες της ιστορίας της πόλης και της χώρας. Όπως είπε, οι Γερμανοί κατάφεραν να εξαφανίσουν το 97% των Εβραίων της πόλης. «Τα γεγονότα αυτά δεν έπρεπε να συμβούν. […] Σκοπός του Χίτλερ ήταν ο αφανισμός των Εβραίων του κόσμου» είπε. Αναφέρθηκε στις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί για να εξαφανίσουν τους Εβραίους, αλλά και τα πτώματά τους.