, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ήρθε η ώρα της ιατροδικαστού

Η κατάθεση – κλειδί για την εξέλιξη της υπόθεσης της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού και του τραυματισμού των δύο φίλων του, είναι αυτή της ιατροδικαστού Λήδας Κοβάτση. Στην έκθεσή της είναι κάθετη:

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Ο θάνατος του Άλκη προκλήθηκε από συνδυασμό τραυμάτων, συμπέρανε. Στο κεφάλι όπου είχε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και στα πόδια με κυριότερο το τραύμα στη μηριαία αρτηρία. Την προσεχή Δευτέρα η κυρία Κοβάτση θα κληθεί να δώσει λεπτομέρειες για την έρευνά της καταθέτοντας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.  

Μετά την κατάθεση των άλλων δύο θυμάτων της επίθεσης, των γονέων του Άλκη και των αστυνομικών της δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας που διενήργησαν την έρευνα, νομικοί εκτιμούν ότι η κατάθεση της ιατροδικαστή είναι πιο καθοριστική. Και πλέον των υπολοίπων με την έννοια ότι θα ξεκαθαρίσει το «τοπίο» για τη δολοφονική επίθεση. Η κυρία Κοβάτση την ερχόμενη Δευτέρα θα κληθεί με λεπτομέρειες να στηρίξει όσα αναφέρει στα συμπεράσματά της για τον θάνατο του 19χρονου. Και κυρίως θα κληθεί να τοποθετήσει στο άψυχο σώμα του 19χρονου τα φονικά όργανα. Τα μαχαίρια και τα ρόπαλα.  

Η έκθεση της ιατροδικαστή ήταν αυτή που «άπλωσε» τις ευθύνες για τη δολοφονία του 19χρονου σε πολλά πρόσωπα. Δεν ήταν μόνον αυτοί που μαχαίρωσαν, αλλά και όσοι χτύπησαν επανειλημμένα το κεφάλι του Άλκη, όταν αδύναμος φώναζε «φτάνει, μην με χτυπάτε άλλο, πονάω». Και δεν άντεξε. Με δεδομένο ότι κανείς εκ των κατηγορουμένων δεν ομολόγησε ότι κατάφερε οποιοδήποτε χτύπημα στο σώμα του Άλκη, η ιατροδικαστική έκθεση της κυρίας Κοβάτση επιβεβαιώνει αυτή τη στάση και ανοίγει τη βεντάλια των ποινικών ευθυνών. Μένει να φανεί εάν συμβεί το ίδιο στην κατάθεσή της, που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα.  

Η κατάθεση της ιατροδικαστή ουσιαστικά θα κλείσει τον κύκλο των μαρτύρων κατηγορίας, καθώς θα μείνει μόνον ο νεαρός ο οποίος ήταν στην παρέα του Άλκη, όμως κατάφερε πρώτος να ξεφύγει. Από την επίθεση τραυματίστηκε ο αδερφός του.  

Η στάση των δώδεκα 

Σε αυτή τη φάση της ακροαματικής διαδικασίας και μετά την ολοκλήρωση της 14ης μέρας της δίκης, κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να πει πως το σκηνικό με τις ευθύνες των κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν «από κοινού» όλα τα αδικήματα, έχει αλλάξει. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι πιστεύουν ότι η κατάθεση της κυρίας Κοβάτση θα διαμορφώσει νέες συνθήκες.  

Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι εκτιμούν πως ο κλοιός γύρω από τους κατηγορούμενους όσο περνούν οι μέρες σφίγγει περισσότερο. Γι’ αυτό και θεωρείται καθοριστική η κατάθεση της ιατροδικαστή. Μέχρι τώρα κανείς εκ των κατηγορουμένων δεν έχει μιλήσει, πλην ενός, ο οποίος όμως δεν προσδιόρισε ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι χτύπησαν τον 19χρονο. Απλώς επιβεβαίωσε τη συμμετοχή όλων στη φονική επίθεση και τοποθέτησε τα όπλα που κρατούσε ο καθένας.  

Οι προηγούμενες καταθέσεις δεν άλλαξαν το «σκηνικό» που περιγράφεται στη δικογραφία. Οι συνήγοροι υπεράσπισης στις ερωτήσεις τους είναι αλήθεια ότι απέφυγαν να μιλήσουν για ατομικές ευθύνες των κατηγορουμένων. Κυρίως στις ερωτήσεις τους επικεντρώνονται στον χαρακτήρα της επίθεσης, που ήταν οπαδική, εάν ήταν γνωστά τα θύματα στον χώρο των οπαδών. Εκτιμάται πως αυτό θα γίνει με την ευκαιρία της κατάθεσης της κυρίας Κοβάτση.  

Από την άλλη μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι το χτύπημα ήταν τυφλό και μάλιστα οι εμπλεκόμενοι, όπως προέκυψε από μαρτυρίες, δεν δίστασαν ακόμη και όταν ένας εξ αυτών είπε «δεν τους ξέρω». Ένας έδωσε το σύνθημα για το χτύπημα με μαχαίρια, κάραμπιτ, δρεπάνι, λοστούς, ρόπαλα και ο Άλκης έπεσε νεκρός από δεκάδες χτυπήματα. Παρ’ ολίγον να χάσει τη ζωή του και ο ένας εκ των δύο φίλων του, ενώ κινδύνεψε και ο τρίτος που δέχτηκε μαχαιριά στον γλουτό. «Ήταν πολύ βαθιά και μεγάλη σε έκταση», κατέθεσε χαρακτηριστικά διασώστης.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.