Από τα καπνά στο…συσσίτιο

koinw1
 
Της Έλενας Καραβασίλη
Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που κάποτε είχαν δουλειά και τρόφιμα για να συντηρήσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους καθώς και χρήματα για να έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται, έμειναν άνεργοι. Όπως λένε όμως οι ίδιοι, δεν έμειναν στο έλεος του θεού και δεν έχασαν στιγμή την αξιοπρέπεια τους.
Χάρη στη βοήθεια διαφόρων φορέων και ιδιωτών που δημιούργησαν και στηρίζουν τα τελευταία χρόνια τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα συσσίτια και τα κοινωνικά ιατρεία, όσοι έχουν ανάγκη βρίσκουν τη βοήθεια και τη στήριξη που χρειάζονται. Δύο φορές την εβδομάδα τα κοινωνικά παντοπωλεία της Θεσσαλονίκης ανοίγουν τις πόρτες τους και προσφέρουν δωρεάν σε χιλιάδες οικογένειες βασικά είδη πρώτης ανάγκης για να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Τα κοινωνικά ιατρεία παρέχουν φάρμακα, εμβόλια και τη δυνατότητα εξέτασης από εθελοντές γιατρούς, σε όσους χρίζουν βοήθεια. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τις τράπεζες ρουχισμού, όπου οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν ρούχα και παπούτσια.
 
koinw3
Από τα καπνά στο συσσίτιο
Η Σούλα Αναστασοπούλου, είναι άνεργη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εργαζόταν στην καπνοβιομηχανία «Μηχαηλίδης» μέχρι το 2010, όπου και έκλεισε το εργοστάσιο, αφήνοντας τους απλήρωτους, σύμφωνα με την ίδια.
«Το εργοστάσιο έκλεισε, μετεφέρθηκε στη Βουλγαρία και δε μας πλήρωσε ούτε τα χρήματα που μας όφειλε. Είμαι 65 χρονών, εδώ και πέντε χρόνια μένω όπου βρω. Δεν είχα να πληρώσω τα ενοίκια και το ρεύμα και μου έκαναν έξωση.
Συγκέντρωσα τα απαραίτητα έγγραφα και γραφτήκαμε μαζί με τα παιδιά μου στην εκκλησία των Αγίων Πάντων. Είμαστε περίπου 300 άτομα που τρεφόμαστε από τα συσσίτια της εκκλησίας σε καθημερινή βάση. Ο παπάς της εκκλησίας μας δίνει λίγα χρήματα όποτε μπορεί, όμως ο κόσμος που βρίσκεται σε ανάγκη είναι αρκετός. Για τη Μεγάλη εβδομάδα θα δώσουν σε όλους μια μεγάλη τσάντα με κρέατα και άλλα τρόφιμα. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι και μας στηρίζουν», τονίζει στο karfitsa.gr η κ. Αναστασοπούλου.
Ο Γ.Σ. είναι πατέρας δύο παιδιών. Δούλευε στην οικοδομή για περισσότερα από 15 χρόνια και τα τελευταία δύο χρόνια είναι άνεργος. Η σύζυγός του δεν εργάζεται και συντηρούν την οικογένειά τους από τρόφιμα τα οποία προμηθεύονται από κοινωνικά παντοπωλεία της πόλης. Όποτε υπάρχει ανάγκη σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη απευθύνονται στα κοινωνικά ιατρεία. Το σπίτι στο οποίο μένουν δεν έχει ρεύμα όμως χάρη στη βοήθεια που παίρνουν από γνωστούς και συγγενείς καταφέρνουν και τα βγάζουν πέρα.
koinw2
«Ζούμε με αξιοπρέπεια»
Ο Χ.Κ. εργαζόταν στον παρελθόν σε εργοστάσιο. Έχασε τη δουλειά του καθώς το εργοστάσιο έβαλε λουκέτο και μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, βρήκε δουλειά ως γραμματέας. Τους τελευταίους τρεις μήνες είναι άνεργος. Η γυναίκα τους δεν εργάζεται ενώ έχουν δύο ανήλικα παιδιά.
«Αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά ιατρεία και τα παντοπωλεία τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα Είναι μία τεράστια βοήθεια για τους πολίτες. Δύο φορές την εβδομάδα παίρνουμε τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο για να μπορέσουμε να ζήσουμε την οικογένειά μας. Ερχόμαστε στο κοινωνικό ιατρείο για να κάνουν τα παιδιά εμβόλια και όποτε είναι άρρωστα κλείνουμε ραντεβού να τα δει γιατρός. Όποτε υπάρχει ανάγκη ερχόμαστε και παίρνουμε ρούχα από την τράπεζα ρουχισμού για τα παιδιά. Καταφέρνουμε και ζούμε με αξιοπρέπεια».
Η Αλίογλου Κιουλτζάν είναι 23 χρονών. Στο παρελθόν δούλευε σε παιδότοπο και ο άντρας της σε βενζινάδικο. Έχασαν και οι δύο τη δουλειά τους και είναι άνεργοι εδώ και ένα χρόνο.
«Έχουμε δύο μικρά παιδιά. Δόξα το θεό έχω τους γονείς μου που με βοηθάνε. Μένουμε στο σπίτι τους και μαγειρεύουν και για εμάς. Όμως επειδή είμαι άνεργη και ανασφάλιστη δεν έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα παιδιά μου. Δε μπορώ να τους κάνω τα απαραίτητα εμβόλια. Η μικρή μου είναι άρρωστη και ήρθα στο κοινωνικό ιατρείο για να τη δει κάποιος γιατρός».
 
koinw4
«Έλληνες οι περισσότεροι επισκέπτες»
Στο κοινωνικό πολυιατρείο «Υγεία» της ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, είναι εγγεγραμμένα 102 παιδιά. Εν δυνάμει μπορούν να εξυπηρετηθούν, κατόπιν ραντεβού, περίπου 200 άτομα που διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι ειδικότητες που υπάρχουν για την ώρα είναι αυτές του παιδιάτρου, καρδιολόγου, παθολόγου, γενικού γιατρού και αγγειοχειρουργού, ενώ σύμφωνα με τη γραμματέα του κοινωνικού πολυιατρείου, πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν και άλλες ειδικότητες, όπως αυτή του ουρολόγου.
«Το πολυιατρείο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2013, όπου και εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στηρίζεται από εθελοντές γιατρούς που δηλώνουν ποιες μέρες και για πόσους ώρες είναι διαθέσιμοι. Καθημερινά βλέπουν περίπου 10 περιστατικά. Αρκετοί πολίτες με χρόνιες παθήσεις που δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους καθώς είναι άνεργοι, έρχονται και προμηθεύονται τα φάρμακά τους. Τα φάρμακα συγκεντρώνεται από ενορίες, όπου γίνεται συνεχής ροή φαρμάκων, ενώ φροντίζουν να τροφοδοτούν καθημερινά το κοινωνικό πολυιατρείο. Επίσης σημαντική είναι και η συμβολή ιδιωτών. Στη συνέχεια γίνεται η διαλογή και τα φάρμακα διατίθενται από τους γιατρούς στους πολίτες ανάλογα με τις παθήσεις τους. Αν υπάρχει κάποια έλλειψη παραπέμπουμε τους ασθενείς σε άλλα κοινωνικά ιατρεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που έρχονται σε εμάς είναι Έλληνες, οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους και δε μπορούν να καλύψουν ούτε τα εμβόλια των παιδιών τους. Από τον Ιανουάριου που ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 172 παιδιά», τονίζει η γραμματέας του κοινωνικού πολυιατρείου  «Υγεία» της ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως.