Κ. Περιστέρη: “Τον τάφο τον εντοπίσαμε φέτος”
Του Βαγγέλη Στολάκη
Ο τάφος είναι… δικός μου! Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη με νεότερες δηλώσεις της για τα ευρήματα του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε όσους αμφισβητούν πως πρόκειται για ταφικό μνημείο και μάλιστα Μακεδονικό. Απαντώντας σε ερώτηση του karfitsa.gr η επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών γιατί… σκάβει σε ένα μνημείο που πολλοί ισχυρίζονται ότι ήταν γνωστό σημείωσε μεταξύ άλλων πως :” δεν ήταν γνωστό το μνημείο. Φέτος εντοπίστηκε ο τάφος. Μετά κάναμε την ταύτιση με το λιοντάρι της Αμφίπολης. Είναι κρίμα να εμφανίζονται ορισμένοι αρχαιολόγοι και να λένε ότι εργάζονταν εδώ στο παρελθόν ενώ δεν εργάζονταν”. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της ανασκαφής ανέφερε πως τέθηκε ένας συμβατικός χρόνος αλλά η ίδια η ανασκαφή είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία των εργασιών.
Τάφος Μακεδονικός και Οικουμενικός
Η κ. Περιστέρη επέμεινε στην εκτίμηση πως πρόκειται για Μακεδονικό τάφο που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του τέταρτου π.Χ. αιώνα και πως δεν είναι σωστές οι διαπιστώσεις ορισμένων που μάλιστα τοποθετούνται δημόσια. “Δεν γίνεται να βγάζουμε δελτίο τύπου για κάθε κεραμμυδάκι που βρίσκουμε. Δίνουμε βασική ενημέρωση” σχολίασε η Κ. Περιστέρη επιμένοντας πως η επικοινωνιακή πολιτική που έχει επιλεχθεί είναι η σωστή. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν έχουν γίνει σκαναρίσματα του τύμβου. “Είμαι ξεκάθαρη. Είμαι αρχαιολόγος και βλέπω να κάνω τη δουλειά μου με μεράκι και λατρεία” είναι η απάντηση που έδωσε η αρχαιολόγος σε όσους σχολιάζουν πως ορίσμενοι χρησιμοποιούν την ανασκαφή για πολιτικά οφέλη. “Ξεκίνησα με κόπο. Όταν ζητούσα χρηματοδότηση πολλοί μου έλεγαν πως εκεί που σκάβω δεν υπάρχει τίποτα και τώρα έχουν άποψη”. Από την πλευρά της η ΓΓ Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ρώτησε “από πότε είναι κακό ένας πρωθυπουργός να επισκέπτεται μια σημαντική ανακάλυψη”;
Παραβιάστηκε στο παρελθόν
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί σύλησης του μνημείου η κ. Μενδώνη παραδέχτηκε πως στην αρχαιότητα έγιναν παραβιάσεις ωστόσο οι άνθρωποι που εισήλθαν στο μνημείο έφτασαν μέχρι ένα σημείο. Για το θέμα η κ. Περιστέρη είπε χαριτολογώντας πως “δεν έχουμε βρει μέχρι στιγμής κάποιο κοκκαλάκι”. Επανέλαβε μάλιστα την άποψή της πως πρόκειται για ένα μνημείο με Οικουμενικό χαρακτήρα που “είναι λογικό να έχει ένα σημαντικό πρόσωπο”. “Είναι ένα οικουμενικό μνημείο γιατί έχει πολλά στοιχεία και χαρακτηριστικά μέσα του”.
Έργα με φόντο το μνημείο
Την ίδια ώρα, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Αμφίπολης από την αρχαιότητα και πως σε συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κωνσταντίνο Μελίτο αναμένεται να γίνουν έργα, ώστε να βρει την αναπτυξιακή πορεία που της αξίζει. Σε ό,τι αφορά τις εργασίες που πραγματοποιούνται αυτές και την εβδομάδα που πέρασε συνεχίστηκαν κανονικά. Οι εργασίες στον τρίτο θάλαμο έδειξαν πως δεν διαφέρει από τους άλλους δύο, ενώ βρέθηκαν και σιδερένια και χάλκινα καρφιά. Το άνοιγμα στο τρίτο θύρωμα έχει μήκος 1,50 μ. την ώρα που τα ανοίγματα στις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες είναι 1,67μ.
Οι υπάλληλοι του υπουργείου βρίσκονται αυτή την περίοδο στον τέταρτο χώρο ή αλλιώς τρίτο θάλαμο και πραγματοποιούν εργασίες υποστήλωσης, ενώ πραγματοποιείται και η δεύτερη φάση αντιστήριξης του χώρου πίσω από τις Καρυάτιδες. Στον τέταρτο επίσης χώρο γίνεται συνεχής ορθομαρμάρωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για τη δυσκολότερη φάση εργασιών για τους εργαζόμενους, ενώ όπως διευκρινίστηκε σε πρόσφατη ενημέρωση σε δημοσιογράφους το δάπεδο του τετάρτου χώου είναι χαμηλότερο από τον προηγούμενο χώρο κάτι που σηματοδοτεί την ύπαρξη σκάλας ή ράμπας. Από την νεότερη ενημέρωση του ΥΠΠΟ ξεκαθαρίζεται τέλος, πως η άμμος που εντοπίζεται στο μνημείο είναι από τον ποταμό Στρυμόνα.