Καλαμαριά: Αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ναυάρχου Βότση

Το μνημείο του Ναυάρχου Βότση, αποκαλύφθηκε και παραδόθηκε χθες στους κατοίκους της Καλαμαριάς, ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών, σε μία σεμνή τελετή που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, σε συνεργασία με τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο “Ναύαρχος Βότσης”.

“Σήμερα σμίγει η ιστορικότητα και η παράδοση της Καλαμαριάς με την τέχνη. Δίνουμε ένα τοπόσημο, ένα σημείο αναφοράς, εδώ στο Βότση, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά μας, που όλοι θα επισκεπτόμαστε και θα τιμούμε τους προγόνους μας και τους αγώνες που έκαναν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι”, δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σταύρος Μυρωνίδης έκανε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης μαζί με τον Πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Ανανία Τσιραμπίδη.

“Σήμερα αποδίδουμε τιμές στον Ναύαρχο Βότση, σε έναν ήρωα που με το παράδειγμα του υπαγορεύει μια σταθερή στάση της Ελλάδος. Αν ο ναύαρχος Βότσης ζούσε σήμερα, πάλι με τον ίδιο τρόπο θα περνούσε το ίδιο μήνυμα: Ότι έχουμε σταθερές κόκκινες γραμμές απέναντι σε προκλήσεις και δεν κάνουμε βήμα πίσω. Αυτό έχουμε αποφασίσει ως ελληνική κυβέρνηση και θα το τηρήσουμε μέχρι τέλους”, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

“Αυτός ο τόπος που γεννά ήρωες, πρέπει και να τους τιμά. Kαι τους τιμά με τον καλύτερο τρόπο”, είπε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Φανερά συγκινημένος ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Β.Ε, Πλοίαρχος Παρίσης Κανούτος, κατά την ομιλία του τόνισε: “Σας διαβεβαιώ ότι και σήμερα, το ίδιο πνεύμα διακατέχει τους κυβερνήτες και τα πληρώματα των πλοίων μας, που διαπλέουν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας”.

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνος τόνισε την αξία του σημείου που επελέγη να γίνει το μνημείο, καθώς βρίσκεται μπροστά από το 4ο & 5ο Λύκειο Καλαμαριάς, κι έτσι βλέποντάς το η νέα γενιά θα  μπορεί να παίρνει δύναμη και να οραματίζεται και να δημιουργεί εποποιίες, όπως δημιούργησαν οι πρόγονοί μας.

Ο Πρόεδρος του Ι.Α.Π.Ε, Ανανίας Τσιραμπίδης, μίλησε για τον άθλο του ήρωα Ναύαρχου Βότση, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για το σχέδιο που κατέστρωσε και εκτέλεσε τον Οκτώβριο του 1912 καταστρέφοντας την τουρκική φρεγάτα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και του ηθικό του εχθρού ταυτόχρονα.

Από την πλευρά της η Γραμματέας του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ναυάρχου Βότση, Μαλάμω Παπαδοπούλου, δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή  της, καθώς όπως είπε ήταν επιθυμία όλων να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για τον Ναύαρχο Βότση, τον οποίο ο Σύλλογος τιμά εδώ και 80 χρόνια προσφέροντας κοινωνικό έργο, μέσα από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο έχει επάνω barcode δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον το σκανάρει να έχει άμεσα πληροφορίες για το μνημείο, αλλά και την ιστορία της περιοχής.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Ελένη Φύκα, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, οι αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.