, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Καταδικάστηκαν για βασανιστήρια οι σωφρονιστικοί της Νιγρίτας

Σε ποινές φυλάκισης τριών έως πέντε χρόνων, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν οι δώδεκα πρώην σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας που κάθισαν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης για την υπόθεση βασανιστηρίων 42χρονου Αλβανού κρατούμενου το Μάρτιο του 2014.

Ο αλλοδαπός που είχε μεταχθεί στη Νιγρίτα μετά τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου, μετά την κακοποίησή του βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Ωστόσο από την πρωτόδικη ακόμα απόφαση ο θάνατός του είχε αποσυνδεθεί από τα βασανιστήρια. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία έκρινε τους 12 κατηγορούμενους ένοχους για βασανιστήρια στην κακουργηματική τους μορφή ενώ αθώωσε έναν εξωτερικό φρουρό ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για προσβολή αξιοπρέπειας του κρατούμενου.

Πρωτόδικα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είχαν καταδικαστεί για βασανιστήρια του κρατούμενου στη διακεκριμένη όμως μορφή τους. Το δικαστήριο αυτή τη φορά έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και καταδικάστηκαν για βασανιστήρια στην απλή τους μορφή σε βαθμό κακουργήματος. Το δικαστήριο επέβαλε σε δύο κατηγορούμενους την ποινή των 5 χρόνων φυλάκισης, σε τέσσερις των 4 χρόνων φυλάκισης και σε έξι των τριών χρόνων φυλάκισης. Οι ποινές ανεστάλησαν, με τον όρο για όσους επιβλήθηκε η ποινή των 3 και 4 χρόνων, να επιτηρούνται από κοινωνικό λειτουργό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.