, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Κατάργηση των ΜΑΤ ζητά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

poreia (1)
Την κατάργηση των ΜΑΤ ζητά με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα πριν την πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι νεολαίοι  του κυβερνώντος κόμματος «απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων και την απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες», καθώς και «την τιμωρία των δυνάμεων των Ματ που διέπραξαν τους ξυλοδαρμούς και τις αναίτιες συλλήψεις». Ενώ τονίζουν πως αποτελεί πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης «ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας, η εξάλειψη ακροδεξιών θυλάκων εντός αυτής, καθώς και η αλλαγή της λειτουργίας της».
Διαβάστε το ρεπορτάζ του karfitsa.gr σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα: Συμπλοκή αστυνομικών με φοιτητές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Τρεις τραυματίες! (ΦΩΤΟ)
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:
Ανακοίνωση για τα σημερινά γεγονότα αστυνομικής βίας και καταστολής πριν την πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Στις 18/12 Πανελλαδική ημέρα δράσης και έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα σοβαρού περιστατικού βίας των δυνάμεων των ΜΑΤ την ώρα που κόσμος και αγωνιστές από διάφορες συλλογικότητες και οργανώσεις συγκεντρωνόταν για να διεξαχθεί πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα άντρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε 4 συναγωνιστές-ιες στέλνοντας τους τρείς από αυτούς-ες στο νοσοκομείο και συλλαμβάνοντας τους δύο εξ αυτών.
Καταγγέλλουμε την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ απέναντι στους 4 συναγωνιστές ,του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και τη σύλληψη δύο εξ αυτών. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση και την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία. Επίσης απαιτούμε να διαταχθεί έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι άνδρες των ΜΑΤ που διέπραξαν το ξυλοδαρμό.
Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε την αυταπάτη ότι η απαραίτητη τιμωρία αυτών των συγκεκριμένων, από μόνη της θα επιλύσει το πρόβλημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας ή των ακροδεξιών θυλάκων που υπάρχουν εντός της αστυνομίας. Είναι ανεπίτρεπτο να συνεχίζουν να υπάρχουν δυνάμεις (ΜΑΤ) που μόνη τους δουλειά είναι η καταστολή των κοινωνικών αγώνων και η τρομοκράτηση του λαού. Επιπλέον η πολιτική ευθύνη σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, την εξάλειψη ακροδεξιών θυλάκων εντός αυτής καθώς και της αλλαγή της λειτουργίας της, βαραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση που, όπως προχώρησε στη κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ , πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και για την όμαδα ΜΑΤ. Απαιτούμε την κατάργηση των δυνάμεων ΜΑΤ,καθώς και όλων όσων έχουν συγκροτηθεί για να καταστέλλουν τους λαϊκούς αγώνες και την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας.
Παρά την επίθεση που δεχθήκαμε ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ από μεμονωμένη ομάδα ανθρώπων την ώρα της πορείας και την οποία το κίνημα απέκρουσε, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα βρισκόμαστε στο δρόμο και το κίνημα απέναντι σε κάθε μορφής καταστολή αλλά και απέναντι σε αυτούς που επιλέγουν ένα κίνημα περιχαρακωμένο θεωρώντας τους εαυτούς τους ιδιοκτήτες του. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε στο πλάι των προσφύγων και των μεταναστών εξασφαλίζοντας ότι θα ταξιδεύουν και θα ζουν με αξιοπρεπείς συνθήκες, παλεύοντας να πέσει ο φράχτης του Έβρου και να ανοίξουν ασφαλείς δίοδοι. επιδιώκοντας να διασφαλίσουμε ότι δε θα πνιγεί κανείς ξανά στο Αιγαίο. .

– Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων και την απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες.
– Απαιτούμε την τιμωρία των δυνάμεων των Ματ που διέπραξαν τους ξυλοδαρμούς και τις αναίτιες συλλήψεις
– Απαιτούμε την κατάργηση όλων των κατασταλτικών μονάδων καταστολής τύπου ΜΑΤ.