, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Καθηγητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ αποχαιρετούν το Σπύρο Σφέτα

Βαθιά θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου τους Σπύρου Σφέτα, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 61 ετών ύστερα από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο, εκφράζουν τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σπύρου Σφέτα εξέφρασαν και τα μέλη του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο εκλιπών δίδασκε στο ΑΠΘ από το 1999 και ήταν καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Αποφοίτησε από την ίδια Σχολή με ειδίκευση στην Ιστορία το 1983. Με υποτροφίες του ΙΚΥ και του γερμανικού κράτους πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1985-1991), όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Το διάστημα 1993-99 υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Ήταν επίτιμο μέλος του Μακεδονικού Επιστημονικού Ινστιτούτου της Σόφιας και μέλος του Βαλκανολογικού Ινστιτούτου του Βελιγραδίου, ενώ διετέλεσε μέλος του ελληνικού τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας-πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.