Κάτω από την επιδαπέδια σφράγιση η λύση του… μυστηρίου;

Amfipoli copy

Του Βαγγελη Στολάκη

Ο λαιμός της Σφίγγας, τμήματα των φτερών της και μια επιδαπέδια σφράγιση που βρέθηκαν παρατείνουν το… μυστήριο για το ποιος ή ποιοι μπορεί να κρύβονται στον τύμβο Καστά, του ομώνυμου λόφου στην Αμφίπολη.

Οι εργασίες διακόπηκαν λόγω καιρικών συνθηκών και αναμένεται να συνεχιστούν αύριο. Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον τρίτο θάλαμο, που θεωρείται ο ταφικός, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η επιδαπέδια σφράγιση που βρέθηκε βέβαια δεν αρκεί για να απαντηθεί το αν κάτω από αυτή βρίσκεται ο νεκρός ή οι νεκροί. “Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποδώσουμε το μνημείο σε κάποιον”, επέμεινε η Λίνα Μενδώνη σε νεότερη συνάντησή της με δημοσιογράφους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ανασκαφές μαρτυρούν πως μέχρι το σημείο όπου βρίσκονται σήμερα οι αρχαιολόγοι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο εάν πρόκειται για τυμβωρυχία. “Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να μελετηθεί το μνημείο και η σημασία του. Ίσως και δεκαπέντε χρόνια” σημείωσε η ίδια.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό εντοπίστηκε και μεγάλο μέρος, γύρω στους 25 πόντους του τμήματος από το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης που έλειπε.

Μελετητές και αρχαιολόγοι επιχειρούν να απαντήσουν επίσης σε άλλο ένα σημαντικό ερώτημα. Εάν δηλαδή η κατάχωση και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν σε ύστερο χρόνο από την κατασκευή του μνημείου. Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα οι υπεύθυνοι της αρχαιολογικής ανασκαφής θεωρούν ότι ενδεχομένως οι εργασίες να συνεχιστούν και μετά το τέλος του μήνα, ημερομηνία που έθεσε η ίδια η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη.