23:47, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Κίνδυνος για το ΤΕΕ/ΤΚΜ ελέω… ανεργίας

tee-tkm_photoΣτον «αέρα» βρίσκεται το ΤΕΕ/ΤΚΜ, εξαιτίας των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων, που συνεπάγεται η μη έγκριση του προϋπολογισμού του, μετά την κατάργηση της εισφοράς του 2%*, αλλά και, δευτερευόντως, λόγω του «μπαράζ» διαγραφών των μηχανικών- μελών του, οι οποίοι αδυνατούν λόγω της κρίσης και της καλπάζουσας ανεργίας –ιδίως των νέων- να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 οι αιτήσεις διαγραφών μηχανικών από τα μητρώα του ΤΕΕ/ΤΚΜ ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του συνόλου του 2012, ενώ έντονα πτωτικά κινήθηκαν οι εγγραφές. Την ίδια στιγμή, ολοένα περισσότεροι μηχανικοί στην Κ.Μακεδονία αδυνατούν πλέον να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, εξαιτίας της υπέρογκης αύξησής τους, αλλά και παραγόντων, που ‘απογειώνουν’ την ανεργία στον κλάδο,  όπως η καθίζηση του κλάδου των κατασκευών, ο οποίος πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από το 10% της περιόδου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσο Κονακλίδη, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, παρά τα πολύ έντονα προβλήματα, «βούληση των μηχανικών είναι το ΤΕΕ να μην κλείσει, είτε το θέλει είτε όχι η κυβέρνηση».

Κάνοντας την αυτοκριτική του ΤΕΕ, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο πρέπει προωθήσει σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό του πλαίσιο, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες συνθήκες και να αναδιαρθρωθεί, στη βάση της πρότασης που έχει ήδη καταθέσει το ΤΕΕ/ΤΚΜ.