17:38, Σάββατο
01 Οκτωβρίου 2022

Κίνδυνος να… «ξεμείνει» η αγορά από αμνοερίφια

Clipboard01
Της Έλενας Καραβασίλη
Φωτορεπορτάζ  Σάββας Αυγητίδης
Μπορεί η τιμή του οβελία που θα… «στολίσει» φέτος το πασχαλινό τραπέζι να μην έχει διαμορφωθεί ακόμη οριστικά, όμως οι καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει τις βόλτες τους στο Καπάνι (την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης) προκειμένου να κάνουν έρευνα αγοράς. Όπως λένε στην Karfitsa επαγγελματίες και καταναλωτές, ο «βίος είναι λιτός, το ίδιο και οι αγορές». Η κίνηση στη Στοά Μοδιάνο, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα, είναι αρκετά υποτονική, ενώ τα ψώνια είναι μετρημένα.
kapani
«Σφαγή» αναμένεται να γίνει στους πάγκους των κρεοπωλών την τελευταία στιγμή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η αγορά να «ξεμείνει» από αμνοερίφια. «Ακόμη δε μπορούμε να ξέρουμε σε τι τιμές θα κυμανθούν το αρνί και το κατσίκι γιατί είναι νωρίς. Βέβαια, προηγήθηκε το Πάσχα των Καθολικών (την προηγούμενη εβδομάδα), όπου καταναλώθηκε μεγάλη ποσότητα αμνοεριφίων από τους Ιταλούς. Η Ιταλία απορροφά μεγάλη ποσότητα κρεάτων από τους Έλληνες παραγωγούς, οπότε αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σχετική έλλειψη κάτι που θα δυσχεραίνει αρκετά τις διαπραγματεύσεις της… τιμής», λέει στην Karfitsa ο γ.γ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του συλλόγου εμπόρων του ιστορικού κέντρου, Χρήστος Νικολόπουλος.
arni
Όπως επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος, ένας ακόμη παράγοντας που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στο «παζάρι» του αμνοεριφίου, είναι το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα είναι νωρίτερα ημερολογιακά. «Φέτος το Πάσχα πέφτει τρεις εβδομάδες νωρίτερα, κάτι που σημαίνει ότι συγκριτικά με άλλες χρονιές, τα αρνιά και τα κατσίκια είναι μικρότερα σε μέγεθος, αρά λιγότερα και τα κιλά τους. Αυτοί οι δύο παράγοντες, αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές που στην καλύτερη περίπτωση, θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Το κοτόπουλο αντικατέστησε το αρνί
kotopoula
Οι περισσότεροι καταναλωτές αναμένεται να κάνουν αγορές της τελευταίας στιγμής, με όσα χρήματα τους περισσέψουν, ενώ για αρκετούς το αρνί και το κατσίκι στο πασχαλινό τραπέζι, έχει αντικατασταθεί χρόνια τώρα από το… κοτόπουλο. Με την τιμή του να κυμαίνεται από 2,50 ευρώ και 2,80 ευρώ το κιλό, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εορταστικό τραπέζι. «Θα ψωνίσουμε την τελευταία στιγμή. Bέβαια για αρνί ούτε λόγος, έχει κοπεί από το Πασχαλινό τραπέζι χρόνια τώρα. Θα αγοράσουμε κοτόπουλο και λίγα λαχανικά προκειμένου να τιμήσουμε το έθιμο», λέει ο συνταξιούχος, Γιώργος Κουζιάκης.
Ο Στέλιος Πελακίδης είναι συνταξιούχος και όπως εξηγεί από τα χρήματα που παίρνει ζει όλη του η οικογένεια. «Η σύνταξη που παίρνω είναι 400 ευρώ. Τα παιδιά μου είναι άνεργα και τα δύο, οπότε προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα τέσσερα άτομα από τη σύνταξη που παίρνω. Όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και έτσι το πασχαλινό τραπέζι… ούτε και φέτος προσβλέπεται να γεμίσει», τονίζει ο κ. Πελακίδης.
kapani2
«Για κατσίκι και αρνί ούτε λόγος. Στις αγορές μου για το πασχαλινό τραπέζι, θα είμαι ακόμη πιο μαζεμένη από πέρυσι. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα παιδιά μου δε δουλεύουν και ζει μία ολόκληρη οικογένεια από τη δική μου σύνταξη», αναφέρει η Ευδοξία Νικολαϊδου.
«Η οικογένεια μου συντηρείται οικονομικά από έναν εργαζόμενο που είναι απλήρωτος δύο μήνες τώρα και από τη σύνταξή μου. Έχω δύο παιδιά και τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Θα τηρήσουμε την παράδοση, αλλά φυσικά οι αγορές μας για το τραπέζι θα είναι πολύ περιορισμένες. Δυστυχώς παρότι άλλαξε η κυβέρνηση, στη δική μας την τσέπη δεν άλλαξε τίποτα», λέει η Μαρία Σαχπαζίδου.
Εν αναμονή της εβδομάδας των παθών
Στους καταναλωτές της «τελευταίας στιγμής» και στα ψώνια της Μεγάλης Εβδομάδας εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι καταστηματάρχες στην αγορά Βλάλη. «Ο κόσμος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να κάνει τις πασχαλινές του αγορές. Πιστεύω όμως πως τη Μεγάλη Εβδομάδα η κίνηση θα είναι αυξημένη. Βέβαια, δε θα υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. Οι καταναλωτές είναι πολύ μετρημένοι στα ψώνια που κάνουν», λέει ο κρεοπώλης με κατάστημα στο Καπάνι, Γιάννης Μπούρας.
«Η κίνηση ακόμη δεν έχει ξεκινήσει στο Καπάνι. Όμως είναι πλέον φανερό πως η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά πολύ. Από το Δεκέμβριο και μετά η κίνηση συνεχώς αυξομειώνεται. Ακούγεται κάτι στις ειδήσεις που προκαλεί αβεβαιότητα και αμέσως ο κόσμος μαζεύεται στα έξοδά του.  Πιστεύω πως η εικόνα θα είναι διαφορετική από την ερχόμενη εβδομάδα», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Νικολόπουλος.
«Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Τα αυγά κοστίζουν από 0,10 λεπτά μέχρι 0,13 λεπτά. Η κίνηση είναι ακόμη υποτονική, όμως πιστεύω πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ζωντανέψει η αγορά», λέει ο έμπορος Βασίλης Γκόσιος.
Σύμφωνα με τον κρεοπώλη, Σάκη Γκόσιο, υπάρχουν κάποιοι καταναλωτές που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι, προκειμένου να πετύχουν την καλύτερη τιμή. «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έχουμε κάποιους πελάτες που έχουν ήδη αγοράσει το αρνί και το κατσίκι για το γιορτινό τραπέζι. Γνωρίζοντας ότι οι τιμές αναμένεται να ανέβουν, έχει μερικές ημέρες που έχουν αρχίσει να εφοδιάζονται. Υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιαστεί μία σχετική έλλειψη, καθώς μία αρκετά μεγάλη ποσότητα αμνοεριφίων, έχει απορροφηθεί ήδη από την Ιταλία. Όμως δεν πιστεύω πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά», καταλήγει ο κ. Γκόσιος.
 «Χρυσές» οι… πράσινες σαλάτες
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι τιμές στα ζαρζαβατικά, με εξαίρεση… τις πράσινες σαλάτες, όπου η τιμή τους αναμένεται να εκτοξευτεί λόγω έλλειψης. «Οι τιμές στα ζαρζαβατικά είναι μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι, εκτός από τα πράσινα λαχανικά, όπου λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουμε μεγάλη έλλειψη με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τιμή τους», σημειώνει ο έμπορος οπωρολαχανικών στο Καπάνι, Μιχάλης Χατζηδαμιανός.
ntomates
«Χρυσές» και… δυσεύρετες μοιάζει να είναι οι πράσινες σαλάτες, με το μαρούλι να κυμαίνεται στα 3 ευρώ, από 1 ευρώ που κόστιζε πέρυσι. «Μετά τις βροχές και την κακοκαιρία σε Ηλεία και Κρήτη (απ’ όπου προμηθευόμαστε πράσινα λαχανικά), οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα έχουν αυξηθεί. Ενώ, υπάρχουν και κάποια που… δεν τα βρίσκουμε, όπως για παράδειγμα το σπανάκι», λέει η έμπορος οπωρολαχανικών στο Καπάνι, Μαρία Αναγνώστου.
Πόσο θα στοιχίσει το πασχαλινό τραπέζι
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), αμετάβλητο από πλευράς τιμής σε σχέση με το 2014, εκτιμάται το φετινό πασχαλινό τραπέζι. Αυτό προκύπτει με βάση τιμές που συνελέγησαν από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Συνολικά, το μέσο τυπικό καλάθι του 2015 εκτιμάται στα 45,80 ευρώ, έναντι 45,63 ευρώ, το 2014.
ayga
Η τιμή του αρνιού την Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με το 2014 στα 6,4 ευρώ ανά κιλό, εξέλιξη που αποδίδεται στην άνοδο των τιμών παραγωγού που αναμένεται να ξεπεράσει το 20%. Η αύξηση αυτή οφείλεται με τη σειρά της στη μειωμένη προσφορά (εκτιμάται στο 40%), εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού που έχει πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και της διάθεσης προϊόντων στο εξωτερικό λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις 5 Απριλίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από το Πάσχα των Ορθοδόξων. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η τιμή της μουστάρδας κατά 14%, της ντομάτας κατά 11%, του πασχαλινού τσουρεκιού κατά 10%, της πατάτας και της μπύρας κατά 9%.
lemonia
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος το οποίο εκτιμάται περίπου σε 40%, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του. Σε αυτή την εξέλιξη παίζει ρόλο και η ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν. Χωρίς τις προσφορές, το καλάθι του 2015 κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
frouta