, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κινητοποίηση των πολιτών: σύνθημα ή μέθοδος διακυβέρνησης;

Λίνα ΛιάκουTης Λίνας Λιάκου*
Κλείνουν σχεδόν δέκα μήνες από τότε που ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε να θέσει ως βασική προτεραιότητα της θητείας του την Κινητοποίηση των Πολιτών της πόλης μέσω του ορισμού ομάδας αιρετών (αντιδημάρχου και δύο εντεταλμένων συμβούλων) με αποκλειστικά αυτή την αρμοδιότητα.
Όταν αναλάβαμε μαζί με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Νίκο Φωτίου τον νέο αυτόν τομέα άσκησης δημοτικής πολιτικής, προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι τι σημαίνει «κινητοποίηση των πολιτών» και να ορίσουμε το δικό μας περιεχόμενο στους όρους «κοινωνία των πολιτών», «εθελοντές», «οργανώσεις», «ομάδες κατοίκων», «κινήματα» κ.ά. Γρήγορα καταλάβαμε ότι μιλάμε για πολύ διαφορετικά και πολυεπίπεδα δίκτυα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυναμικές.
Δέκα μήνες μετά μπορεί να μην εμφανίζονται ακόμα τα «θεαματικά» αποτελέσματα που οραματιζόμαστε (πλήθη πολιτών που κινητοποιούνται, αυτοοργανώνονται, δρουν στην πόλη) αλλά η κουλτούρα συμμετοχής και εμπλοκής των πολιτών και ομάδων της πόλης έχει αρχίσει σιγά σιγά να διαπερνά οριζόντια τις διαφορετικές πολιτικές και δραστηριότητες του δήμου είτε αυτές αφορούν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είτε τον τρόπο διαχείρισης μιας κρίσης ή ενός νέου σχεδίου.
Από διεθνή προγράμματα όπως το «100 Resilient Cities» μέχρι ζητήματα ομαλής ένταξης στην πόλη, η δημιουργία διευρυμένων συνεργασιών μεταξύ διαφορετικών φορέων, κατοίκων, δικτύων αποτελεί προϋπόθεση όχι απλώς για να βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα της συμμετοχής του πολίτη αλλά για να έχουμε μακροπρόθεσμα και βιώσιμα αποτελέσματα, που στηρίζονται σε υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες. Η κινητοποίηση των πολιτών ή συμμετοχή ή όπως αλλιώς θέλουμε να τη λέμε, δεν είναι μόδα των καιρών απλώς για να χαϊδεύουν οι εκάστοτε διοικούντες τα αυτιά των ψηφοφόρων τους αλλά βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας πόλης συνεκτικής, ανθεκτικής, εφευρετικής και αποτελεσματικής. Γι’ αυτό η συμμετοχή δεν πρέπει να περιορίζεται σε «χαζοχαρούμενες» δράσεις και χαριτωμένα προγραμματάκια αλλά να προχωρήσει σε ουσιαστική εμπλοκή των κατοίκων στη λήψη των αποφάσεων μέσω ομάδων εργασίας, εργαστηρίων πολιτών, επιτροπών διαβούλευσης, συνελεύσεων γειτονιάς, τοπικών δημοψηφισμάτων. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο μπορεί να είναι ελλιπές αλλά εδώ είμαστε, ως δήμος και ως πολίτες, αφενός να διεκδικήσουμε μαζί την αλλαγή του και αφετέρου να βρούμε τρόπους ενσωμάτωσης των εργαλείων αυτών στην καθημερινή λειτουργία του δήμου και της πόλης.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι μας. Τόσο κάποιοι δήμοι του πολεοδομικού μας συγκροτήματος (βλ. δήμος Παύλου Μελά) όσο και ο δήμος Αθηναίων έχουν ανοίξει την ίδια συζήτηση προσπαθώντας ο καθένας με τον τρόπο του να δώσει περιεχόμενο στην ανάγκη που έχει αναδυθεί, είτε λόγω τοπικών συνθηκών είτε λόγω γενικότερων αλλαγών σε διεθνές επίπεδο, για ενεργή εμπλοκή των κατοίκων (ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και καταγωγής) στη διακυβέρνηση της πόλης.
Η δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, η αναδιοργάνωση και η ανάπτυξη της χώρας περνούν όλο και περισσότερο μέσα από τους δήμους και τους δημότες, την αποκέντρωση των εξουσιών και τη συμμετοχή των πολιτών. Ο δήμος Θεσσαλονίκης το έχει κατανοήσει έγκαιρα.
*Η κ. Λιάκου είναι δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, εντεταλμένη σε θέματα Κινητοποίησης των Πολιτών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.