, Τετάρτη
21 Φεβρουαρίου 2024

(Κισ)ΣΟΣ από μηχανικούς, βουλευτές και αιρετούς

 

Του Βαγγέλη Στολάκη

Δεκάδες έργα υποδομής που καταστρέφονται και ρημάζουν και τις επενδύσεις τους ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ να… χάνονται βλέπουν μηχανικοί, αρχιτέκτονες και αιρετοί που εδώ και δυο δεκαετίες επιδιώκουν να κατασκευάσουν έναν πρότυπο οικισμό στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Ο «Κισσός» σύμφωνα με τους ίδιους θα μπορούσε να φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο εξαιτίας της απροθυμίας της Πολιτείας και μιας παράλειψής της από το 1988, μένει στα… σχέδια! Παρότι υπάρχουν δυο προεδρικά διατάγματα για την ανοικοδόμηση της περιοχής, μια «νομικίστικη δυσκολία και η προσφυγή οικολογικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν ως αποτέλεσμα το πάγωμα της διαδικασίας» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, και ενώ το ζήτημα απασχόλησε μέχρι και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος φέρεται να ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής δεν σχεδιάζει, τουλάχιστον άμεσα, να προωθήσει σχετική νομοθετική διάταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ενέργειας δεν σκοπεύει να δώσει το «πράσινο φως» στους δικαιούχους των οικοπέδων προκειμένου να προχωρήσουν στην κατασκευή περισσοτέρων των χιλίων κατοικιών και σαράντα δημόσιων κτιρίων. Μιλώντας στην «Κ» συνεργάτης του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, στον οποίο απευθυνθήκαμε και ο οποίος είναι γνώστης του τοπικού αυτού ζητήματος δηλώνει ότι «δεν υπάρχει κάποια σχετική άμεση νομοθετική πρωτοβουλία στα προσεχώς». Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως για το θέμα υπήρξε στο παρελθόν παρέμβαση του ιδίου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στον οποίο ο κ. Καλαφάτης φέρεται να δήλωσε ότι θα επιληφθεί ο ίδιος του ζητήματος. Για το θέμα η «Κ» επικοινώνησε και με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ωστόσο δεν απάντησε παρά τις οχλήσεις μας.

ΔΕΗ

Επενδύσεις που… χάνονται

Σήμερα, τα έργα υποδομής στην περιοχή που βρίσκεται στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και έχει έκταση 2038 στρέμματα ρημάζουν κυριολεκτικά, καθώς η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους δικαιούχους «αδυνατεί ή καλύτερα αρνείται να δώσει λύση. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για να μπορέσουμε να κτίσουμε» λένε. Τα 22 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου, το αποχετευτικό σύστημα και το δίκτυο ηλεκτρισμού, η κατασκευή των οποίων ολοκληρώθηκε το 1993 φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου και οι επενδυτές, μεταξύ των οποίων είναι και ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, βλέπουν το σχέδιο τους για την ανοικοδόμηση ενός πρότυπου οικισμού να εγκαταλείπονται και το επενδυτικό τους κεφάλαιο που μέχρι στιγμής ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ να εξανεμίζεται.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρίας Μικτής Οικονομίας «ΑΤΕ ΚΙΣΣΟΣ ΕΜΟ», που συστάθηκε για το σκοπό αυτό το 1984, Γιάννη Δαμουλάκη «εάν προχωρήσει το έργο που για περισσότερο από δυο δεκαετίες έχει μπλοκάρει λόγω κάποιας νομικίστικης δυσκολίας και λόγω παραλείψεων για τις οποίες ευθύνεται το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα δημιουργηθούν περίπου 1.500 θέσεις εργασίας, πράγμα σπουδαίο ειδικά την περίοδο κατά την οποία οι δείκτες ανεργίας της χώρας συνεχώς αυξάνονται». Ο ίδιος συμπληρώνει επίσης πως «ο νόμος 1383/83 του Τρίτση, ήταν πολύ προοδευτικός για να δοθεί λύση στην ανοικοδόμηση των εκτός σχεδίου περιοχών. Εξαιτίας όμως οικολογικών οργανώσεων που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δυο προεδρικά διατάγματα που επιτρέπουν την ανοικοδόμηση, τόσα χρόνια βλέπουμε τα έργα υποδομής να καταστρέφονται». «Αιτία για όλα μας τα προβλήματα είναι η μη υπογραφής μιας σύμβασης το 1988 για την οποία ευθύνεται το υπουργείο».

Τα έργα

Σημειώνεται πως στην εν λόγω έκταση που παραχωρήθηκε το 1930 στον τότε δήμο Χορτιάτη από το υπουργείο Γεωργίας ως «χορτολιβαδική μη δασική έκταση» υπάρχουν περίπου χίλια οικόπεδα, εκ των οποίων τα επτακόσια ανήκουν σε μηχανικούς και ιδιώτες που μετέχουν στην κοινοπραξία «ΑΤΕ ΚΙΣΣΟΣ ΕΜΟ», διακόσια πενήντα που ανήκουν στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη – προ «Καλλικράτη» ανήκαν στο δήμο Χορτιάτη που συμμετέχει σε ποσοστό 51% στην παραπάνω εταιρία – και αποδόθηκαν για την αποκατάσταση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και περίπου εβδομήντα οικόπεδα παραμένουν ακόμα και σήμερα αδιάθετα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της «ΑΤΕ ΚΙΣΣΟΣ ΕΜΟ» σε κάθε οικόπεδο θα κτιστεί από μια κατοικία εκ των οποίων η καλυπτόμενη επιφάνεια θα είναι έως 250 τμ με ημιυπόγειο χώρο έκτασης 150 τμ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται να κατασκευαστούν εμπορικό κέντρο, πνευματικό κέντρο, κτίριο διοικητικών εξυπηρετήσεων, υπαίθριο θέατρο, τοπικό ιατρείο, σχολεία, κτίριο κοινωνικής πρόνοιας και αθλητικό κέντρο. Σημειώνεται πως το 49% της εταιρίας ανήκει σε μηχανικούς μέλη του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ 1

Τοπικοί παράγοντες μάλιστα ενημέρωσαν πρόσφατα εκ νέου το Σταύρο Καλαφάτη με επιστολή τους, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι εκτός από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα αποδοθούν άμεσα στο ΙΚΑ περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ με πολλαπλάσια έσοδα για το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Μάλιστα μιλώντας στην «Κ» σχολιάζουν πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία «υπάρχει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με το τελευταίο να καλείται να τους αποζημιώσει με το ποσό των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Μπλόκο» από Οικολόγους

Σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη «ο κυριότερος λόγος καθυστέρησης της ανοικοδόμησης είναι η προσφυγή διαφόρων οικολογικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρά το γεγονός πως υπάρχουν προεδρικά διατάγματα, δηλαδή νόμοι που επιτρέπουν τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου». Μάλιστα το ΣτΕ συνεδρίασε εκ νέου για το θέμα τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο απόφαση δεν έχει ληφθεί και δεν αναμένεται άμεσα καθώς «μπορεί να περάσουν ακόμα και δυο χρόνια» όπως λένε όσοι γνωρίζουν το ζήτημα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε κι άλλο» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εμπλεκόμενοι.

Σημειώνεται πως το ζήτημα στο παρελθόν απασχόλησε και τη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο τότε βουλευτής και σημερινός υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου από κοινού με τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης Βασίλη Γερανίδη. Αντίστοιχη ερώτηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή η οποία θα υπογράφεται από βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης. Για το ζήτημα η «Κ» απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Τάσο Κονακλίδη, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο.

«Πιέσεις στο ΣτΕ» 

Από την πλευρά του, ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος ο οποίος έχει πρωτοστατήσει κατά της ανοικοδόμησης στην περιοχή αναφέρει πως «ορισμένοι σχεδιάζουν να πιέσουν το ΣτΕ ώστε να καμφθεί η φιλοπεριβαλλοντική του στάση. Σε ό,τι αφορά τον οικισμό Κισσός πρόκειται για αγώνες πολλών ετών. Εάν προωθηθεί οποιαδήποτε τροπολογία στη Βουλή εκ νέου θα προσφύγουμε στο ΣτΕ». Ο ίδιος κάνει λόγο για «διακομματικό σκάνδαλο», σχολιάζει ότι «από το ’90 και μετά δικηγόροι της εταιρίας ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και Προκόπης Παυλόπουλος» και αναφέρει ότι «και η σημερινή βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ως διορισμένη νομάρχης της Οικουμενικής Κυβέρνησης είχε ευλογήσει το έργο, όπως άλλωστε και ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος. Επίσης από τους πρώην διευθύνοντες συμβούλους ο ένας ήταν ΚΚΕ και ο άλλος Συνασπισμός». Συμπληρώνει μάλιστα πως στην αναδασωμένη περιοχή «κόπηκαν δέντρα έξι ετών για τη δημιουργία του δρόμου των 22 χιλιομέτρων».

«Διακομματική συμφωνία»

Για ένα πρότυπο οικισμό κάνει λόγο και ο πρόεδρος της «ΑΤΕ ΚΙΣΣΟΣ ΕΜΟ», πρώην δήμαρχος Χορτιάτη και σημερινός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Ο Μιχάλης Γεράνης μιλά για «κωλυσιεργία της Πολιτείας να βρει λύση στο χρόνιο αυτό ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία» και επιμένει πως «η ανοικοδόμηση της περιοχής δεν θίγει το περιβάλλον όπως ισχυρίζονται διάφορες οικολογικές οργανώσεις». Συμπληρώνει επίσης ότι «το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων ήταν υπέρ της ανοικοδόμησης του οικισμού αλλά δεν προχωρούσε η διαδικασία εξαιτίας αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Πολιτεία πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητά της και να δώσει πνοή και ανάπτυξη στην περιοχή» λέει.

«Σίγουρα θα σεβαστούμε όποια δικαστική απόφαση. Ωστόσο η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δασική και οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην κοινοπραξία δεν έχτισαν αυθαίρετα. Η ίδια η Πολιτεία χωροθέτησε την περιοχή και αντί να πάρει λάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθεί μια εστία ανάπτυξης, ο τόπος ρημάζει» αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.