, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

eopyy

Με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων έως και τις 9 Δεκεμβρίου απαντά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) στην αυστηρή προειδοποίηση που απεύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, οι γιατροί των Μονάδων ΕΟΠΥΥ που συμμετέχουν με πολύ υψηλά ποσοστά στην απεργία, μετά και την αδιάλλακτη στάση του Υπουργού ως προς τις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκηρύσσουν συνέχιση του αγώνα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για τις 4, 5, 6 & 9 Δεκεμβρίου.

«Ο αγώνας των γιατρών – οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ είναι αγώνας με κοινωνική αναφορά που έχει σαν στόχο την αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους τους πολίτες, η μάχη για την ασφαλή περίθαλψη του ελληνικού λαού και την αξιοπρέπεια των λειτουργών της υγείας θα συνεχισθεί» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του «ΣΚΑΙ», απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι το υπουργείο διαθέτει «plan B» που «δεν θα αρέσει» στου γιατρούς. Επίσης, ανέφερε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κρατήσει στο Δημόσιο ανθρώπους που δεν τους χρειάζεται. «Γιατί μετά θα πρέπει να κόψω συντάξεις και αυτό το θεωρώ ανήθικο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος, με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, υπογράμμισε ότι οι γιατροί δεν εκβιάζονται και διαθέτουν «plan C» που είναι αυτό της συνέχισης των απεργιών.

Επίσης, κατήγγελλε ότι ο υπουργός προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, μέσω της ανανέωσης των συμβάσεων των γιατρών και προσλαμβάνει ειδικότητες που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν χρειάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάνοντας λόγο για πρόσληψη πλαστικού χειρούργου και αγγειοχειρουργού στη Θεσσαλονίκη.

Λόγω των κινητοποιήσεων τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, όπου αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Απεργούν αύριο και οι νοσοκομειακοί γιατροί

Την ίδια ώρα, για αύριο Παρασκευή απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κήρυξε 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και τετράωρη στάση εργασίας (11:00 – 15:00) για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Στις 12:00 προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος και γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ και των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Η ΟΕΝΓΕ μεταξύ άλλων διεκδικεί «να αποτραπούν οι αυθαίρετες μετακινήσεις, να στελεχωθούν όλα τα υποστελεχωμένα τμήματα νοσοκομείων με επαρκές νοσηλευτικό-ιατρικό-εργαστηριακό προσωπικό, να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα οι νέοι γιατροί που αναγκάζονται να ξενιτευτούν» κ.ά..

«Αγωνιζόμαστε κατά των μνημονιακών πολιτικών που συρρικνώνουν και υποχρηματοδοτούν το δημόσιο σύστημα υγείας, κατά των λουκέτων σε νοσοκομεία που θέτουν προσωπικό σε διαθεσιμότητα», αναφέρει από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ.

Την αυριανή απεργία, αλλά και τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ζητά από τον υπουργό Υγείας να σταματήσει την καταστροφική πολιτική στο χώρο της Υγείας.

«Δηλώνουμε ότι ο ιατρικός κόσμος θα αντιταχθεί σύσσωμος σε κάθε παρέμβαση που ευρίσκεται στην παραπάνω κατεύθυνση», συμπληρώνει ο ΠΙΣ.

 

naftemporiki

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.