13:05, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

O δήμος “βάζει χέρι” στις τραπεζικές καταθέσεις δημοτών του!

Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

του Βαγγέλη Στολάκη

Ποσό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ μπαίνει κάθε χρόνο στο ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης από τις κατασχέσεις στις οποίες προχωρά προκειμένου να εισπράξει ανεξόφλητες οφειλές δημοτών του, με τους τελευταίους να ισχυρίζονται πως ενημερώνονται για το… «χέρι που μπαίνει» στις καταθέσεις τους μόλις βρεθούν στο γκισέ των τραπεζών. Οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι σχολιάζουν στην «Κ» πως «πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία» και τους πολίτες να δηλώνουν πως «ότι είναι νόμιμο δεν σημαίνει πως είναι και ηθικό, ειδικότερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης».

 Σύμφωνα με καταγγελίες δημοτών που έχει στη διάθεσή της η «Κ» το τελευταίο διάστημα παρατήρησαν πως αφαιρέθηκαν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χρήματα για οφειλές προς το δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να έχουν σχετική ενημέρωση από τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία διατηρούν τις καταθέσεις τους. «Ξέρουμε πως οι αρμόδιοι φορείς έχουν τη δυνατότητα για οφειλές προς το δημόσιο να προχωρούν σε κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας. Περιμέναμε ωστόσο από το δήμο να είναι πιο… ανθρώπινος. Το γεγονός ότι δεν πλήρωσα τις οφειλές μου σημαίνει πως δεν είχα χρήματα για να τις πληρώσω και όχι ότι δεν ήθελα. Σε λίγο δεν θα φοβόμαστε για κάποιο κούρεμα καταθέσεων, αντίστοιχο με αυτό της Κύπρου αλλά να μην βάλει κάποιος… νόμιμα χέρι σε αυτές» ισχυρίζεται στην «Κ» δημότης που ωστόσο θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

 Βάσει νόμου

 Η αλήθεια είναι πως ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως και οι υπόλοιποι φορείς του δημοσίου, βάσει του «Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων» (356/74) του υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κινητών αλλά και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών τους. Τη διαδικασία αναλαμβάνει το Τμήμα Αναγκαστικών Μέτρων, κομμάτι της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης που συστάθηκε το 2006.

 Μιλώντας στην «Κ» η προϊσταμένη του τμήματος κ. Φανή Δάλλα δηλώνει πως «πρόκειται για μια δέσμια αρμοδιότητα του δήμου». «Αν δεν προχωρήσουμε σε είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υπάρξουν ποινικές διώξεις σε βάρος του» αναφέρει. Συμπληρώνει μάλιστα πως «οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης που δεν προχωρούν σε κατασχέσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο». Η ίδια υπογραμμίζει πως «η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνονται σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος. Τηρείται το ακατάσχετο όριο που υπάρχει στις τραπεζικές καταθέσεις, δηλαδή τα χίλια ευρώ, όπως επίσης λαμβάνονται υπόψη και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Τι ορίζει δηλαδή ο νόμος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους κ.α».

 Έσοδα ενός εκατομμυρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω κατασχέσεων εξασφαλίζει ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ του χρόνο. Για την είσπραξη τους οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες αποστέλλουν επιστολή στις τράπεζες, πολλές φορές διαταγές πληρωμών και αποφάσεις δικαστηρίων, και στη συνέχεια αυτές «μπλοκάρουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών τους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι οφειλές αφορούν κυρίως πρόστιμα από παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που έχει βεβαιώσει η δημοτική αστυνομία, πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα, τέλη ακίνητης περιουσίας, οφειλές ενοικίων κ.α. Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία κάποιου, αυτή μέσω των απαραίτητων διαδικασιών προσημειώνεται και στη συνέχεια «βγαίνει» σε πλειστηριασμό.

 «Ενημερώνουμε αλλά…»

 Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης σχολιάζει πως «ο δήμος είναι αναγκασμένος από το νόμο να προχωρά σε είσπραξη τέτοιου είδους οφειλών αλλιώς θα καταστεί υπόλογος στο Ελεγκτικό Συνέδριο». Αναφερόμενος στη διαδικασία λέει πως «βεβαιώνουμε τα πρόστιμα, ελέγχουμε εάν παραμένουν ανεξόφλητα και στη συνέχεια ενημερώνουμε των οφειλέτη. Προχωράμε σε κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας εάν παρά τις οχλήσεις μας ο δημότης δεν εξοφλήσει τις οφειλές του και τις αγνοήσει». Ο ίδιος συμπληρώνει επίσης πως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμος, αντιλαμβανόμενος τις συνθήκες που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση, προχωρά σε κατάσχεση για ποσά άνω των τριακοσίων ευρώ.