, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κόβουν κατά χιλιάδες πανάρχαια ελαιόδεντρα χιλιετιών και τα πωλούν ως καυσόξυλα(φωτο-video)

Ένα φαινομενικά ήσσονος σημασία φαινόμενο καταγγέλλουν τοπικές οργανώσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Κρήτη, το οποίο όμως μόνο «ασήμαντο» δεν είναι, αν αναλογιστεί κανείς τις τρομερές συναισθηματικές και πολιτισμικές προεκτάσεις του στη συλλογική συνείδηση των Κρητών.

Ο λόγος για την εγκληματική δράση (εδώ και έξι χρόνια) οργανωμένων ομάδων με άρτιο εξοπλισμό εκρίζωσης και κοπής των μνημειακών ελαιόδεντρων ηλικίας χιλιετιών από διάφορες περιοχές της Κρήτης, τα οποία μεταφέρουν με τριαξονικά φορτηγά και τα πωλούν ως καυσόξυλα.

Όπως αναφέρει το MadeinCreta:

Mεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το θέμα του αφανισμού των μνημειακών ελαιοδέντρων στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αμαρίου, καθώς με εντονότερους ρυθμούς συνεχίζεται η κοπή δέντρων χιλιετιών από ελαιώνες της επαρχίας ενώ οι θερμοκρασίες στην «καρδιά» του χειμώνα πέφτουν αισθητά. Οι κερδοσκόποι, ωστόσο, εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα και οργανωμένα και μεγάλα φορτηγά με τόνους ξυλείας μεταφέρουν τα φορτία για πώληση σε αγορές της Κρήτης και των Αθηνών…

Το έγκλημα που συντελείται φέτος από τους πρώτους μήνες του περασμένου φθινοπώρου, δείχνει να περνά …απαρατήρητο από τους τοπικούς φορείς και περισσότερο από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που υποδέχεται το πελώριο πρόβλημα ως… μικρού μεγέθους, αδιαφορώντας για τις συναισθηματικές και πολιτισμικές αξίες που οδηγούνται μαζί με τα δέντρα στην πυρά!

Στην ανάδειξη του θέματος κινούνται τις τελευταίες μέρες πολλά εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης των Αθηνών και ήδη προχθές η «Καθημερινή» φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ, ενώ μεγάλα τηλεοπτικά μέσα και εφημερίδες ζητούσαν πληροφορίες για την έκταση που έχει λάβει το πρόβλημα στην περιοχή του Αμαρίου.

Το θέμα ανακίνησε πρώτο το MadeinCreta με δημοσίευμά του στις 24 του περασμένου Οκτωβρίου, «επισημαίνοντας την έκταση του προβλήματος με τον αφανισμό χιλιάδων δέντρων ηλικίας χιλιετιών που έθρεψαν γενιές και γενιές, έζησαν και σπούδασαν οικογένειες και αποτελούσαν με τους αδελφούς κλώνους εξαιρετικά γλυπτά που οδηγήθηκαν από τους κερδοσκόπους στη φωτιά…».


iefimerida.gr

#Tags: Κρήτη

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.