Λινού: Ο ιός μεταδίδεται και από τους εμβολιασμένους – Επανεξέταση μέτρων

Την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Η ίδια κρίνει απαραίτητη την επιστροφή των μασκών στους εξωτερικούς χώρους και την επανεξέταση των μέτρων για τους εμβολιασμένους, καθώς και αυτοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους εσωτερικούς χώρους.

Στη συνέχεια, η κ. Λινού αναφέρθηκε στον κίνδυνο, που διατρέχουν οι ευάλωτες ομάδες σε περίπτωση που κολλήσουν τον ιό από τους εμβολιασμένους. “Μπορεί να το μεταδώσουν στο παιδί τους, και αυτό να τον διασπείρει σε άλλο σπίτι, που έχει ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα”, τόνισε η κ. Λινού. Η ίδια επισήμανε ότι είναι μεγάλη επιπολαιότητα, η μη τήρηση των μέτρων να θεωρείται ελευθερία.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τη μετάλλαξη Δέλτα+, η οποία είναι πιο μεταδοτική και βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. «Δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα, θα δούμε εν τοις πράγμασι τι θα συμβεί», συμπλήρωσε η ίδια.

Αναφορικά με το εμβόλιο Johnson&Johnson, η κ. Αθηνά Λινού υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει η επαναληπτική δόση μετά από δύο μήνες, με οποιοδήποτε εμβόλιο. «Μάλιστα φαίνεται ότι η ανάμειξη δύο εμβολίων μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική», δήλωσε η ίδια.