22:11, Παρασκευή
01 Ιουλίου 2022

«Λουκέτο» σε παιδικές χαρές μετά την εγκύκλιο Μιχελάκη

paidikes-xares9
Των Φρόσως Βαρβάρα, Έλενα Καραβασίλη
Η τραγική ιστορία με το δυστύχημα σε λούνα παρκ του Ελληνικού που στοίχισε τη ζωή σε ένα 13χρονο αγόρι, φαίνεται πως κινητοποίησε τον κυβερνητικό μηχανισμό. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, διέταξε κατεπείγουσες έρευνες σε παιδότοπους, παιδικές χαρές και παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλους τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού, όλοι οι αρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν επανελέγχους στα δικαιολογητικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες δόθηκαν οι άδειες. Ενώ, παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών τους καλεί να κάνουν αυτοψία στους χώρους προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.
paidikes-xares12 paidikes-xares10
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ειδικότερα, ζητείται η καταγραφή του συνόλου των παιδότοπων που λειτουργούν εντός κάθε δήμου, να ελεγχθεί αν λειτουργούν με την απαιτούμενη άδεια, αν τηρείται ο φάκελος του κατασκευαστή, ο φάκελος συντήρησης και το βιβλίο συμβάντων, καθώς και αν έχουν αναρτηθεί στον χώρο του παιδότοπου ευδιάκριτες και ευανάγνωστες πινακίδες πληροφοριακού περιεχομένου.
Προϋποθέσεις και προδιαγραφές
Ο υπουργός Εσωτερικών ζητά να ελεγχθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των δήμων, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητας τους. Σε ό,τι αφορά στην πιστοποίηση της καταλληλότητας λειτουργίας των παιδικών χαρών, αυτή γίνεται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε νομό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες είναι δυνατόν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να συγκροτεί περισσότερες από μία επιτροπές.
Πιστοποιημένες 36 από τις 75
Παρότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι έλεγχοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης, ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ασφάλεια των παιδιών σε παιδικές χαρές και παιδότοπους, σύμφωνα με τους περισσότερους δημάρχους, είναι αδύνατον να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών.  Όπως αναφέρει στην «Κ», ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης, στον δήμο Θεσσαλονίκης, πιστοποιημένες είναι μόλις οι 39 από τις 75 παιδικές χαρές, ενώ υπάρχουν έτοιμες μελέτες για να δοθεί η πιστοποίηση και στις 36 που υπολείπονται.
paidikes-xares1 paidikes-xares2
«Οι έλεγχοι για την άρση της επικινδυνότητα έχουν γίνει και στις 75 παιδικές χαρές και έχουμε ήδη ξεκινήσει τις επιδιορθώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως δεν έχουν δοθεί τα χρήματα στους δήμους, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Ο κ. Μιχελάκης δίνει μία οδηγία η οποία δείχνει πως ο ίδιος δεν ξέρει καθόλου το θέμα. Για να γίνουν οι εργασίες χρειάζονται περίπου δύο χρόνια, για να υλοποιηθεί η μελέτη και να γίνει έργο. Μάλλον υπό την πίεση των γεγονότων, μετά τον θάνατο του 13χρονου στην Αττική, ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε μία εγκύκλιο η οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου», τονίζει ο κ. Κουράκης.
Δεν επαρκούν τα χρήματα
Όπως αναφέρει ο κ. Κουράκης, οι εργασίες που έχουν γίνει στις παιδικές χαρές του δήμου Θεσσαλονίκης, χρηματοδοτήθηκαν από τον δήμο και από το πράσινο ταμείο. «Αφού έχει περικοπεί το 40% των χρημάτων στα ταμεία του δήμου, τώρα μας ζητείται να βάλουμε εμείς πρόσθετα λεφτά για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες. Θα έπρεπε να είχαν δοθεί τα χρήματα στους δήμους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της πιστοποίησης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, είναι ο μοναδικός στη χώρα που έχει τόσο μεγάλο αριθμό πιστοποιημένων παιδικών χαρών. Ένας αριθμός παιδικών χαρών έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του 2015, έτσι ώστε να γίνουν ολοκληρωμένα οι εργασίες πιστοποίησης, όμως καταλαβαίνετε ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2015, αρχές του 2016», καταλήγει.
paidikes-xares11
Όπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κουράκης, για να δοθεί το ειδικό σήμα πιστοποίησης, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες αποστάσεις, ειδικά παιχνίδια και υλικά, ενώ η περίφραξη είναι απαραίτητη. «Μόνο για την περίφραξη χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο κονδύλιο. Μεταξύ όλων των άλλων, απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κανείς πιστοποίηση είναι να είναι φυλασσόμενη η παιδική χαρά. Δηλαδή, να υπάρχει περίφραξη, είσοδος και το βράδυ να κλειδώνεται ο χώρος και να παραδίδονται τα κλειδιά στην δημοτική κοινότητα. Ενδεικτικά, με τις προαπαιτούμενες προδιαγραφές (να υπάρχει τοιχίο περιμετρικά και ένα κάγκελο σε ειδικό ύψος), το κόστος της περίφραξης μόνο ανέρχεται από 5.000 έως 8.000 ευρώ ανάλογα φυσικά και με το μέγεθος της παιδικής χαράς. Για να καταλάβετε το μεγαλύτερο κόστος έχουν τα παιχνίδια που είναι ειδικών προδιαγραφών και τα δάπεδα που πρέπει να είναι ελαστικά. Εμείς τις κάνουμε αυτές τις εργασίες, όμως είναι ανέφικτο να τελειοποιηθούν από την μία μέρα στην άλλη και φυσικά τα χρήματα που έχουν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών δεν επαρκούν», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σφράγιση λόγω… οικοπέδων
Στο δήμο Ωραιοκάστρου ο Δημήτρης Σαραμάντος επισημαίνει ότι το προσεχές χρονικό διάστημα επτά με οκτώ παιδικές χαρές θα κλείσουν καθώς τα οικόπεδα στα οποία είναι εγκατεστημένες δεν έχουν αποχαρακτηριστεί. «Στη δημοτική ενότητα Ωραιοκάστρου θα αναγκαστούμε να κλείσουμε οκτώ παιδικές χαρές. Δεν μπορούμε να βγάλουμε άδεια για τις συγκεκριμένες αφού είναι εγκατεστημένες σε οικόπεδα, που δεν έχουν αποχαρακτηριστεί. Μέχρι τις 30 Ιουνίου που ζητάει  το υπουργείο Εσωτερικών είναι αδύνατο να γίνει αυτό», αναφέρει. Σε ό,τι αφορά στις προδιαγραφές ασφάλειας, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου επισημαίνει ότι τηρούνται. «Οι προδιαγραφές ασφάλειας τηρούνται, όλα τα όργανα είναι ελεγμένα. Τώρα αν λείπουν και ορισμένες σημάνσεις αυτό είναι εύκολο να τοποθετηθούν αλλά να υπάρξει άδεια είναι αδύνατο» τονίζει και συνεχίζει: «οι καινούργιες παιδικές χαρές που κατασκευάζονται τώρα γίνονται με όλες τις προδιαγραφές. Αυτές που έχουν πρόβλημα είναι οι παλιές. Τότε δεν υπήρχαν διαθέσιμα οικόπεδα για αυτό έχουμε φτάσει τώρα σε αυτό το σημείο». «Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε προσωρινή άδεια λειτουργίας, ελπίζουμε να τα καταφέρουμε» καταλήγει.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στο δήμο Θέρμης. Έξι με επτά παιδικές χαρές θα κλείσουν καθώς δεν τηρούνται οι προδιαγραφές. Όπως δηλώνει ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήμαρχος της περιοχής δεν υπάρχουν χρήματα για να τις ανακατασκευάσουν. «Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από τον δήμο μας. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι έως τις 30 Ιουνίου να παραδώσουμε τα στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Παρόλα αυτά θα αναγκαστούμε να κλείσουμε έξι με επτά παιδικές χαρές γατί δεν τηρούν τις προδιαγραφές. Δεν έχουμε χρήματα να τις ανακατασκευάσουμε όλες, μόνο τις τρεις μπορούμε. Δεν υπάρχουν χρήματα και προκειμένου να γίνει κάποιο ατύχημα, θα τις κλείσουμε» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Θέρμης και καταλήγει: «Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών καλώς στάλθηκε, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με παιδιά και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».
«Δεν θα προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα»
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να κλείσουν παιδικές χαρές και στο δήμο Κορδελιού –Εύοσμου, ο δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης. Μάλιστα επισημαίνει πως τα κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο είναι πολύ αυστηρά και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβουν να κάνουν τους ελέγχους έως το τέλος του μήνα. «Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει. Αποτελέσματα δεν έχω ακόμα να σας πω γιατί δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Και δεν νομίζω να προλάβουμε να τους ολοκληρώσουμε έως τις 30 Ιουνίου. Αυτά που ζητάει το υπουργείο μόνο με ένα μαγικό ραβδάκι θα μπορούσαν να γίνουν. Είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούμε να κλείσουμε κάποιες από τις παιδικές χαρές του δήμου μας, καθώς αυτά τα κριτήρια που ζητάει του υπουργείο είναι πολύ αυστηρά», τονίζει. «Οι περισσότερες παιδικές χαρές πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας, όμως αυτά που ζητούνται όπως οι συγκεκριμένες αποστάσεις που πρέπει να έχουν οι κούνιες μεταξύ τους είναι απαράδεκτο. Εμείς κοιτάμε να μην υπάρχουν σίδερα, μπετόν ή εξογκώματα στο έδαφος μην τραυματιστεί κάποιο παιδί» λέει ο δήμαρχος και συνεχίζει: «Τα οικονομικά μας δεν είναι σε καλή κατάσταση, ο υπουργός  έστειλε την εγκύκλιο αλλά δεν έστειλε χρήματα οπότε δεν νομίζω να τακτοποιηθούν όλες οι παιδικές χαρές» καταλήγει.
Έλεγχοι έχουν αρχίσει να γίνονται και στον δήμο Καλαμαριάς και σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη είναι πιθανό οι διαδικασίες πιστοποίησης να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. «Συστήθηκαν τέσσερα συνεργεία για να γίνουν έλεγχοι και στις 55 παιδικές χαρές. Γίνονται επιδιορθώσεις σε όσες παιδικές χαρές είναι παλιές, δηλαδή προ δεκαπενταετίας, ενώ όσα παιχνίδια θεωρούνται επικίνδυνα γίνεται η αντικατάστασή τους. Όλες οι νέες εγκαταστάσεις έχουν πιστοποίηση και τώρα με αυτούς τους ελέγχους θα δοθεί η πιστοποίηση και στις παλιές. Εκμεταλλευόμενοι την νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στις δαπάνες θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες επιδιορθώσεις», αναφέρει ο κ. Μπακογλίδης .
Και από το υπουργείο Υγείας
Την αναγκαιότητα της εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων σε όλα τα λούνα παρκ, τσίρκο, παιδικές χαρές και παιδότοπους, υπογραμμίζει και η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, σε εγκύκλιο που απέστειλε προς τις αρμόδιες αρχές. Σκοπός της εγκυκλίου, είναι η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλείψεις, θα εφαρμόζεται με αυστηρότητα η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία της ζωής και της υγείας των παιδιών που ψυχαγωγούνται σε αυτούς τους χώρους αλλά και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν.
Παιδικοί σταθμοί χωρίς άδεια
Ο υπουργός Εσωτερικών καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την καταλληλότητα και την ασφάλεια των κτιρίων και των χώρων που λειτουργούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων. Η πρόεδρος των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων Ελλάδος, Χαρά Σελλή, επισημαίνει πως οι έλεγχοι είναι ελλιπείς. «Η πλειοψηφία των δημοτικών παιδικών σταθμών στην Ελλάδα δεν έχει άδειες και δεν ελέγχονται, γιατί όταν κάποιος δεν έχει άδεια, δεν επιδέχεται και έλεγχο. Ο ελεγκτικός μηχανισμός για τους παιδικούς σταθμούς είναι η Περιφέρεια. Και μάλιστα στο δήμο Αθηναίων, η προηγούμενη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απαγόρευσε τον έλεγχο! Εμείς έχουμε κάνει προσπάθειες, εδώ και πολύ καιρό, κι έχουμε ζητήσει να γίνονται έλεγχοι και να ισχύουν τα ίδια μέτρα και σταθμά και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι παιδιά άλλου θεού όσα πηγαίνουν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς», τονίζει η κ. Σελλή.
Όπως επισημαίνει η ίδια, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο παιδικοί σταθμοί χωρίς άδεια, γεγονός που το έχει παραδεχτεί και η δημοτική αρχή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ζητήθηκε προανάκριση από τον εισαγγελέα. «Είναι γεγονός, πως μετά την δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι έχουν θορυβηθεί αρκετά και ζητούν να ενημερωθούν για την νομοθεσία που διέπει τους παιδικούς σταθμούς καθώς και για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται. Ως σύλλογος, κληθήκαμε από αρκετούς δήμους να λάβουμε μέρος στην επιτροπή καταλληλόλητας. Από τους ελέγχους που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, βρέθηκαν παιδικοί σταθμοί που φιλοξενούσαν τον τριπλάσιο αριθμό παιδιών από αυτόν που προβλέπει ο νόμος. Επιπλέον δεν υπήρχαν τα δέοντα μέτρα προστασίας, όπως πιστοποιητικά πυρασφάλειας, βεβαίωση του ΕΦΕΤ, προστατευτικά στα τζάμια και αρκετοί παιδικοί σταθμοί δεν είχαν άδεια λειτουργίας. Όλα αυτά τα στοιχεία θα τα αποστείλουμε στο υπουργείο Εσωτερικών για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», καταλήγει.