, Σάββατο
22 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Μ. Γεράνης: «Η νομιμότητα εάν δεν τηρηθεί, θα επιβληθεί»

geranis-karagiannisΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη

 Να αναλάβει τις ευθύνες της κάλεσε την πολιτεία ο πρόεδρος του συνδέσμου ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Γεράνης, αναφερόμενος στην πορεία των έργων κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Ευκαρπία.

Ο κ. Γεράνης, από το βήμα επιμορφωτικής ημερίδας που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού χαρακτήρισε το έργο απόλυτα νόμιμο, προσέθεσε ότι είναι απόλυτα χρήσιμο για την τοπική κοινωνία.

«Όταν η νομιμότητα δεν τηρείται, επιβάλλεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεράνης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να βλέπουν το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών ως «μπαμπούλα», αφήνοντας τους δογματισμούς, μιας και υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αφήσει αιχμές για τις παρατάξεις και τους φορείς που αντιδρούν στην κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας. « Κάποιοι θέλουν να κάνουν καριέρα στις πλάτες περιβαλλοντικών έργων», επισήμανε ο Μιχάλης Γεράνης, συμπληρώνοντας ότι ορισμένοι επιλέγουν να λένε «αναλήθειες και παραμύθια» στους πολίτες, προκειμένου να τους στρέψουν εναντίον του συγκεκριμένου έργου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ αναφέρθηκε και στην επέκταση του ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης, με τον κ. Γεράνη να τονίζει ότι σε διάστημα πέντε με έξι μηνών θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατασκευής των δύο κυψελών οι οποίες θα υποδεχθούν όγκους απορριμμάτων.

«Οι δύο αυτές κυψέλες, όταν κατασκευαστούν, αναμένεται να έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον για μια δεκαετία», σημείωσε ο κ. Γεράνης προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που κατασκευαστούν οι δύο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στη Μαυρορράχη και τον Άγιο Αντώνιο η διάρκεια ζωής θα διπλασιαστεί. «Σε αυτήν την περίπτωση θα τοποθετούνται επεξεργασμένα απορρίμματα, μετατρέποντας ουσιαστικά τον ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, δηλαδή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων», εξήγησε ο κ. Γεράνης.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των διαδικασιών ενσωμάτωσης των 12 Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) της περιφέρειας στον νέο περιφερειακό ΦοΔΣΑ ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστούν το γρηγορότερο οι προβλεπόμενες διατάξεις του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

 Πρόληψη και μείωση

 Στην παρέμβαση του ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Μάκης Καραγιαννίδης αναφέρθηκε στον πλήρη κύκλο της διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Όπως είπε ο ίδιος, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν υπάρχουν άλυτα τεχνικά προβλήματα αλλά μόνο πολιτικά. Παράλληλα σημείωσε ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός ολόκληρης της «γραμμής διαχείρισης», από την πρόληψη και μείωση, μέχρι την ασφαλή τελική διάθεση των απορριμμάτων.

Μάλιστα, ο κ. Καραγιαννίδης τόνισε ότι μπορεί αυτή τη στιγμή «η διαχείριση των απορριμμάτων να θεωρείται πρόβλημα, ωστόσο με τη δωστή διαχείριση μπορεί να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πρακτική της εξαγωγής των απορριμμάτων στις βόρειες χώρες. «Η εξαγωγή απορριμμάτων σε χώρες που είναι εξελιγμένες στη διαχείριση τους και διαθέτουν εξειδικευμένα εργοστάσια, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ελκυστική», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει οι ιθύνοντες για την εξαγωγή στην Ελλάδα να διαθέτουν διαπραγματευτικές ικανότητες, ώστε να δώσουν τα απορρίμματα σε καλή τιμή.

 «Καρκίνος» τα πλαστικά

 Από την πλευρά του, ο γεωλόγος περιβάλλοντος και στέλεχος του ΦΟΔΣΑ Κώστας Αλιβάνης τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί στη χώρα μας η ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει την ενίσχυση της πρόληψης – μείωσης παραγωγής απορριμμάτων. Μάλιστα τόνισε ότι η μη υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού οδηγεί στην άμεση υποβάθμιση της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης που σήμερα δέχεται τα σκουπίδια του 2018.

Ο κ. Αλιβάνης υπογράμμισε ότι για να γίνεται σωστά η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να τηρείται μια συγκεκριμένη ιεραρχία. «Αρχικά πρέπει να υπάρχει πρόληψη, στη συνέχεια ελαχιστοποίηση, μετά επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, ανάκτηση ενέργειας εωσότου φτάσουμε στην τελική διάθεση», εξήγησε ο κ. Αλιβάνης.

Καταλήγοντας το στέλεχος του ΦΟΔΣΑ επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα πλαστικά απορρίμματα που καλούνται να διαχειριστούν οι φορείς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πλαστικά αποτελούν τον καρκίνο των ΧΥΤΑ», αφού τόσο η διάσπαση τους, όσο και η ανακύκλωση τους είναι δύσκολη.

 

 

 

 

#Tags: ΕΣΗΕΜΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.