, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μάχη για την αύξηση των εμβολιασμών και την πειθώ των… αρνητών

Στο μικροσκόπιο η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη  όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊου…

Με τον δείκτη θετικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης να φτάνει το 1,72 και τα νοσοκομεία να γεμίζουν από ανεμβολίαστους ακόμη και από μικρά παιδιά, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να πείσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν. Παράλληλα προσπαθεί με σύμμαχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάμψει την προσπάθεια των αντιεμβολιαστών να προσελκύσουν όλο και περισσότερους πολίτες πείθοντας τους να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι νοσηλείες στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα  αυξάνονται μέρα με την ημέρα τόσο στις απλές κλίνες covid στα νοσοκομεία όσο και στις ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα οι  54 ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι.

Γιατροί του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης έλεγαν στην Κ ότι ο μέσος όρος παραμονής των κρουσμάτων κορονοϊου στα νοσοκομεία είναι δύο με τρεις εβδομάδες ενώ για τους εμβολιασμένους αρκούν 2-3 ημέρες .  Στο ίδιο νοσοκομείο δεν υπάρχει ελεύθερη  μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου που χρησιμοποιείται ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση καθώς όλες είναι «πιασμένες» από ασθενείς.

Η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο Παπανικολάου   είναι ηλικίες από 48 ως 67 ετών καθώς ένας 20χρονος και ένας 30χρονος. Μάλιστα ο 20χρονος διασωληνώθηκε καθώς υποτροπίασε. Από όλους όσοι νοσηλεύτηκαν ένας  μόνο ένας ήταν εμβολιασμένος, ο οποίος όμως σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν ανοσοκατεσταλμένος, είχε νοσηρότητες και δεν είχε αναπτύξει την απαραίτητη ανοσία.

Στο Ιπποκράτειο, όπου και οι 15 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες από ανεμβολίαστους ασθενείς, νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ 70 ενήλικοι ασθενείς και 8 παιδιά από 9 χρόνων και κάτω.

Ανησυχία για νέους και παιδιά

Ο κορονοϊός  έχει χτυπήσει και  σχολεία της Θεσσαλονίκης σε διάφορες περιοχές ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει αναστολή μαθημάτων παρά μόνο σε  δύο σχολικά τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών τα οποία έχουν κλείσει. Βέβαια σε μεμονωμένες περιπτώσεις με κρούσματα σε τμήματα παρατηρείται το φαινόμενο οι γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο φοβούμενοι ότι θα νοσήσουν.

Με δεδομένο ότι τα παιδιά ως 11 ετών δεν μπορούν να εμβολιαστούν πέφτουν θύματα του κορονοϊού πολύ εύκολα. Βέβαια ακόμη και στις μεγαλύτερες ηλικίες 12-17 τα κρούσματα είναι αρκετά και καταγράφουν αύξηση.  Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορονοϊού το διάστημα 13-19 Σεπτεμβρίου στις ηλικίες 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα).

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών έφτασε κατά μέσο όρο  τα  522 κρούσματα την ημέρα . Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών διαμορφώθηκε στο 24.2%.

Οι αρνητές  συνεχίζουν να… εκπλήσσουν και να προκαλούν

Αρνητές του εμβολίου γονείς στέλνουν στην αστυνομία στους εκπαιδευτικούς, υποβάλλοντας μηνύσεις σε βάρος τους,  την ώρα που καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για την τήρηση των μέτρων στα σχολεία προς αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού και την προστασία της υγείας των μαθητών και της κοινωνίας. 

Το νέο αίτημα των αντιεμβολιαστών που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις είναι η προσφυγές  για την  εκταφή των νεκρών συγγενών τους  προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν πεθάνει από κορονοϊό. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στην, Αττική έχουν δοθεί  τουλάχιστον τρεις  εισαγγελικές εντολές για εκταφές νεκρών προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πέθαναν από Covid-19. Όπως αναφέρει στην K ο  πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Δρ Γρηγόρης Λέων. Μάλιστα ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι οι ιατροδικαστές εντέλλονται από εισαγγελείς για να προβούν σε εκταφή και εκφράζει την ανησυχία του για το πώς πείστηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί να δώσουν σχετική εντολή. Όλες οι εκταφές έγιναν σε περιφερειακούς δήμους της Αττικής.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.