fbpx

, Παρασκευή
13 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

Mαρία Τσιάκα: «Υπάρχει τεράστια έλλειψη από δομικά οργανωμένα πλαίσια θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών»

Το lockdown δημιούργησε τεράστιο αντίκτυπο στο στρες, ειδικά στα παιδιά, τα οποία έχασαν ένα τεράστιο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, και αδυνατώντας να ελέγξουν οτιδήποτε άλλο, εστίασαν όλον τον έλεγχο πάνω στο σώμα τους. Πλέον, το 35% των εφήβων πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, δηλαδή 1 στους 3, ανησυχητικά νούμερα για την εποχή μας.

Η Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Δρ. Μαρία Τσιάκα, μιλάει για τους παράγοντες που πυροδοτούν τη νόσο, για την αντιμετώπισή της, καθώς και για τη νέα εντατική κλινική εκπαίδευση που έχει ως στόχο το Ελληνικό Κέντρο Δ.Δ.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΔΑ

Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν τις διατροφικές διαταραχές;

Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη νόσος είναι πολυπαραγωγική. Δηλαδή οι γονιαδικοί παράγοντες έρχονται σε αντίθεση με τους περιβαλλοντικούς. Όταν, λοιπόν, το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με τα κοινωνικά μηνύματα του περιβάλλοντός του, τα οποία μπορεί να είναι «κόψε το φαί», «κάνε αύξηση φαγητού», «πρόσεχε τα κιλά σου», το βιώνει έντονα και ωθείται σε διατροφικές διαταραχές.

Η κληρονομικότητα επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς συναφή γονίδια μπορεί να έχουν μεταφερθεί από τον γονιό στο παιδί, τα οποία συνδέονται με την έναρξη των διατροφικών διαταραχών, και κυρίως της ανορεξίας.

Το ταπεραμέντο του ασθενούς είναι ένας άλλος παράγοντας που πολύ πιθανό να πυροδοτεί  τις διατροφικές διαταραχές. Για παράδειγμα, το «τέλειο παιδί», το «συνεπές παιδί» που τα κάνει όλα στην ώρα του και τέλεια, είναι πιο ευάλωτο. Το ταπεραμέντο είναι γονιδιακά προσδιοριζόμενο και διαφέρει από τον χαρακτήρα του παιδιού. Αν είμαι επίμονη, παρορμητική, τελειομανής είναι γονίδιο.

Όλα αυτά γίνονται μέχρι την εφηβεία, επειδή τότε αναπτύσσεται το παιδί και αυξάνονται οι ορμόνες, κυρίως οι γοναδοτροπίνες, οι οποίες συνδέονται με τα οιστρογόνα στα κορίτσια και με την τεστοστερόνη στα αγόρια αντίστοιχα. Μόλις πέσουν αυτά, πυροδοτούνται οι διατροφικές διαταραχές, σε ένα περιβάλλον όμως που επίσης βοηθάει στην έξαρσή τους.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις διατροφικές διαταραχές;

Δυστυχώς στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα θεαραπείας παλαιωμένα, του 1993 για την ακρίβεια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα νέα που εμφανίζονται στον χώρο των διατροφικών διαταραχών. Εμείς δουλεύουμε πάρα πολύ μέσα από τον τρόπο που δουλεύει η νευρολογία και ιδίως πάνω στο κομμάτι αποκατάστασης του εγκεφάλου.

Η οικογένεια είναι επίσης πολύ σημαντικός αρωγός στην ανάρωση των διατροφικών διαταραχών και πρέπει να εκπαιδευτεί για τη διαχείρηση της νόσου. Πολλές φορές οι γονείς «κάνουν πίσω» γιατί πιστεύουν πως έτσι βοηθούν το παιδί, αλλά στην πραγματικότητα διευκολύνουν την νόσο, με αποτέλεσμα αυτή να διαιωνίζεται.

Πριν εκπαιδευτούν οι γονείς και το παιδί, πρέπει να εκπαιδευτούν πρώτα από όλα οι ειδικοί. Δυστυχώς δεν υπάρχει εξιδείκευση σε αυτό το αντίκειμενο στην χώρα μας. Οι ειδικοί πρέπει να εξυπηρετούν τα παιδιά, συμπεριλαμβάνοντας ωστόσο και την οικογένεια, χωρίς να ενοχοποιούν τους γονείς.

Τέλος, με τη σωστή εκπαίδευση όλων, θα μπορεί το παιδί να λάβει το φάρμακο, το οποίο είναι -αν μη τί άλλο- η τροφή!

Υπάρχουν νέοι που θέλουν να εξιδεικευτούν σε αυτόν τον τομέα;

Υπάρχουν, απλά πρέπει να συνδεθούν με αυτή τη γνώση, και αυτός είναι και ο στόχος του Ελληνικού Κέντρου: να «δημιουργηθούν» νέοι ειδικοί και εμείς που έχουμε πολλή μεγάλη εμπειρία να συνδράμουμε μαζί τους.

Ποιος είναι ο στόχος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών για την αντιμετώπιση της νόσου;

Στόχος είναι να δημιουργήσω τις ομάδες που θα απαρτήσουν τα νέα παραρτήματα διατροφικών διαταραχών σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η εκπαίδευσή τους είναι το πρώτο και κύριο μέλημά μου. Πρόκειται για μία εντατική κλινική εκπαίδευση 350 ωρών, από τις οποίες οι 150 ώρες είναι πρακτική άσκηση. Η βάση είναι να δώσω μία εντελώς εμπειραστατωμένη εκπαίδευση με νέα πρωτόκολλα θεραπείας διατροφικών διαταραχών, στην οποία υπάρχει διεθνής συμμετοχή ειδικών, οι οποίοι μάλιστα είναι και οι δημιουργοί αυτών των πρωτοκόλλων. Είναι μεγάλη τιμή που έρχονται στην Ελλάδα για να εκπαιδεύσουν ειδικούς και να δώσουν μία άλλη προοπτική και νέους τρόπους διαχείρησης της νόσου.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις ομάδες που θέλετε να δημιουργήσετε για τα νέα παραρτήματα διατροφικών διαταραχών.

Οι θέσεις είναι πολύ εξιδεικευμένες για τα Κέντρα που θέλω να ανοίξω. Είναι 3 στην Αθήνα, 4 στη Θεσσαλονίκη και 4 στην Κρήτη. Θα ενισχυθεί η ομάδα του Ελληνικού Κέντρου διατροφικών διαταραχών κατά 11 άτομα. Από αυτούς που θα ανταποκριθούν θα επελεχθούν αυτοί που πληρούν όλα τα κριτήρια.

Έχει σημειωθεί μεγάλη έξαρση στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο στα τεράστια ποσοστά διατροφικών διαταραχών, τα οποία έχουν αγγίξει το 29%, αλλά και στην εύρεση ειδικών, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.