, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Μαζικά αποχωρούν οι πρόσφυγες, με κατεύθυνση τον βορρά

metanastes
Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά οι 2.500 Σύροι πρόσφυγες που έφθασαν το πρωί στην προβλήτα Ε1 με το πλοίο «Ελευθέριο Βενιζέλος».
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, φεύγουν με προορισμό τα βόρεια σύνορα της χώρας και απώτερο στόχο να διασχίσουν τα Βαλκάνια, με τελικό προορισμό τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Μεγάλος αριθμός προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μιλά αγγλικά, ανέφερε στο πρακτορείο ότι στόχος τους είναι να φύγουν το συντομότερο από την περιοχή. Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».
Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια.
Την ίδια στιγμή, στα περίπτερα γύρω από το σταθμό έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές από τους πρόσφυγες, που φθάνοντας αγοράζουν νερό και χυμούς, ενώ πολλοί κατευθύνονται και στα γειτονιά μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα.