, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με αναφορές στην… εβραϊκής καταγωγής Σαλώμη απαντά ο Ζέρβας!


Ο κ Ζέρβας ο οποιος υπήρξε αντικαταστάτης του δημάρχου, σε περίπτωση απουσίας του στο εξωτερικό, δηλώνει οτι και χωρίς αξιώματα θα υπηρετήσει τον τοπο του. Επίσης αφήνει σοβαρές αιχμές για το παρασκήνιο αυτής της αιφνιδιαστικής και απρόσμενης, για τον ίδιο, απομάκρυνσης του…

Απάντηση στον δήμαρχο Μπουτάρη και στην απόφαση του να τον απομακρύνει από τη θέση του, έδωσε πριν απο λίγο ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο κ Ζέρβας ο οποιος υπήρξε αντικαταστάτης του δημάρχου, σε περίπτωση απουσίας του στο εξωτερικό, δηλώνει οτι και χωρίς αξιώματα θα υπηρετήσει τον τοπο του. Επίσης αφήνει σοβαρές αιχμές για το παρασκήνιο αυτής της αιφνιδιαστικής και απρόσμενης, για τον ίδιο, απομάκρυνσης του! Αναλυτικά η δήλωση του:
“Στρατεύτηκα το 2010 σε ένα κίνημα για την πόλη, σε μια συλλογική προσπάθεια για να αλλάξει ένα σύστημα που κράτησε τη Θεσσαλονίκη στάσιμη και δεν επέτρεψε στη δημιουργία, στην ανάπτυξη, στην αισθητική να ανθίσουν. Βασιζόμενος στις αρχές της καθημερινής επαφής με το δημότη, της συμμετοχής του δημότη αλλά και της προσφοράς στο δημότη. Στις αξίες της άοκνης εργατικότητας, του σχεδιασμού του εφικτού, αλλά και της παραγωγής χειροπιαστού έργου. Της συνέπειας λόγων και πράξεων. Της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, απέναντι στις «κλειστές» παρέες, στους διαδρομισμούς, στην αλαζονεία. Ενάντια σ’ αυτή τη λογική, που οδήγησε -και νομοτελειακά οδηγεί πάντα- στην παρακμή. Κουβάλησα στη συλλογική αυτή προσπάθεια την προσωπική μου «προίκα», υπηρετώντας αγαθούς σκοπούς και στόχους. Εκπροσωπώντας διαφορετικούς ανθρώπους με την ίδια όμως αγωνία και αγάπη για την πόλη. Δουλεύοντας σκληρά από όποια θέση μου ανατέθηκε.  Δυστυχώς η αταλάντευτη στάση σ’ αυτές τις αξίες, σήμερα, όχι μόνο δεν επιβραβεύεται, τουναντίον αποτελεί και λόγο απομάκρυνσης. Δηλώνω παρών στις αξίες και τις αρχές, αμετακίνητος σε όσα πρεσβεύω όλα τα χρόνια που συμμετέχω στα κοινά. Με την ίδια συνεπή στάση, η οποία πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Στόχος μου ήταν και παραμένει η σκληρή δουλειά, η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα, αλλά και η ακεραιότητα. Πιστεύω ότι είμαστε η γενιά που θα δημιουργήσει μια νέα αντίληψη διοίκησης, μέσα από ένα νέο σύστημα αξιών, μέσα από διαρκή επαφή με τους πολίτες, με διαχείριση του παρόντος αλλά και υπηρετώντας ένα υλοποιήσιμο όραμα για το μέλλον. Η αναφορά μου στους πολίτες και την πόλη της Θεσσαλονίκης παραμένει η ίδια. Με αξιώματα ή χωρίς. Με όσους μένουμε πιστοί στο όνειρο για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη θα περπατάμε στους ίδιους δρόμους, θα εργαζόμαστε για τους ίδιους στόχους, θα μοιραζόμαστε την ίδια ελπίδα. Και όλα αυτά ελπίζω χωρίς άλλες θυσίες στο μαγευτικό χορό της Σαλώμης”
Όπως μας είπαν συνεργάτες του κ Ζέρβα  “Στις 2 Φεβρουαρίου 2015, το Δ.Σ. Θεσσαλονίκης εκλήθη να αποφασίσει για το θέμα των συμβασιούχων για το οποίο είχαν παραπεμφθεί ο κ.Κ.Ζέρβας, ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ.Μηταφίδης ως μέλος. Το θέμα που καλούνταν να αποφασίσει το ΔΣ αφορούσε την νομιμοποίηση της απόφασης του δημάρχου, η οποία ακύρωνε όλες τις μέχρι τότε αποφάσεις τόσο της Επιτροπής όσο και του Συμβουλίου. Αυτή είναι η επίμαχη ομιλία του κ. Ζέρβα που οδήγησε στη ρήξη, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους:
Καταρχάς νομίζω ότι κάπως έχουμε μπερδευτεί.
Έχουμε συνολικά 3 Αποφάσεις Δημάρχου οι οποίες και οι τρεις χρήζουν νομιμοποίησης ή όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρόκειται για τις Αποφάσεις :
7850/15-12-2014 για πέντε (5) της ΚΕΤΑ
7951/19-12-2014 για τον κ. Ιπποκράτη Βλαχοπαναγιώτη
8020/29-12-2014 πάλι για τους πέντε (5) της ΚΕΤΑ
Στις δύο τελευταίες, πέραν της εντολής για έφεση και αναίρεση αντίστοιχα δίνεται εντολή για επίσπευση της διαδικασίας και για άσκηση προσφυγής της Απόφασης του Αποκεντρωμένου Γραμματέα στην Επιτροπή του άρθρου 152 (συγκεκριμένα η Απόφαση 1893 /26-11-2014 της Οικονομικής Επιτροπής).
Η 7850 έχει λησμονηθεί και δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για νομιμοποίηση.
Οι εντολές για άσκηση προσφυγής στην επιτροπή του άρθρου 152 είναι άνευ αντικειμένου αφού ήδη η Οικονομική Επιτροπή έχει προσφύγει (συγκεκριμένα με τις αποφάσεις της ΟΕ 2007/17-12-2014 και 2098/29-12-2014).
Η νομιμοποίηση ή όχι λοιπόν –πιστεύω- αφορά τις Αποφάσεις 7850 και 7951 του Δημάρχου καθώς η 8020 είναι άνευ αντικειμένου.
Τώρα όσον αφορά την ουσία των υποθέσεων: Πολιτική, Νομική αλλά και Ηθική.
Το ζήτημα των συμβασιούχων του Δήμου Θεσσαλονίκης απασχολεί επί μακρόν πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο και αποτελεί βραχνά τόσο για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, όσο και για εκατοντάδες ανθρώπους που δίνουν σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης τη μάχη της επιβίωσης.
Εγκαίρως ως Διοίκηση του Δήμου αντιληφθήκαμε την αναγκαιότητα της εξεύρεσης οριστικής λύσης στο θέμα. Μιας λύσης που δεν είχε καμιά σχέση με τήρηση της νομιμότητας ή όχι, μιας λύσης πολιτικά και ηθικά νομιμοποιημένης. Μιας λύσης στην οποία όχι μόνο συμφωνήσαμε όλοι στη Διοίκηση να προκρίνουμε, αλλά τη στήριξε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι ομόφωνες Αποφάσεις στήριξης των συμβασιούχων, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και της Οικονομικής Επιτροπής, ήταν το καθήκον μας απέναντι στην αναγνωρισμένη από όλους ανάγκη να συνεχίσουν αυτοί οι άνθρωποι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο.
Ήρθαν δε να επικυρώσουν όσα υποστηρίζαμε όλοι μας σε όλη αυτή τη μακρά πορεία του ζητήματος, για να αποδείξουν ότι δεν είμαστε μόνο λόγια, αλλά ό,τι λέμε το εννοούμε και είμαστε αποφασισμένοι να το υποστηρίξουμε μέχρι τέλους.
Από την πρώτη στιγμή τόσο εγώ ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής από τις αρχές του 2013, όσο και τα υπόλοιπα μέλη πειθαρχήσαμε στις ομόφωνες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ομόθυμη στάση μας : ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η ομηρία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων τότε, με πρώτο τον Δήμαρχό μας, Γιάννη Μπουτάρη, στήριξαν τους εργαζόμενους ενώπιον της Δικαιοσύνης και πέτυχαν τελικώς τη δικαίωσή τους.
Τα όσα ακολούθησαν αποτέλεσαν και αποτελούν μέχρι σήμερα μια δοκιμασία για όλους όσοι αποφασίσαμε να πράξουμε το αυτονόητο. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να φανούμε συνεπείς απέναντι στις δεσμεύσεις μας, απέναντι στις ομόφωνες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, απέναντι στις Δικαστικές Αποφάσεις και απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους.
Μια δοκιμασία Ηθική, Πολιτική, Νομική.
Και τότε εμφανίστηκαν οι τοποτηρητές της νομιμότητας.
Ένας στην Αθήνα και ένας εδώ.
Ο τοπικός ανέλαβε ένα περίεργο ρόλο: ενώ κάποιες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ακύρωσε ποτέ, κάποια την ακύρωσε σε 70 ημέρες (όταν είχαν παρέλθει όλες οι προθεσμίες για ένδικα μέσα) και κάποια την ακύρωσε (αυτεπάγγελτα μάλιστα !) σε μόλις 8 ημέρες.
Ενώ ήταν ο ίδιος που υπέγραφε στο Φ.Ε.Κ. την νομιμοποίηση κάποιων από αυτούς με την μετατροπή των σχέσεων σε Αορίστου Χρόνου (Φ.Ε.Κ 1555/Τεύχος 3ο/18-11-2014).
Τελικά σε ποιους κύκλους λογοδοτεί αυτός ο «ελεγκτής νομιμότητας»;
Πώς γίνεται να αλλάζει στάση κατά το δοκούν;
Ποιοι υπαγορεύουν την ανάγκη για άλλα μέτρα και άλλα σταθμά κατά περίπτωση;
Πώς γίνεται να εφαρμόζει το νόμο κατά περίπτωση. A la cart ?
Σε όλη αυτή την πορεία το Δημοτικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή στάθηκαν στο ύψος τους.
Ποιος ο λόγος αλλαγής στάσης σήμερα;
Πλέον είμαστε μπροστά σε άλλα δεδομένα.
Η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην ασκηθεί έφεση εναντίον πέντε συμβασιούχων αγνοήθηκε και τελικώς η Διοίκηση του Δήμου άσκησε έφεση ή αναίρεση.
Η άσκηση Διοίκησης και οι Πολιτικές Αποφάσεις που λαμβάνουμε έχουν κόστος και όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά έχουμε ηθική υποχρέωση να το επωμιστούμε.
Αυτό τουλάχιστον υπαγορεύει μια συνεπής διαχείριση και πολιτική στάση. Και σε ό,τι με αφορά η συνέπειά μου δεν είναι a la cart, αναλόγως των διαθέσεων και εντολών του ελεγκτή νομιμότητας σε εισαγωγικά ή μη.
Σήμερα καλούμαστε να ακυρώσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας.
Όσο κι αν στενοχωρήσω ορισμένους, δεν είμαι διατεθειμένος να θυσιάσω αυτή τη συνέπειά μου απέναντι στους εργαζομένους, απέναντι στην πολιτική και προσωπική διαδρομή μου.
Θεωρώ και σήμερα ότι πρέπει να έχω την ίδια συνεπή στάση που είχα όλο αυτό το διάστημα.
Κι αν ορισμένοι θεωρούν ότι έγινε κάποιο λάθος, εδώ είμαστε να μας το πουν.
Διότι μέχρι τώρα δεν άκουσα κανέναν να ζητάει συγνώμη για κάποιο λάθος.
Να αναγνωρίζει ότι κάτι δεν κάναμε καλά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ορισμένοι από εμάς κληθήκαμε σε απολογία για τις Αποφάσεις που λάβαμε όλοι μαζί. Ταλαιπωρηθήκαμε και ταλαιπωρούμαστε!
Αν για ορισμένους αυτό το όργανο, που θεωρείται κορυφαίος θεσμός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να αλλάζει ρούχα αναλόγως διαθέσεων τότε δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο που εγώ πιστεύω.
Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι εδώ είμαστε με την εντολή των πολιτών για να τους εκπροσωπήσουμε με ήθος και συνέπεια και δεν έχουμε το δικαίωμα να λέμε και να ξελέμε ή ακόμη χειρότερα να κάνουμε και εμείς πολιτική a la cart.
Για μένα την ίδια αξία που έχουν 560 εργαζόμενοι την έχουν και πέντε την έχει και ένας.
Η συνέπειά μου
Η συνέπειά μας
Είναι αδιαπραγμάτευτες.”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.