, Πέμπτη
02 Φεβρουαρίου 2023

«Μεγάλο λάθος να μεταφερθούν πρόσφυγες στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης!»

ΒΙΠΕ
Της Έλενας Καραβασίλη 
Βιομηχανικούς χώρους στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης αναζητεί η Κυβέρνηση για τους πρόσφυγες της Ειδομένης, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργου Κυρίτση. Πληροφορίες που θέλουν τους χώρους αυτούς να βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, βρίσκουν για ακόμη μία φορά τους… άμεσα ενδιαφερόμενους τελείως ανενημέρωτους και απροετοίμαστους.
Όπως δήλωσε στο karfitsa.gr o γενικός διευθυντής ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, Φίλιππος Κονταξής «δε γνωρίζουμε απολύτως τίποτα και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙΠΕ Σίνδου».
Ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, τόνισε πως κανένας δεν έχει ειδοποιηθεί. «Θα είναι μεγάλο λάθος αν φέρουν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες. Υπάρχουν περισσότερα από 50 εργοστάσια που βρίσκονται σε λειτουργία, αν θέλουν να τα κλείσουν και αυτά ας το κάνουν! Δε θα καταστρέψουμε τα πάντα πια σε αυτή τη χώρα». Ο ίδιος τονίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις χωρίς να τους ενημερώνει. «Δε δεχόμαστε άλλους πρόσφυγες στο δήμο Δέλτα. Δεν αντέχουμε άλλο, ήδη έχουμε απορροφήσει 2.500 άτομα. Τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι ήρεμα, όμως αν αλλάξει αυτή η κατάσταση η έκρηξη θα είναι τεράστια», τονίζει ο κ. Φωτόπουλος. Να σημειώσουμε πως για το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη στη ΒΙΠΕ, δε γνωρίζει τίποτα ούτε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας…
Tην ίδια ώρα την αντίδρασή του στο ενδεχόμενη μεταφοράς προσφύγων σε κτίρια της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, εξέφρασε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου. Συγκεκριμένα ο κ. Καράογλου τόνισε ότι: «το ενδεχόμενο μετατροπής της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου σε hot spot προσφύγων και μεταναστών, δείχνει τον ξεδιάντροπο τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, απαξιώνοντας ένα χώρο που θα έπρεπε να λειτουργεί ως hot spot ανάπτυξης. Η μετακίνηση χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων από τη μια περιοχή της Μακεδονίας στην άλλη δεν λύνει το πρόβλημα. Απλά το μεταφέρει και το διαιωνίζει», τόνισε. «Οι ευθύνες της Κυβέρνησης πολλαπλασιάζονται ημέρα με την ημέρα. Μια είναι η λύση που μπορεί να προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πατρίδα. Φύγετε όσο υπάρχει ακόμα χώρα».

Με αφορμή τις δηλώσεις Κυρίτση, περί εγκατάστασης προσφύγων από την Ειδομένη στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε τα εξής: “Η κυβέρνηση συρόμενη πίσω από τις εξελίξεις στο προσφυγικό, αντί να προβλέπει και να προλαμβάνει, καταφεύγει σε αποφάσεις του ποδαριού χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Δεν γίνεται όμως, να φέρνουμε διαρκώς αντιμέτωπο τον ανθρωπισμό μας, με το συμφέρον της Ελλάδας, για να συγκαλύψουμε την κυβερνητική ανικανότητα. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία, που προσδοκούν να ξαναδούν στη ΒΙΠΕ επιχειρήσεις και εργαζόμενους, η μετατροπή της σε πρόχειρο Hot Spot, διαμηνύει εντός και εκτός συνόρων πως η λέξη ανάπτυξη δεν υφίσταται στο κυβερνητικό λεξιλόγιο. Τουλάχιστον, ας πάψει η κυβέρνηση να αδιαφορεί για τις απόψεις, τις υποδείξεις και τη χρησιμότητα της εμπειρίας της τοπικής αυτοδιοίκησης που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των κυβερνητικών επιλογών.»

BIPE8
Για σενάρια που ξεπερνούν τη λογική και του πιο καλοπροαίρετου και καλόπιστου πολίτη κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ορμώμενος από δημοσιεύματα αλλά και πρωινές δηλώσεις του εκπροσώπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργου Κυρίτση αναφορικά με την ενοικίαση παλιών εργοστασίων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, στα οποία θα εγκατασταθούν πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στην Ειδομένη.
«Για όσους το λησμονούν η ΒΙΠΕ Σίνδου αποτελεί τη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν μία περιοχή με δεκάδες προβλήματα, να επιφορτιστεί και με τα παρελκόμενα του προσφυγικού ζητήματος. Προφανώς μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι ο στραγγαλισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με οποιονδήποτε ευφάνταστο τρόπο θεωρήσει ότι την εξυπηρετεί κάθε φορά» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι η λύση στα προβλήματα δεν είναι η μετακίνηση ταλαιπωρημένων προσφύγων και μεταναστών από τη μία περιοχή της Βόρειας Ελλάδας στην άλλη, δημιουργώντας νέους πόλους εντάσεων. «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουμε σχετικά με το προσφυγικό. Αντί να λύνει προβλήματα, καθημερινά δημιουργεί νέα μεγαλύτερα. Αν η ιδιωτική πρωτοβουλία και η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών αφήνουν παγερά αδιάφορη την κυβέρνηση ας το ξεκαθαρίσει. Δεν μπορεί  με ερασιτεχνισμούς και έλλειψη σχεδίου να δημιουργεί κατά μήκος της χώρας, με έμφαση τη Βόρεια Ελλάδα, αποθήκες ψυχών. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αναλώνεται στο να αφανίζει οτιδήποτε παραγωγικό και δημιουργικό» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.