Mετά το κρέας ήρθε και ο καφές σε αναμονή (video)

590_1b6f6fa82a31d7b4b401008f917ee1eeΈνας νεαρός μπαίνει στο παραδοσιακό καφενείο «Πατρίδες», στο Κουκάκι. «Έναν καφέ για μένα κι έναν σε αναμονή» λέει στο ταμείο.
Ακολουθούν δύο κοπέλες. «Δύο καφέδες για μας και δύο τοστ σε αναμονή» δίνουν κι αυτές την παραγγελία τους και πληρώνουν. Τα προϊόντα που… περιμένουν γράφονται σε έναν μαυροπίνακα.
Λίγα λεπτά μετά, ένας μεσήλικας άνδρας, με φθαρμένα ρούχα, μακριά μαλλιά και μούσι –εικόνα που παραπέμπει σε άστεγο– περνάει το κατώφλι του καφενείου. Κατευθύνεται αργά προς τον πάγκο. «Καλημέρα, μήπως υπάρχει καφές σε αναμονή;» ρωτάει ντροπαλά.
Όλα αυτά συμβαίνουν στο καλοδουλεμένο φιλμάκι που ετοίμασαν οι σπουδαστές του 3ου έτους της Δραματικής Σχολής Δήλος και που σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα προβολής του στο Διαδίκτυο έχει γίνει viral. Ο «Καφές σε αναμονή» είναι μία από τις πολλές δράσεις αλληλεγγύης που γεννήθηκαν στην Ελλάδα της κρίσης. Την ιδέα της δημιουργίας αυτού του βίντεο είχε ο Δημήτρης Πανέλης. με πληροφορίες enikos.gr
Από τη Νάπολη στη Μελβούρνη
Η ιστορία του «καφέ που περιμένει»  ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά,  η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι ο πρόεδρος της τοπικής και φημισμένης πρώην ομάδας του Μαραντόνα πληρώνει δέκα καφέδες σε αναμονή μετά από κάθε νίκη της ομάδας του! Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν.
Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είναι επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις, οι οποίες συμμετέχουν στο δίκτυο των καφέδων που μας περιμένουν.
Στην σελίδα  στο facebook του «Καφέ σε αναμονή» δείτε εδώ αναφέρεται χαρακτηριστικά :«Στόχος της σελίδας είναι η δημιουργία ενός κινήματος σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας. Με τον πιο απλό τρόπο βοηθάμε έμπρακτα ο ένας τον άλλον. Με ποιο τρόπο; Πληρώνοντας ένα καφέ, ένα ψωμί, ένα γάλα, λίγο κρέας, φρούτα και κάθε λογής προϊόντα για κάποιο συνάνθρωπό μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού κόβει κ κρατάει σε ένα ξεχωριστό κουτί την απόδειξη του προιόντος σε αναμονή που έχει εισπράξει και την δίνει σε όποιον του ζητήσει το προϊόν σε αναμονή. Τόσο απλό. Ελάτε να κάνουμε παράδοση σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας την αλυσίδα αγάπης.»
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη στη Θεσσαλονίκη έχει πάρει «σάρκα» το κρέας σε αναμονή (δείτε εδώ). Την ίδια στιγμή το σωματείο Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης ξεκίνησε και επίσημα την δράση της αναμονής με συμμετοχή 50% της τιμής από τα καταστήματα. Τα πρώτα 50 πακέτα δόθηκαν από τον πρόεδρο του σωματείου σε ευπαθείς ομάδες στη Θεσσαλονίκη.