, Κυριακή
23 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Μεταπτυχιακό του ΑΠΘ «φωτίζει» άγνωστες πτυχές του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού

Ο προσκυνηματικός και θρησκευτικός τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών που πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Της Φιλίππα Βλαστού

Το μεταπτυχιακό αυτό γνωρίζει από την πρώτη στιγμή της έναρξης του μεγάλη απήχηση, καθώς άτομα που προέρχονται από αρκετούς κλάδους επιθυμούν να εξειδικευτούν και να αποκτήσουν γνώσεις σε ένα είδος τουρισμού που αναπτύσσεται στη χώρα μας και κερδίζει όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Ως μια καινοτόμα και στην πράξη και στο περιεχόμενο χαρακτήρισε την προσέγγιση των θεολογικών σπουδών σε σχέση με τον προσκυνηματικό τουρισμό, η Διευθύντρια του Δ.Π.Μ.Σ. «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός», καθηγήτρια Κυριακούλα Παπαδημητρίου, σε εκδήλωση που έγινε για την έναρξη του Γ’ κύκλου του (ακαδ. Έτος 2022-23).

«Εκπαιδευτικά και τουριστικά τα μαθήματα που γίνονται φωτίζουν άγνωστες πτυχές του τουριστικού προϊόντος και αναβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων περιηγητικών υπηρεσιών», είπε η κα Παπαδημητρίου και πρόσθεσε «ακαδημαϊκά και ερευνητικά δημιουργείτε νέο εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό καθώς τα μεμονωμένα γνωστικά αντικείμενα για τον θρησκευτικό τουρισμό και τον τουρισμό γενικά συναντιούνται σε ένα διεπιστημονικό επίπεδο».

Μιλώντας για το μεταπτυχιακό ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ., καθηγητή κ. Απόστολου Κραλίδη τόνισε ότι είναι ένα εγχείρημα που δοκιμάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. «Βλέπουμε πως υπάρχει αποδοχή από την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και από τους νέους που επιθυμούν να συμπεριλάβουν στο προσωπικό τους φάκελο με τις δεξιότητες τους έναν μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στον χώρο του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού».

Ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπηστημίου Ελλάδος, Φώτης Κιλιπίρης σημείωσε ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα κάλυψε ένα σημαντικό κενό που υπήρχε πάνω στο εξειδικευμένο τουριστικό προϊόν του θρησκευτικού τουρισμού. Παράλληλα αναφέρθηκε στο διεπιστημονικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων του προγράμματος. «Έχουμε φοιτητές, ξεναγούς, κληρικούς, ακόμη και στελέχη επιχειρήσεων», τόνισε.

Για το θέμα «Η ποιμαντική διαχείριση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού», μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέος Γ΄. Μεταξύ άλλων παρέθεσε και προτάσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Για παράδειγμα είπε «μπορούμε να προβάλουμε τις μορφές που έχει ο κάθε τόπος ως δικές του. Για παράδειγμα στην Λήμνο τους Λημνίους Αγίους, η κάθε περιοχή αντίστοιχα μπορεί να κάνει δράσεις για να προβληθούν οι τοπικοί Άγιοι του. Αυτό θα βοηθήσει τον θρησκευτικό τουρισμό ακόμη περισσότερο. Επίσης, να διοργανώσουμε ημερίδες και να υπάρχει ένα γενικό πλάνο με έγκυρη ενημέρωση από εμάς ως υπεύθυνους».

Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε στο βαρύ θρησκευτικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας για παράδειγμα τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. «Αυτή η θεματική μορφή τουρισμού έχει μεγάλη δύναμη. Ακόμη και από την Νιγηρία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, γιατί και εκεί υπάρχει χριστιανικός πληθυσμός, που θέλουν να έρθουν να επισκεφθούν την περιοχή μας».

Η εμπειρία και τα εφόδια

Τέσσερις σπουδαστές του μεταπτυχιακού παρουσίασαν τις πτυχιακές τους εργασίες εν συντομία και αναφέρθηκαν στα εφόδια που έχουν αποκομίσει από τα μαθήματα. Η Αντιγόνη Τζιτζιμπάση, είναι μετατπυχιακή φοιτήτρια του προγράμματος, η οποία κατέχει πτυχίο φιλοσοφικής σχολής από το ΑΠΘ από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην αρχαιολογία, μεταπτυχιακό τίτλο από την φιλοσοφική σχολή και το τμήμα Βυζαντινής Αρχαιολογίας και είναι διδάκτωρ βυζαντινής αρχαιολογίας. Αφού παρουσίασε το θέμα της διπλωματικής της εργασίας, η οποία είναι υπό εκπόνηση, και έχει ως θέμα τον «Μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Αθανασίου στο Δοξάτο Δράμας», ένα μνημείο του 1861 και τις δυνατότητες προβολής, του αναφέρθηκε στην εμπειρία της στο μεταπτυχιακό. «Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του μεταπτυχιακού είναι ο διεπιστημονικός του χαρακτήρας που δίνει πολλαπλά εφόδια, όχι μόνο από την πλευρά της αρχαιολογίας, αλλά και από την πλευρά του μάνατζμεντ», είπε και πρόσθεσε ότι «προσωπικά πιστεύω ότι θα με βοηθήσουν στην εκπόνηση διάφορων δράσεων όχι μόνο στο Δοξάτο που είναι ο γενέθλιος τόπος μου αλλά και στον εργασιακό μου χώρο».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.