Μια μοναδική- βιοκλιματική αυλή στη διάθεση των μαθητών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών (ΦΩΤΟ)
Παραδόθηκε και επισήμως στην εκπαιδευτική κοινότητα η σύγχρονη βιοκλιματική αυλή του 1ου ΓΕΛ – 2ου Γυμνασίου Συκεών, στην οδό Επταπυργίου στις Συκιές.
Στην εκδήλωση της παράδοσης της αυλής, που έγινε προχθές, Πέμπτη, παρέστησαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, και σχεδιαστής της βιοκλιματικής αυλής Δημήτρης Γερμανός, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Παύλος Ματζιάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Βουλγαρίδης, οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Σιμητόπουλος, Μικροέργων Στέλιος Γκατζές, Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ολυμπία Κορδά, Μαρία Ροΐδη, Ιωάννα Αλεξιάδου, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη και Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και η τοπική Σύμβουλος Πεύκων Ειρήνη Παπαδάκη,οι διευθυντές των σχολείων, γονείς, μαθητές και περίοικοι.
Τον αγιασμό τέλεσε ο π. Στυλιανός που συνεχάρη τη δημοτική αρχή για αυτό το πρωτοποριακό και αξιομίμητο έργο, όπως ανέφερε, για αυτή την αυλή που κάνει όλο το σχολικό κτίριο κομψοτέχνημα, ενώ μετέφερε και μήνυμα-χαιρετισμό του Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλως κ. Βαρνάβα.
«Ποιότητα στη σχολική ζωή…»
Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Παύλος Ματζιάρης έδωσε συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή για το άρτιο αποτέλεσμα. «Οι καλές υλικοτεχνικές υποδομές δεν κάνουν ένα καλό σχολείο, αλλά ένα σχολείο χρειάζεται καλές υλικοτεχνικές υποδομές», είπε και πρόσθεσε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα αξίζει τέτοια έργα, ενώ κάλεσε τα παιδιά να προσέχουν την αυλή.
Η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Συκεών Χριστίνα Αξαοπούλου επισήμανε ότι οι μαθητές έχουν ανάγκη να εργάζονται σε ένα καλό σχολείο, που θα προσφέρει χαλάρωση και θα συμβάλλει στην εμπέδωση της περιβαλλοντικής συνείδησης. «Οι μαθητές μας θα σεβαστούν τον χώρο αλλά και θα τον προφυλάξουν από αντικοινωνικές συμπεριφορές», είπε.
Ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Συκεών Δημήτρης Ντούρος ευχαρίστησε προσωπικά τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο για την προσοχή που δείχνουν σε θέματα παιδείας, για το ενδιαφέρον τους ακόμη και σήμερα, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Όπως είπε, οι μαθητές κυρίως του Λυκείου, ασφυκτιούσαν στην παλιά, στενή τσιμεντένια αυλή.
«Ευχαριστούμε τον δήμαρχο για την υλοποίηση αυτού του έργου υψηλών προδιαγραφών, ευχαριστούμε το Δημοτικό Συμβούλιο για την ποιότητα που έφεραν στη σχολική μας ζωή», είπε η εκπρόσωπος των μαθητών των δύο σχολείων Νεφέλη Γκίκογλου.
Ο καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτρης Γερμανός έδωσε έμφαση στο ότι ο χώρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από τους μαθητές, αλλά και από τους περίοικους. Το σχολείο, είπε, δεν πρέπει να είναι αποκομμένο από την γειτονιά, από την περιοχή στην οποία βρίσκεται. «Συγχαρητήρια στον δήμαρχο που επέτρεψε στο πανεπιστήμιο να υλοποιήσει τα πιο σύγχρονα επιστημονικά πορίσματα», ανέφερε και κάλεσε τους μαθητές να απολαύσουν και να χαρούν την αυλή.
Σ.Δανιηλίδης: Το αξίζουν τα παιδιά μας…
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έκανε μια αναδρομή στην κατασκευή του έργου, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ακούμε κριτικές γιατί καθυστέρησε η παράδοση της αυλής, ακούμε το παράπονο των μαθητών γιατί άργησε το έργο. Έχουν δίκαιο. Συνήθως, τα έργα στην Ελλάδα καθυστερούν λόγω έλλειψης χρημάτων. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι πόροι ήταν εξασφαλισμένοι και δόθηκαν εξ ολοκλήρου από το δημοτικό ταμείο. Έπρεπε όμως να γίνουν απαλλοτριώσεις για να προχωρήσουμε», ανέφερε.
Όπως τόνισε, «με λεφτά του δήμου, ένα προς ένα αγοράσαμε τα οικόπεδα, παρά τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε ακόμη και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τις ίδιες αντιδράσεις αντιμετωπίσαμε και το 1995 για την ανέγερση και του σχολικού κτιρίου, το ίδιο και για την κατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου. Όταν, όμως, έχεις πίστη, επιμονή και υπομονή, όταν έχεις πείσμα γιατί βλέπεις ότι αυτό που κάνεις είναι το σωστό, τότε δεν το βάζεις κάτω, δεν τα παρατάς». Και συνέχισε:
«Εμείς δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή να τα παρατήσουμε. Αγωνιστήκαμε μέχρι την τελευταία στιγμή και παρά τις αποφάσεις που ήταν αρνητικές για μας και έλεγαν ότι επειδή ο χώρος είναι δίπλα από το ιστορικό μνημείο του Επταπυργίου και έτσι δεν έπρεπε τίποτα να κατασκευαστεί. Τελικά, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην Αθήνα, δώσαμε μάχη και τα καταφέραμε. Γιατί πιστεύουμε ότι η νεολαία μας, τα παιδιά μας αξίζουν τέτοια σχολεία, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πιο ακριβά ιδιωτικά κολέγια.
»Έτσι και μόνο έτσι πρέπει να στηρίζουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία, με τέτοια έργα θα ανεβάσουμε το επίπεδο ώστε οι ίδιοι οι γονείς, οι ίδιοι οι μαθητές να επιλέγουν το δημόσιο σχολείο και όχι το ιδιωτικό. Όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα και με τη βοήθεια της σχολικής κοινότητας, των διευθυντών των σχολείων, των καθηγητών, των μαθητών, των γονιών τους από τους οποίους παίρναμε κουράγιο.
»Η αυλή καθυστέρησε γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις που κόστισαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Κατόπιν έγινε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους που ολοκληρώθηκε το 2009. Στη συνέχεια ξεκινήσαμε τη μελέτη και τη δημοπράτηση κόστους άνω του 1,1 εκατ. ευρώ για αυτό το έργο το βιοκλιματικό, το σύγχρονο, με προσβάσεις για τα ΑμεΑ για τα οποία γνωρίζετε ότι μεριμνούμε ιδιαίτερα».
«Συνεχίζουμε δυναμικά…»
Ιδιαίτερη έμφαση ο Σίμος Δανιηλίδης έδωσε στη συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ. «Συνεργαστήκαμε για την αυλή αυτή με τον κ. Γερμανό και το ΑΠΘ, γιατί και αυτός είναι ένας τρόπος να στηρίζεις το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο δήμος μας έχει εδώ και 20 χρόνια δεκάδες συμβάσεις με το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης», ανέφερε μεταξύ άλλων, για να ακολουθήσουν αναλυτικές αναφορές στην πορεία του έργου.
«Το έργο δημοπρατήθηκε τον Μάιο του 2012 και έπρεπε να τελειώσει σε ένα χρόνο, όπως μας διαβεβαίωνε και ο κατασκευαστής, κάτω από την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και τις αυστηρές οδηγίες της. Και μετά, έγινε κάτι που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Όταν άρχισαν οι εργασίες, βρέθηκε εδώ ένα παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο, με 165 τάφους. Κι εκεί τα πάντα σταμάτησαν. Τελικά, όταν τελείωσε το έργο της η αρχαιολογική υπηρεσία και αποφάσισε να μας παραδώσει τον χώρο, αφού μετέφερε τα ευρήματα, άρχισε η κατασκευή του έργου», ανέφερε και συνέχισε:
«Με χρηστή διοίκηση, με ένα ταμείο ισχυρό που μας επιτρέπει να κάνουμε τέτοια έργα, αφού η πολιτεία δεν πληρώνει πλέον ούτε για τις καθαρίστριες στα σχολεία, καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε έργα όπως αυτό, πληρώνοντας σε τέτοιους καιρούς συνολικά σχεδόν 2,6 εκατ. ευρώ για ένα έργο.
»Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν, τον εμπνευστή Δημήτρη Γερμανό, τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, την κατασκευάστρια κοινοπραξία, την εκπαιδευτική κοινότητα. Και συνεχίζουμε για να προχωρήσουμε -σε αυτό το στάδιο είμαστε- στην αναγκαστική απαλλοτρίωση και των υπόλοιπων γύρω οικοπέδων ώστε σε λίγα χρόνια να μπορούμε να κατασκευάσουμε κι άλλα σχολεία».
Απευθυνόμενος, τέλος στους μαθητές, τους κάλεσε «να αγαπήσουν τον χώρο και να τον διαφυλάξουν από βανδαλισμούς», υπογραμμίζοντας ότι «αν αρχίσουν οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές, ο χώρος θα υποβαθμιστεί». «Παιδιά, να καμαρώνετε την αυλή, να τη χαιρόσαστε, να την αγαπάτε και να την προστατεύετε. Σας αξίζει», πρόσθεσε.
Η τελετή των εγκαινίων εμπλουτίστηκε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν τα χορευτικά συγκροτήματα του 2ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Συκεών, με την επίδειξη πολεμικών τεχνών από τις μικτές ομάδες του Γυμνασίου και Λυκείου και σύντομο μουσικό πρόγραμμα από μαθητές του Λυκείου.
Σύγχρονη και μοναδική αυλή
Στη σκιά του ιστορικού μνημείου του Επταπυργίου, ο νέος αυτός αύλειος χώρος του 1ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου Συκεών αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο όχι μόνο από αρχιτεκτονικής άποψης, αλλά και από παιδαγωγικής πλευράς, αφού σχεδιάστηκε για να ενισχύει τη συνεργατική και βιωματική μάθηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η μελέτη, βάσει της οποίας κατασκευάστηκε ο χώρος, εκπονήθηκε από ειδική ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Παιδαγωγικής Σχολής Δημήτρη Γερμανό.
Δύο υπαίθριες «τάξεις» που περιστοιχίζονται από δέντρα και φυτά, χώρος άθλησης στο κέντρο της, που μπορεί να λειτουργήσει και ως πολυχώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, πέργκολες και πράσινο κάνουν αυτή την αυλή ξεχωριστή και αξιοζήλευτη. Είναι μια αυλή με φως και χρώμα κι όχι απλώς ένας περιφραγμένος γκρίζος χώρος, όπου παίζουν τα παιδιά.
Ο χώρος εναρμονίζεται πλήρως με το ιστορικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και αναδεικνύει με τον τρόπο του το μνημείο του Επταπυργίου. Άλλωστε, αυτή είναι μια αυλή που «κουβαλά» στα σπλάγχνα της ιστορία.
Σχεδόν με την έναρξη των εργασιών για τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, το 2014 εντοπίστηκε ένα λαϊκό νεκροταφείο παλαιοχριστινικής περιόδου με συνολικά 165 τάφους του 5ου-6ου αι. μ.Χ., οι οποίοι καταχώθηκαν, κατόπιν απόφασης της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, αφού πρώτα καταγράφηκαν λεπτομερώς τα ανασκαφικά ευρήματα.