«Μήπως είσαι αρομαντικός;» – Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Ενώ οι γνωριμίες και οι σχέσεις θεωρούνται συχνά ως ρομαντικές, δεν έχουν όλοι την επιθυμία να βιώσουν μια σχέση με αυτό τον τρόπο. Η ρομαντική έλξη αναφέρεται στην επιθυμία συναισθηματικής επαφής και αλληλεπίδρασης με έναν σύντροφο. Ωστόσο, ο ορισμός της ρομαντικής σχέσης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο.

Η ρομαντική αγάπη συχνά περιλαμβάνει συναισθήματα πάθους, έντονη επιθυμία για εγγύτητα και συναισθηματική οικειότητα. Κατά τα αρχικά στάδια μιας σχέσης, η ρομαντική αγάπη μπορεί να είναι ισχυρή – μερικές φορές στο σημείο να είναι συντριπτική ή να αποσπά την προσοχή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα συναισθήματα συχνά εγκαθίστανται σε αυτό που συχνά αναφέρεται ως συμπονετική αγάπη.

Οι άνθρωποι που είναι αρομαντικοί, ωστόσο, δεν αισθάνονται έτσι και δεν έχουν καμία επιθυμία να αισθάνονται έτσι.

Χαρακτηριστικά του αρομαντισμού

Η εμπειρία του καθενός είναι μοναδική, οπότε τα συναισθήματα για τον ρομαντισμό και τις σχέσεις μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των ανθρώπων. Μερικοί μπορεί να έχουν διαφορετικές επιθυμίες και προσδοκίες για σωματική και συναισθηματική οικειότητα. Δεν υπάρχει τυποποιημένος ορισμός για το τι συνιστά ρομαντισμό, οπότε ο ορισμός ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει από αυτόν κάποιου άλλου.

Μερικά σημάδια αρομαντισμού:

  • Δεν βιώνετε αισθήματα ρομαντικής έλξης.
  • Νιώθετε ότι δεν χρειάζεστε μια ρομαντική σχέση για να νιώσετε ολοκληρωμένος.
  • Δεν νιώθετε ερωτευμένος με κάποιον.
  • Δυσκολεύεστε να ασχοληθείτε με ρομαντικές ιστορίες.

Το να είναι κανείς αρομαντικός δεν σημαίνει ότι δεν νιώθει ή δεν βιώνει την αγάπη. Μπορεί να βιώνει έντονα συναισθήματα αγάπης για την οικογένεια και τους φίλους του.

Αρομαντισμός και Ασεξουαλικότητα

Ενώ μερικοί αρομαντικοί άνθρωποι είναι ασέξουαλ, αυτά τα δύο δεν είναι συνώνυμα. Η ασεξουαλικότητα συνεπάγεται με έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος ή έλξης. Μερικοί ασεξουαλικοί άνθρωποι μπορεί να μην επιθυμούν σεξ, αλλά να θέλουν ρομαντισμό. Και οι αρομαντικοί άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν το σεξ αλλά όχι τον ρομαντισμό

Αρομαντικό Φάσμα

Ενώ πολλοί αρομαντικοί άνθρωποι είναι επίσης ασέξουαλ, οι άνθρωποι με διάφορες σεξουαλικές ταυτότητες μπορεί επίσης να περιγράψουν τον εαυτό τους ως αρομαντικούς.

Άλλες ταυτότητες στο φάσμα του αρομαντισμού περιλαμβάνουν:

  • Τα άτομα πέφτουν κάπου στη μέση του αρομαντικού και ρομαντικού και του ασεξουαλικού και σεξουαλικού. Μπορεί να βιώσουν κάποια συναισθήματα αλλά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες.
  • Τα άτομα βιώνουν ρομαντικά ή σεξουαλικά συναισθήματα με ένα άλλο άτομο μόνο μετά τη δημιουργία ενός συναισθηματικού δεσμού.
  • Τα άτομα μπορεί να αισθάνονται ρομαντικά συναισθήματα προς άλλους ανθρώπους αλλά δεν επιθυμούν να τους ανταποδώσουν αυτά τα συναισθήματα. Εάν αυτά τα συναισθήματα ανταποδοθούν, η έλξη εξασθενεί.
  • Τα άτομα βιώνουν μια ρομαντική ή σεξουαλική έλξη μόνο αν γνωρίζουν ότι το άλλο άτομο αισθάνεται επίσης το ίδιο.

Πώς ο αρομαντισμός επηρεάζει τις σχέσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αρομαντικά άτομα μπορεί να εξακολουθούν να εμπλέκονται σε οικείες ή σεξουαλικές σχέσεις. Ωστόσο, αυτές οι σχέσεις μπορεί να φαίνονται διαφορετικές από τις συνηθισμένες.

Τα κίνητρα πέρα ​​από το ρομαντισμό, όπως η επιθυμία για οικογένεια ή παιδιά, είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να ακολουθήσουν μια σχέση.

Οι αρομαντικοί άνθρωποι μπορούν να επιδιώξουν σχέσεις για να δώσουν ή να λάβουν στοργή και φροντίδα. Η έλλειψη ρομαντικού ή σεξουαλικού ενδιαφέροντος δεν σημαίνει ότι ένα άτομο δεν θέλει οικειότητα, δέσμευση ή συναισθηματική υποστήριξη.

Μπορεί να αναπτύξουν σχέσεις που βασίζονται σε κοινά ενδιαφέροντα, αμοιβαίο σεβασμό ή συναισθηματική εγγύτητα. Τέτοιες σχέσεις μπορεί να βασίζονται σε μια πιο οικεία ή πλατωνική αίσθηση αγάπης και όχι σε μια ρομαντική.

Αυτοφροντίδα

Οι αρομαντικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά στίγμα και λανθασμένες αντιλήψεις για τον ρομαντικό προσανατολισμό τους. Άλλοι μερικές φορές πιστεύουν ότι δεν αγαπούν ή ότι τελικά θα αλλάξουν και θα αναπτύξουν ρομαντικές σχέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των μύθων μπορεί μερικές φορές να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι ή πιεσμένοι να συμμορφωθούν με τις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων.

Ενώ μπορεί να μην θέλετε ρομαντικές σχέσεις, η κοινωνική υποστήριξη είναι σημαντική για την ψυχική υγεία και ευημερία σας. Επικεντρωθείτε στην καλλιέργεια ισχυρών σχέσεων με άλλους ανθρώπους εκτός ρομαντικών πλαισίων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι άλλες μορφές αγάπης δεν είναι λιγότερο σημαντικές από τη ρομαντική αγάπη.