, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πολιτισμού της Εγγύς Ανατολής

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πολιτισμού της Εγγύς Ανατολής υπογράφτηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του ΑΠΘ, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Δημήτριος Στ. Κωβαίος και από την πλευρά του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πολιτισμού της Εγγύς Ανατολής, ο πρώην Πρόεδρος της Ρουμανίας και νυν Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Emil Constantinescu και η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου, Luiza Popa.

Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων προκειμένου να επιτευχθούν από κοινού ακαδημαϊκές, επιστημονικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, η επιστημονική έρευνα στον πολιτισμό στον ιστορικό χώρο της Εγγύς Ανατολής και συγκεκριμένα της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, των Βαλκανίων και του Καυκάσου, η προστασία των γεωλογικών, βιολογικών, γεωγραφικών και αρχαιολογικών χώρων που αντιπροσωπεύουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και η προώθηση του διαλόγου μεταξύ λαών στον ιστορικό χώρο της Ανατολής, μεταξύ ακαδημαϊκών, θρησκευτικών προσωπικοτήτων που κατέχουν ηγετική θέση αλλά και της νέας γενιάς.

Οι δράσεις συνεργασίας θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έρευνα και τη διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών, την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος, προωθώντας τη δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας. Επίσης, θα προωθηθεί η ανταλλαγή ερευνητών και καθηγητών στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας, της συμβουλευτικής και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Σχολείο Βυζαντινών Σπουδών, τον Σεπτέμβριο του 2022, στο Βουκουρέστι.

Το Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πολιτισμού της Εγγύς Ανατολής ιδρύθηκε το 2017, στο Βουκουρέστι, από τον πρώην Πρόεδρο της Ρουμανίας (1996-2000), Emil Constantinescu, ως Κέντρο Αριστείας της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Στόχος του είναι η μελέτη και η ανάδειξη της πολιτιστικής ιστορίας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και της κληρονομιάς του Βυζαντίου στη συγκεκριμένη περιοχή.

Επισυνάπτεται φωτογραφία από τη σημερινή συνάντηση (από αριστερά προς δεξιά): η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πολιτισμού της Εγγύς Ανατολής Luiza Popa, ο πρώην Πρόεδρος της Ρουμανίας και νυν Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Emil Constantinescu και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Στ. Κωβαίος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.