, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μόνο στην “Κ”. Mπουζούκια… θαλάσσης με πίστες στο κύμα!

mpouzoukia-paralia-large

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

«Σας ενημερώνουμε ότι στις επτά το απόγευμα κλείνουμε για να ετοιμάσουμε το μαγαζί για το βράδυ», είναι η φράση που ακούν εμβρόντητοι πολλοί λουόμενοι σε παραλιακά καφέ, μαθαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι μέσα σε λίγες ώρες οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες θα φύγουν, με τη θέση τους να παίρνουν καρέκλες, τραπέζια και φυσικά… η πίστα.

Η μόδα άλλωστε προστάζει τα τελευταία χρόνια το σκηνικό το σκηνικό των νυχτερινών κέντρων να μεταφέρεται από τις πίστες της Θεσσαλονίκης στις παραλίες τις Χαλκιδικής κάθε καλοκαίρι, με ορισμένους επιχειρηματίες να βλέπουν μια πολύ καλή ευκαιρία κέρδους σε καιρό κρίσης.

Ωστόσο, όταν η «νύχτα» μετακομίζει προς χάριν του θέρους στην άμμο φέρνει και τα κακώς κείμενα της , ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η νυχτερινή διασκέδαση συνηθίζει  να επιβάλλεται  μάλλον λίγο άκομψα, αφού η μετατροπή της παραλίας σε πίστα γίνεται πολλές φορές με το «έτσι θέλω».

Χαρακτηριστική είναι η περσινή περίπτωση γνωστού τραγουδιστή, του οποίου η εμφάνιση είχε προγραμματιστεί σε ένα από τα παραλιακά καφέ, που είναι γνωστά σε όλους  ως «μπιτς μπαρ». Οι διοργανωτές της «συναυλίας», όπως είχε χαρακτηριστεί, και πραγματοποιήθηκε σε μαγαζί της Νέας Ηράκλειας κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να μετατρέψουν την παραλία σε «μπουζούκια».

Ξύλινο δάπεδο πάνω στην άμμο, τραπέζια και καρέκλες και η εξέδρα όπου εμφανίστηκε ο τραγουδιστής. Ωστόσο, οι διοργανωτές επεφύλασσαν μία ακόμα έκπληξη στους περιοίκους. Προκειμένου να αποφύγουν τους «λαθραίους» θαμώνες, μιας και τα «μπιτς μπαρ» είναι ανοικτά, περιέφραξαν το χώρο με πανιά για ανακόπτουν τη θέα στους…ανεπιθύμητους. Όμως δεν έμειναν εκεί, αλλά προχώρησαν στον αποκλεισμό και από… θαλάσσης, τοποθετώντας προστατευτικό δίχτυ, ενώ το σαν «αστακός» φυλασσόμενο καφέ μπαρ, ενισχύθηκε περιμετρικά με άντρες ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, προκαλώντας τη δυσφορία κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής που είδαν μέσα σε λίγες ώρες την παραλία να έχει μετατραπεί σε φρούριο.

Όσο για όσους ήθελαν να δουν τον αγαπημένο τους τραγουδιστή, έπρεπε να καταβάλουν ένα αντίτιμο των 20 ευρώ, για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα όρθιοι και αρκετά μακριά από την εξέδρα. Από την άλλη οι «καλές» θέσεις προϋπέθεταν να κλείσει κάποιος τραπέζι με φιάλη, με τιμή ανάλογη των συμβατικών νυχτερινών κέντρων.

Υπό τον κίνδυνο ατυχήματος

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι αδειοδοτημένα ώστε να εκμεταλλεύονται την περιοχή του αιγιαλού ως αναψυκτήρια, κάτι που φαινομενικά τουλάχιστον τηρούν από το πρωί έως το απόγευμα. Η ευρηματικότητα όμως ορισμένων επιχειρηματιών να κάνουν τα συγκεκριμένα μαγαζιά ελκυστικά και το βράδυ, ώστε να είναι γεμάτα όλο το 24ωρο. Η μετατροπή όμως του αναψυκτηρίου σε νυχτερινό κέντρο το βράδυ, αποδεικνύεται ότι ξεπερνά τα όρια του νόμου, κάτι που είθισται ούτως ή άλλως τη θερινή περίοδο στη Χαλκιδική.

«Τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα καταστήματα δεν έχουν άδεια λειτουργίας για μετά τη 1 τα ξημερώματα. Ωστόσο, εάν το όνομα που έχουν καλέσει να τραγουδήσει στη συναυλία που διοργανώνουν βγαίνει τα μεσάνυχτα, τότε καταλαβαίνετε ότι το ωράριο παραβιάζεται», εξηγεί στην Karfitsa ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κέντρων Διασκέδασης «Μέθεξις», Ιγνάτιος Μάγκος.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, εάν ένα από τα συγκεκριμένα καταστήματα παραβεί το ωράριο, το ισχύον καθεστώς είναι να καταφθάσει η αστυνομία εφόσον κληθεί και να βεβαιώσει την παράβαση, η οποία συνοδεύεται από πρόστιμο. «Η αστυνομία γράφει τον ιδιοκτήτη και το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά», τονίζει ο κ. Μάγκος. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι κατά πόσο τα συγκεκριμένα «μπιτς μπαρ», λειτουργούν κάτω από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού στη Χαλκιδική υπήρχαν μέχρι πρότινος νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που τηρούσαν όλες τις προδιαγραφές. «Φυσικά και πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό. Εάν οι τοπικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την νυχτερινή διασκέδαση θέλουν να επιβιώσουν πρέπει να το κυνηγήσουν το ζήτημα», σημειώνει ο κ. Μάγκος. Όπως προσθέτει, το σωματείο τους έχει καταθέσει πριν από ένα μήνα περίπου μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για το γεγονός ότι πολλά μαγαζιά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε νυχτερινά κέντρα αν και λειτουργούν ως αναψυκτήρια.  

«Προς το παρόν οι φορείς σιωπούν για το θέμα. Ωστόσο πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δε γίνεται ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό που γίνεται τον τελευταίο καιρό είναι επικίνδυνο. Δεν μπορείς να μετατρέπεις έναν χώρο με συγκεκριμένες προδιαγραφές σε νυχτερινό κέντρο. Προσωπικά πιστεύω ότι μόνο εάν γίνει ένα ατύχημα θα αφυπνιστούν όλοι», υποστηρίζει ο Ιγνάτιος Μάγκος.

Στήνονται εύκολα

Τα συγκεκριμένα καταστήματα τη θερινή περίοδο παρουσιάζουν ιδιαίτερη άνθηση.  Οι κατά κύματα και πολλές φορές αυθημερόν αφίξεις Θεσσαλονικέων και άλλων επισκεπτών στη Χαλκιδική τις μέρες του καλοκαιριού, έχουν κάνει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις επικερδείς, σε αντίθεση με τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, που ελέω της «αυθημερόν εκδρομής» παρουσιάζουν κρίση.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ανοίξουν ένα τέτοιο κατάστημα στην παραλία πρέπει αρχικά να συμμετέχουν σε δημοπρασία που διενεργούν οι κατά τόπους δήμοι. Οι συγκεκριμένες δημοπρασίες γίνονται εφόσον ο δήμος έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες από το ΥΠΕΚΑ και φυσικά την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην οποία ανήκει πανελλαδικά όποιο κομμάτι γης έχει χαρακτηριστεί αιγιαλός.

Οι δημοπρασίες γίνονται προφορικά, και οι τιμές εκκίνησης ξεκινούν από 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για να μπορεί ο εκάστοτε επιχειρηματίας να τοποθετεί ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ όσον αφορά το κτίσμα όπου θα εξυπηρετούνται οι πελάτες η τιμή ξεκινά από 500 ευρώ και αφορά την ελάχιστη παρέμβαση που είναι η τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας. Η χρήση του αιγιαλού ορίζεται συνήθως έως τις 31/10, ενώ ο μισθωτής για να υπογράψει το συμβόλαιο χρήσης καταβάλει εκ των προτέρων το μίσθωμα, το 20% του οποίου πηγαίνει στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το 80% προορίζεται για τον ΟΤΑ. Από εκεί και πέρα ο επιχειρηματίας καλείται να υποβάλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ ως ελεύθερος επαγγελματίας υπάγεται στις ρυθμίσεις που υπαγορεύονται από τον ΟΑΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος λειτουργεί ως διαμεσολαβητής και δεν ευθύνεται έναντι του μισθωτή, ούτε υποχρεούται σε επιστροφή ή μείωση του μισθώματος ή ακόμα και λύση της σύμβασης άνευ σημαντικού λόγου.

Η εν λόγω διαδικασία θεωρείται από τους «μυημένους» στις εν λόγω επιχειρήσεις αρκετά εύκολη, με αποτέλεσμα τα εν λόγω καταστήματα να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. «Για να καταλάβετε στην περιοχή της Καλλικράτειας του δήμου Νέας Προποντίδας πέρυσι λειτουργούσαν έξι καταστήματα τύπου “μπιτς μπαρ”. Φέτος όμως αυξήθηκαν με απίστευτο ρυθμό και από όσο γνωρίζω όταν η σεζόν θα μπει σε κανονικούς ρυθμούς θα μιλάμε για περίπου 30 τέτοια καταστήματα», τονίζει στην Karfitsa ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιώαννης Γιώργος.

Χωρίς άδεια

Το γεγονός ότι οι παραλίες του είναι οι πιο κοντινές στη Θεσσαλονίκη, έχουν κάνει το δήμο Νέας Προποντίδας τον πιο δημοφιλή προορισμό για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο πολλών μεταφέρθηκε στις παραλίες της Νέας Καλλικράτειας, των Νέων Πλαγίων, των Νέων Φλογητών και της Νέας Ηράκλειας, όπου οι Θεσσαλονικείς συρρέουν κατά χιλιάδες αφού το υψηλό κόστος των καυσίμων και τα υπόλοιπα έξοδα δεν επιτρέπουν στου περισσότερους να επισκεφθούν πιο μακρινά μέρη της Χαλκιδικής. Τα «μπιτς μπαρ» που έχουν κατακλύσει τις παραλίες της περιοχής πολλές φορές παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας τους. «Ο δήμος είναι εξουσιοδοτημένος να παρέχει τις μισθωτήριες συμβάσεις για τη χρήση του αιγιαλού, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνος για το εάν τηρούνται στα συγκεκριμένα μαγαζιά, τα όσα προβλέπονται για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», εξηγεί στην Karfitsa ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Δαμιανός Ιορδανίδης.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι έλεγχοι στους οποίους υπόκεινται τα εν λόγω καταστήματα, γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Εάν ένα κατάστημα διαπιστωθεί ότι κάνει παρατυπίες, έχει έως και τρεις φορές την ευκαιρία να επανορθώσει. Εφόσον δεν το κάνει αυτό τότε προχωρούμε σε αφαίρεση της άδειας», επισημαίνει ο κ. Ιορδανίδης.

Όμως, το αξιοπερίεργο της υπόθεσης σύμφωνα με το δήμαρχο της Νέας Προποντίδας είναι ότι τα καταστήματα αυτά πολλές φορές αγνοούν τις υποδείξεις του δήμου και συνεχίσουν να λειτουργούν με παρατυπίες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δύο καταστημάτων στη Νέα Καλλκράτεια, όπου το ένα συνεχίζει να λειτουργεί αν και η άδεια του έχει αφαιρεθεί, ενώ ένα άλλο βρίσκεται στο «νήμα» για να χάσει την άδεια λειτουργίας του, δίχως όμως να γίνεται κάτι περαιτέρω. Όλα αυτά βέβαια συνέβησαν την περίοδο του Ιουνίου, όπου δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τύπου «μπιτς μπαρ» και τους ελέγχους να είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

«Δουλειά μας είναι να σημειώνουμε τις παρατυπίες και να κάνουμε κάποιες υποδείξεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και το χωροφύλακα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δαμιανός Ιορδανίδης.

Νόμος η μαύρη εργασία

Τη θερινή περίοδο, η Χαλκιδική διατηρεί τον τίτλο του πρωταθλητή στη «μαύρη» εργασία, αφού σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με την εστίαση εξακολουθούν να εφαρμόζουν την πρακτική του να μην ασφαλίζουν τους εργαζόμενους τους.

«Τα συγκεκριμένα καταστήματα που βρίσκονται στις παραλίες και λειτουργούν ως αναψυκτήρια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία λειτουργούν υπό καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας», εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού  Κέντρου Χαλκιδικής Άγγελος Πράτσας. Πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για μαθητές της περιοχής, φοιτητές που θέλουν να ενισχύσουν το καλοκαίρι το εισόδημα τους, αλλά και αλλοδαπούς που ολόκληρη τη θερινή περίοδο δεν κολλούν ούτε ένα ένσημο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, το καθεστώς αυτό έχει καλυτερέψει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μιας και οι μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν να έχουν συμμορφωθεί ως προς τα δεδομένα της ασφάλισης του προσωπικού. «Στις μικρές επιχειρήσεις όμως η κατάσταση είναι απερίγραπτη» , τονίζει ο κ. Πράτσας συμπληρώνοντας ότι «η έλλειψη τακτικών ελέγχων, στην ουσία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων καταστημάτων να θεωρούν την ασφάλιση των εργαζόμενων ανέκδοτο».

Το γεγονός ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι λίγοι έως και ανύπαρκτοι, οφείλεται στο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα στη Χαλκιδική είναι υποστελεχωμένες.  «Στην επιθεώρηση εργασίας της Χαλκιδικής υπάρχει μόλις μία υπάλληλος και πριν από λίγο έγινε η μετάταξη μίας υπαλλήλου ακόμα. Το ίδιο συμβαίνει και με την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ στον Πολύγυρο που δεν αριθμεί πολλά άτομα. Όλη η Ελλάδα, όπως και η Χαλκιδική περιμένει τους επιθεωρητές ελέγχου του ΙΚΑ που είναι μόλις 25», σημειώνει ο Άγγελος Πράτσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος ελέγχων, υπάρχουν καταγγελίες τριών και τεσσάρων ετών που ακόμα περιμένουν στα συρτάρια για να ελεγχθούν.

Όσον αφορά το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, όπως εξηγεί ο κ. Ιωάννης Γιώργος που είναι επωμισμένος με αρμοδιότητες τουρισμού, αναμένεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι με τη συνδρομή της υγειονομικής υπηρεσίας της περιφέρειας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

«Να τηρηθεί ο νόμος»

Στη στατικότητα των δημοσίων υπηρεσιών αποδίδει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα καταστήματα του υγειονομικού ενδιαφέροντος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιώργος Γκίλης. «Είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι επιχειρηματίες ότι η Χαλκιδική είναι η κότα με τα χρυσά αυγά προκειμένου να αισχροκερδούν», επισημαίνει ο κ. Γκίλης, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Όπως ξεκαθαρίζει, αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι επιχειρηματίες να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους ανάλογα με τις δυνατότητες τους. «Στις επιχειρήσεις όπως και σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν αυτοί που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και άλλοι που δεν την κάνουν», ξεκαθαρίζει ο κ. Γκίλης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αφορά τους επιχειρηματίες το συγκεκριμένο θέμα, αλλά τις δημόσιες υπηρεσίες που είναι δυσλειτουργικές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.