, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Να αλλάξει άμεσα ο τρόπος διδασκαλίας και εξέτασης της Φυσικής!»

Πανελλαδικες-eurokinissi
Tην άμεση ανάγκη της επανασχεδίασης του τρόπου διδασκαλίας της Φυσικής στα σχολεία, επισημαίνει προτείνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με αφορμή τόσο τα φετινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα οποία έκρινε ως «αντιπαιδαγωγικά», όσο και τα μειωμένα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες που προέρχονται από βαθμολογικά κέντρα του Υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχει διαβάθμιση στις βαθμολογίες των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής κατεύθυνσης, ενώ η τεράστια μάζα των μαθητών συγκεντρώνει βαθμούς κάτω από τη βάση.
«Η Φυσική εξηγεί τα φαινόμενα όχι λύνοντας τύπους αλλά βγάζοντας συμπεράσματα, οδηγώντας δηλαδή στην κατεύθυνση των εννοιών. Εμείς ως Ένωση Ελλήνων Φυσικών , διαπιστώνοντας το κενό που υπάρχει κάναμε μια διαδρομή σε όλη την Ελλάδα διδάσκοντας σε περισσότερους από 20.000 μαθητές φέτος μέσω της εκπαιδευτικής δράσης «Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΥΕΙ» τα μονοπάτια γνώσης, της μοναδικής αυτής επιστήμης», επισημαίνει ο Α Αντιπρόεδρος της ΕΕΦ Παναγιώτης Φιλντίσης και συνεχίζει λέγοντας: «Eίναι άμεση ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας της Φυσικής , ένα μάθημα που πρέπει να εμπλουτιστεί με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα , να γίνει προσιτό και να εκσυγχρονιστεί. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία Πανεπιστημιακών, Ερευνητών και Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης» .
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τονίζει την ανάγκη αναβάθμισης του μαθήματος της Φυσικής ως βασικό μάθημα Γενικής Παιδείας τόσο στα Γενικά Λύκεια όσο και στα ΕΠΑΛ, αλλά και τη συνεργασία των πανεπιστημιακών , των μάχιμων εκπαιδευτικών και των σχολικών συμβούλων , ενώ επισημαίνει την ανάγκη συμμετοχής της ΕΕΦ και άλλων επιστημονικών ενώσεων, ως ισότιμοι συνομιλητές του Υπουργείου Παιδείας στον καθορισμό αναλυτικών προγραμμάτων ύλης και ωρών διδασκαλίας.
Στο μεταξύ, με κύριο αίτημα να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας αλλά και της εξέτασης της Φυσικής, τα μέλη της ΕΕΦ καλούν όλους όσοι ενδιαφέρονται, την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Εγνατία στη Θεσσαλονίκη  σε μια ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν σχολικοί σύμβουλοι, αιρετοί εκπρόσωποι στα υπηρεσιακά συμβούλια, οι επόπτες των βαθμολογικών κέντρων της Θεσσαλονίκης, στελέχη της εκπαίδευσης και η επιτροπή παιδείας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Καλούνται οι συνάδελφοι να συμμετάσχουν ενεργά και να καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις για όλα αυτά τα θέματα.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17:45 – 18:00
Προσέλευση
18: 00 – 18:10
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
18:10 – 18:30
Εισήγηση σχολικών συμβούλων κ.κ. Κεραμιδά Κ. και Τσεχερίδη Σ.
18:30 – 18:40
Εισήγηση αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια
18:50 – 20:30
Τοποθετήσεις συναδέλφων – συζήτηση
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
20:30 – 20:50
Τοποθετήσεις εποπτών βαθμολογικών κέντρων Θεσσαλονίκης
20:50 – 22:00
Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών – συζήτηση
Με αφορμή τα αποτελέσματα από των πανελλαδικών εξετάσεων και μετά από έρευνα δεδομένων αναφορικά με τις αποδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική, το μέλος της ΕΕΦ Γιώργος Γκρος αναφέρει ότι «το 57% των υποψηφίων στη Θετική κατεύθυνση και το 79% στην Τεχνολογική ΙΙ, έγραψαν κάτω από τη βάση. Φέτος οι αριστούχοι ήταν μόλις 2% επί του συνόλου των υποψηφίων, ενώ το 2013 ήταν 4%.
Φωτογραφία:eurokinissi.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.