, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Να ξεδιπλωθεί το κουβάρι μέχρι τέλους

Το τσουνάμι των καταγγελιών γύρω από την Κιβωτό του Κόσμου, η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και η οργή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και πολυδαίδαλο.

Οι παρεμβάσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα όσο και της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου δεν είναι καθόλου τυχαίες. Δεν είναι μόνον οι τρομερές καταγγελίες περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων και ξυλοδαρμών τις οποίες εξετάζει πλέον η Δικαιοσύνη. Είναι συνολικά η διαχείριση και η λειτουργία τέτοιων δομών, ενώ τεράστια ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η Κιβωτός δεν ήθελε να ενταχθεί ούτε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ούτε στο μητρώο ΜΚΟ που διατηρεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ναι, είναι αλήθεια ότι πολλές από αυτές τις δομές πολύ συχνά αναπληρώνουν τις ελλείψεις του κράτους. Αλλά ταυτόχρονα αντιδρούν με απίστευτη αρνητικότητα όταν το κράτος προσπαθεί να βάλει κάποιους κανόνες. Δεν θέλουν προδιαγραφές, δεν θέλουν ελέγχους, δεν θέλουν παρεμβάσεις. Οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι μια πρώτη τάξεως ευκαιρία να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες για το πού πάνε οι δωρεές και οι επιδοτήσεις σε τέτοια ιδρύματα. Ποιοι εργάζονται; Πώς προσλαμβάνονται; Πού πάνε τα χρήματα των δωρεών; Όλα αυτά τώρα ανοίγουν και η έρευνα πρέπει να πάει μέχρι τέλους. Οι ΜΚΟ και τα ιδρύματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως αυτόνομα κρατίδια, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ανήλικα παιδιά.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου από τη στιγμή που ανέλαβε προσπάθησε να ξεκαθαρίσει αυτό το θολό τοπίο και δέχτηκε σφοδρές αντιδράσεις από το σύστημα που διαχειρίζεται αντίστοιχες δομές για ανήλικα παιδιά. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι επί Δόμνας Μιχαηλίδου και άρα επί ΝΔ, τα τελευταία 3,5 χρόνια δηλαδή, από 2.400 παιδιά που φιλοξενούνταν σε δομές, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει πέσει στις 1.400, μείωση, δηλαδή, της τάξης του 40%. Και αυτό δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω αποϊδρυματοποίηση.

Οι καταγγελίες για την Κιβωτό αναδεικνύουν και πάλι την ανάγκη η Πολιτεία, που πολλές φορές χρηματοδοτεί τέτοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, να ελέγχει και τα οικονομικά τους στοιχεία αλλά και επί της ουσίας τη λειτουργία τους καθώς και το προσωπικό τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL