, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέα εβδομάδα ταλαιπωρίας με… "χειρόφρενο" στον ΟΑΣΘ


“Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ ξεκίνησαν ουσιαστικά σήμερα, έχετε να δείτε ακόμα πολλά” είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον οργανισμό, Δημήτρης Τσερμενίδης, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας ότι από την προσεχή Δευτέρα θα βρίσκονται και πάλι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.  Όπως είπε ο κ. Τσερμενίδης, πρόθεση ήταν να συναντηθούν με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, και να διαμαρτυρηθούν για τις δηλώσεις του του περί επιστράτευσης των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, κάτι που ωστόσο δεν έγινε. “Θα γίνει όμως”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσερμενίδης.
Τονίζεται, ότι οι εργαζόμενοι στον οργανισμό αποφάσισαν, στη σημερινή γενική τους συνέλευση, συνέχιση της επίσχεσης εργασίας που ξεκίνησαν στις 17/9 “μέχρι να καταβληθούν στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, τα δεδουλευμένα τριών μηνών”. Ουσιαστικά, με την απόφασή τους αυτή, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ απέρριψαν τις νέες προτάσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, και πλέον η φράση, που η πλειοψηφία τους πλέον χρησιμοποιεί για το τι μέλλει γενέσθαι, είναι “ή ταν ή επι τας”. Υπογραμμίζεται, ότι ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ μεταξύ άλλων ανέφερε “κάποτε κάναμε κινητοποιήσεις και τα στρατιωτικά RΕΟ εξυπηρετούσαν το επιβατικού κοινό. Τους προκαλώ και τους προσκαλώ, ας βγάλουν και τα RΕΟ. Στους δρόμους θα είμαστε”.
Με επιστολή απάντησε η διοίκηση του ΟΑΣΘ στις νέες προτάσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που αφορούν στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Ύστερα από τη συνεδρίαση το Δ. Σ. του Οργανισμού η επιστολή εστάλη στον κ. Σπίρτζη εστιάζοντας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης στο “Πρακτορείο 104,9 fm”, στο γεγονός ότι τα χρήματα που προτείνει ο υπουργός δεν καλύπτουν τις ανάγκες εξόφλησης των εργαζομένων. (Στην πρώτη πρόταση για καταβολή 2 εκατ ευρώ από το Υπ. Παιδείας για την μετακίνηση μαθητών και φοιτητών για το 2016 και διάθεση του 18% από τις πωλήσεις εισιτηρίων και όσα πρόσθετα απαιτούνται για την καταβολή του ενός μηνός δεδουλευμένων.)”. Μέχρι τα 2 εκατ 874 χιλ ευρώ που είναι η εξόφληση δεν μας λέει ο υπουργός ποιος θα τα δώσει αυτά, τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα σε μας. Δεν μπορούμε να εξοφλήσουμε τους εργαζόμενους” υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ και σχολιάζει: “ Και ζητά και την αναλυτική κατάσταση μισθοδοσίας του Ιουλίου, ανά εργαζόμενο. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι δυνατό να δοθούν.“Σκοντάφτει” το αίτημα στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων”. Για τη δεύτερη πρόταση περί προκαταβολής μηνών Οκτωβρίου- Νοεμβρίου με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει: “Και τον ρωτώ τον υπουργό τι εγγυητική να προσκομίσω, αν είχα χρήματα για να πάρω εγγυητική επιστολή, θα τα έδινα στους εργαζόμενους”. 
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ αναφέρει πως στην επιστολή σημειώνονται οι οφειλές του Δημοσίου προς τον Οργανισμό που όπως υποστηρίζει αγγίζουν τα 133 εκατ. ευρώ.”Μόνο το Υπ. Παιδείας χρωστάει 17 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή σου χρωστάνε 17 εκατ και σου λένε σου δίνω 2 εκατ λύνεται το πρόβλημα; εδώ είναι οι διαφορές μας. Αυτά είναι έναντι δεν θα είναι πάρε και ξοφλήσαμε” συμπληρώνει ο Χρήστος Στεφανίδης. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ υποστηρίζει πως αν δεν βρεθούν χρήματα ο Οργανισμός θα κηρύξει στάση πληρωμών. “’Εχω λίστα για το που χρωστά ο Οργανισμός δεν χρωστάει μόνο στους εργαζόμενους. Αν δεν έχω να πληρώσω θα κάνω στάση πληρωμών. Ό,τι προβλέπει ο νόμος θα κάνω και είχα ενημερώσει με έγγραφο τον εισαγγελέα Εφετών ότι προβλέπεται θύελλα αν δεν καταβληθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ”. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ αναφέρει πως το Δ.Σ. συζήτησε και την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η διοίκηση “Όσον αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα, αποφασίσαμε να εξετάσει η νομική υπηρεσία ποιο άλλο ένδικο μέσο ενδείκνυται σε αυτή την περίπτωση και θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα από Δευτέρα” καταλήγει ο κ. Στεφανίδης.
Συνολική λύση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης εξετάζει το υπουργείο
Μια συνολική λύση για το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη εξετάζει για το άμεσο μέλλον το αρμόδιο υπουργείο δήλωσε στην ΕΡΤ-3 ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, προσθέτοντας ότι “ δεν θα είναι πάντως μια λύση που θα αναπαράγει τη σύμβαση του 1957 και τα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων που δίνει ο ελληνικός λαός σε συγκεριμένους ανθρώπους 60 χρόνια”. “Ο ΟΑΣΘ έχει συνηθίσει να διεκδικεί χρήματα από το ελληνικό Δημόσιο… χωρίς να δίνει αξιόπιστα στοιχεία. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα στον εκβιασμό της διοίκησης του ΟΑΣΘ, όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, και όποιων συνεπικουρούν αυτές τις διεκδικήσεις , εμείς να κάνουμε πίσω.Δεν μπορεί από το 2009 μέχρι σήμερα ο ΟΑΣΘ να έχει πάρει ένα δισεκατομμύριο και να έχει δύο μήνες δεδουλευμένα απλήρωτα. ”, πρόσθεσε. Ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, αλλά και αυτή που θα υποστούν. “Θέλω να ζητήσω πραγματικά συγνώμη για την ταλαιπωρία από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, θέλω να τους ζητήσω συγνώμη όχι γι’ αυτό που έχει γίνει μόνο μέχρι σήμερα, αλλά και για αυτό που θα γίνει, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μη δώσουμε αυτή τη μάχη, μια οριστική λύση για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών, που θα είναι σε άλλη λογική από αυτή που ισχύει από το 1957 μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη”, υπογράμμισε. “Όσοι έχουν στο μυαλό τους τη συνέχιση του ίδιου καθεστώτος στον ΟΑΣΘ, με κάποιες εκπτώσεις, πάντα εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και επομένως των πολιτών της Θεσσαλονίκης και των δισεκατομμυρίων που έχουν δοθεί στον ΟΑΣΘ, να το βγάλουν, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεχιστεί αυτή η πολιτική”, ανάφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε ότι το υπουργείο δεν χρωστάει στον ΟΑΣΘ, ούτε ένα ευρώ. / ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.