, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΝΕΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: «Βλέπαμε τις μελανιές στα χέρια του… Ήταν κοινό μυστικό»

giakoumakis
«Εγώ τους αποκάλυψα βασανιστήρια στον Βαγγέλη»
Πρώην συμφοιτητής του Βαγγέλη Γιακουμάκη που σήμερα ζει στο εξωτερικό, τόλμησε και αποκάλυψε στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» τη βία και τον τρόμο που βίωνε ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης από τους «σκληρούς» Κρητικούς.
Στο παρελθόν είχε και ο ίδιος αντιμετωπίσει την αγριότητα τους αλλά δεν τους φοβήθηκε κι έτσι σταμάτησαν να τον ενοχλούν. Ήταν εκείνος που ενημέρωσε το Διευθυντή της Σχολής αλλά και την υπεύθυνη της Εστίας όταν αντιλήφθηκε τα όσα τραβούσε ο Βαγγέλης. Οι περιγραφές του σοκάρουν…
Χτυπούσαν τον άτυχο φοιτητή, τον κλείδωναν μέσα σε ντουλάπες επιβάλλοντας του να τραγουδήσει τραγούδια της αρεσκείας τους, του έστηναν καρτέρι στις τουαλέτες και του έκλειναν το νερό αφήνοντας τον με τις σαπουνάδες και τον προσέβαλαν με κάθε ευκαιρία.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Βαγγέλης ήταν ένας ευγενικός χαρακτήρας που όταν πρωτοπήγε στη Σχολή φαινόταν χαρούμενος και γεμάτος όνειρα. Σταδιακά άρχισε να κλείνεται στον εαυτό του και μειωνόταν η απόδοση του στα μαθήματα. Πίστευε πως αν συνέχιζε να τους κάνει παρέα θα έπαυαν να τον ενοχλούν. Δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα στην οικογένεια του ή στη Σχολή.
Όταν ο μάρτυρας ενημέρωσε τους υπεύθυνους της Σχολής για τα βίαια περιστατικά εις βάρος του 20χρονου, αναγκάστηκαν να του αλλάξουν δωμάτιο. Ο Βαγγέλης τότε τον είχε ευχαριστήσει και του είχε πει «αυτό που έκανες δεν το κάνει ούτε αδελφός…»
Σύμφωνα με τη γνώμη του, ο Διευθυντής της Σχολής δεν μπορούσε να διαχειριστεί αυτά τα ακραία περιστατικά. Όπως είπε «του έπεσε ένα βαρύ φορτίο κι όταν ζήτησε βοήθεια δεν την πήρε από πουθενά». Σήμερα μετανιώνει που απευθύνθηκε σε Διευθυντή κι όχι στην Αστυνομία με την οποία βρίσκεται σε επαφή.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αυτό που έγινε είναι τεράστιο έγκλημα. Ήμουν σ’ αυτή τη Σχολή και ντρέπομαι να το λέω. Ο Βαγγέλης ήταν ένα αρνί που μπήκε μέσα σε μια αγέλη λύκων…»
«Έβλεπα τις μελανιές στα χέρια του…»
Ένας ακόμη πρώην φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα μίλησε στην Αγγελική Νικολούλη. Όπως είπε, τα όσα συνέβαιναν στον Βαγγέλη ήταν κοινό μυστικό ανάμεσα σε φοιτητές και καθηγητές. Οι μελανιές στα χέρια του από τα χτυπήματα και τα δεσίματα ήταν συχνό φαινόμενο.
Περιέγραψε, τη γενικότερη βίαιη συμπεριφορά συγκεκριμένων «σκληρών» Κρητικών. Χωρίς να φοβούνται κανέναν, συνήθιζαν να ξηλώνουν πόρτες, νιπτήρες ακόμα και δέντρα από το Δημόσιο δρόμο, αλλά πάντα έπεφταν στα μαλακά. Με αφορμή έναν καυγά με έναν άλλο φοιτητή τους έδιωξαν προσωρινά από την Εστία, αλλά τελικά βρήκαν τρόπο να επιστρέψουν.
Θυμάται πως ο Βαγγέλης ήταν ένας χαρούμενος νέος τους πρώτους τρεις μήνες που ήταν στη Σχολή. Μετά έπεσε σε κατάθλιψη.
Από την εξαφάνιση μέχρι το τέλος…
Το ρεπορτάζ της Αγγελικής Νικολούλη είχε αποκλείσει τις αρχικές εκδοχές που εμφάνιζαν τον Βαγγέλη να έχει απομακρυνθεί από την περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής και ανέτρεψαν τις μαρτυρίες που είχαν εγκλωβίσει την εξέλιξη της αναζήτησης σε άλλα σημεία.
Την ίδια ώρα που οι αποκαλύψεις της εκπομπής για τα ακραία περιστατικά εις βάρος του Βαγγέλη από ομάδα «σκληρών» συμπατριωτών του, προκαλούσαν θύελλα αντιδράσεων, οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονταν. Δύτες με ειδικό εξοπλισμό ερευνούσαν καθημερινά στα θολά νερά της λίμνης χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Γύρω στις 8 το πρωί της Κυριακής 15 Μαρτίου, σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από τη Γαλακτοκομική Σχολή, ένα ζευγάρι περαστικών εντόπισε νεκρό τον 20χρονο σπουδαστή. Αν και ήταν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, ο θείος του τον αναγνώρισε από τα ρούχα που φορούσε όταν εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου.
Ο άδικος θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη ήταν το πιο ηχηρό μήνυμα ενάντια στο πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού στη χώρα μας. Ευαισθητοποίησε τους πολίτες και δημιούργησε αναταράξεις στους ιθύνοντες που καλούνται πλέον να καλύψουν τα τεράστια κενά στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και της νομοθεσίας για την τιμωρία του bullying.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.