, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέο μεγάλο αφιέρωμα του Independent για το ταφικό μνημείο…

ae98a79f2d45e40d95a9fa95a454536a_L

 

Το ενδιαφέρον του παγκόσμιου Τύπου για την Αμφίπολη καλά κρατεί. Η βρετανική εφημερίδα Independent σε ένα εκτενές ρεπορτάζ περιγράφει τι έχει βρεθεί μέχρι τώρα αλλά και τι να περιμένουμε για τη συνέχεια.

Στο δημοσίευμά της φιλοξενεί δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και της Αμερικανίδας αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ η οποία υποστηρίζει πως ο μεγαλοπρεπής τάφος είχε φτιαχτεί για τον Μέγα Αλέξανδρο ακόμα και αν εκείνος δεν ετάφη ποτέ εκεί.

Το δημοσίευμα του Independent αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Οι σφίγγες είναι πιθανώς έτοιμες να αποκαλύψουν τα μυστικά τους» λέει ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος κάθεται στο γραφείο του Αθήνα και μιλάει για το μυστήριο που περιβάλλει τη «μοναδική» αρχαιολογική ανασκαφή στη βόρεια πόλη της Αμφίπολης.

Ο Ελληνας υπουργός μιλάει με δέος για την σπουδαία ανακάλυψη: «Είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο λόγω του μεγέθους, αλλά και της καλλιτεχνικής του δυναμικής. Οι χτίστες ήθελαν να εκδηλώσουν τη δύναμη αυτής της περιοχής, της Μακεδονίας. Και φυσικά τη δύναμη του προσώπου για το οποίο προοριζόταν ο τάφος».

Ο κ. Τασούλας στις δηλώσεις του στον Independent είπε πως αν και η Ελλάδα βιώνει οικονομική κρίση χρήματα για τη συνέχιση των ανασκαφών θα διατεθούν: «Εάν χρειαστούν και άλλα χρήματα θα δοθούν. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αυτή η ανασκαφή, πρέπει να αποκαλυφθεί ότι είναι καλά κρυμμένο».

Στο ίδιο ρεπορτάζ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι τοποθετήσεις της διάσημης Αμερικανίδας αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ: «Η Αμφίπολη είναι ένα μεγάλο ερώτημα για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται, χωρίς καμία αμφιβολία, για τον σπουδαιότερο τάφο που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανό ο συγκεκριμένος τάφος να προοριζόταν για τον Μέγα Αλέξανδρο, ακόμα και αν τελικά ο ίδιος δεν ετάφη εκεί. Οι περισσότεροι τάφοι εξάλλου άρχιζαν να κατασκευάζονται πριν καν το άτομο πεθάνει. Ξέρουμε πως ήθελε ο Ελληνας στρατηλάτης ήθελε έναν σπουδαίο τάφο στη Μακεδονία και αυτός είναι ένας τέτοιος τάφος» και συνεχίζει:

«Σίγουρα θα βρεθούν και άλλα πράγματα μέσα στον τύμβο. Κρίνοντας από τη σπουδαιότητα του κτίσματος, θα πρέπει να υπάρχουν κάπου κοντά και άλλα ιερά και κτίσματα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.