, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέος ισχυρός καύσωνας: Σε ποιες περιοχές θα αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου

Για «ισχυρό και παρατεταμένο καύσωνα» που πολύ τοπικά ίσως να φτάσει και τους 45 βαθμούς Κελσίου, κάνει λόγο ο Γιάννης Καλλιάνος.
Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ενημέρωσε πως «θα είναι ένας καύσωνας ισχυρός, τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, όσο και ως προς τη διάρκειά του η οποία θα φτάσει τουλάχιστον και τις 9 με 10 ημέρες».
Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:
«ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ! ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 43-44°C!
Δυστυχώς, παρακολουθώντας όλες αυτές τις ημέρες την εξέλιξη των προγνωστικών στοιχείων, πίστευα ότι ο επικείμενος καύσωνας θα ερχόταν πιο “εξασθενημένος”. Φαίνεται όμως ότι θα έρθει πολύ ισχυρός. Έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ σύνηθες.
Θα είναι ένας καύσωνας ισχυρός, τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, όσο και ως προς τη διάρκεια του η οποία θα φτάσει τουλάχιστον και τις 9-10 ημέρες.
ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ
Από τη δυτική Ελλάδα θα ξεκινήσει η άνοδος της θερμοκρασίας το διήμερο Τρίτη 27/7 και Τετάρτη 28/8 με τις μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας να αγγίζουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη. Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37-38°C και τοπικά 39°C.
Στην Αττική για παράδειγμα, η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει στους 37°C και την Τετάρτη στους 38°C.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΑ
Την Πέμπτη οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την Πέμπτη 29/7, θα σημειωθούν οι παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες :
Αττική : 40°C
Κεντρική Μακεδονία : 41-42°C
Δυτικά Ηπειρωτικά : 43-44°C
Θεσσαλία : 41-42°C
Ανατολική Πελοπόννησος : 41-42°C
Ιόνιο : 40°C
Κρήτη : 36°C
Κυκλάδες : 35°C
Δωδεκάνησα : 40-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΗΜΕΡΕΣ
Δυστυχώς ο ισχυρός καύσωνας (συνοδεία Μελτεμιού τις περισσότερες ημέρες) θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και τουλάχιστον τις 6-7 ίσως και τις 8 Αυγούστου. Άρα, όπως μπορεί να καταστεί σαφές, ο καύσωνας θα είναι παρατεταμένος με θερμοκρασίες που ενδέχεται να είναι ακόμη λίγο πιο αυξημένες από την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια.
Εκτιμάται, ότι από την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια (και κατά τη διάρκεια του προσεχούς ΣΚ), μπορεί να δούμε θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν ακόμη και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα και πολύ τοπικά, ίσως και τους 45°C.
Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ
Στην Αθήνα από την Παρασκευή και έπειτα ενδέχεται ο υδράργυρος να ξεπερνά και τους 40°C και να φτάνει και τους 41-42°C και τοπικά ακόμη και παραπάνω. Δύσκολες θα είναι και οι νύχτες στις μεγαλουπόλεις αφού ο υδράργυρος αρκετές βραδιές δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 30°C.
ΥΓ: Προσοχή στις πυρκαγιές γιατί κατά διαστήματα θα πνέει και δυνατός, καυτός βοριάς».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.