, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νόμιμη έκρινε την απόλυση εν μέσω αναρρωτικής άδειας ο Άρειος Πάγος

newego_LARGE_t_1101_54186973

Νόμιμη έκρινε ο Άρειος Πάγος την απόλυση κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας, απορρίπτοντας την αγωγή 67χρονου ο οποίος ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια καταγγέλθηκε η εργασιακή του σύμβαση.

Το Εφετείο Αθηνών ερμηνεύοντας τον νόμο 539/1945 έκρινε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας δεν απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας του μισθωτού και ούτε για τον λόγο αυτό η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι καταχρηστική. Ο 67χρονος μηχανολόγος που είχε προσληφθεί από την εταιρεία «Τραμ ΑΕ» τον Απρίλιο του 2003 άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης.

Οι αρεοπαγίτες όμως έκριναν με την υπ΄ αριθμ. 402/2014 απόφασή τους ότι: «Η κατά το άρθρο 6 του νόμου 539/1945 απαγόρευση καταγγελίας της εργασιακής συμβάσεως αφορά μόνο την καταγγελία κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής και όχι περιπτώσεις άλλων αδειών, όπως είναι η αναρρωτική».

Ο 67χρονος είχε προσληφθεί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου και μεικτές μηνιαίες αποδοχές 3.500 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2006 ο μηχανολόγος νοσηλεύθηκε για τρεις μέρες σε κρατικό νοσοκομείο λόγω απώλειας συνειδήσεως, αρτηριακής υπέρτασης και απορρύθμισης σακχαρώδη διαβήτη. Στην μηναία άδεια που πήρε η εταιρεία του κοινοποίησε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, η οποία είχε ληφθεί λίγες μέρες πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Ενώ βρισκόταν στις πρώτες μέρες της αναρρωτικής άδειας του η εταιρεία του κοινοποίησε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και του παρέδωσε δύο τραπεζικές επιταγές με το ποσό της αποζημίωσης.

Ο 67χρόνος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, ισχυριζόμενος, μεταξύ των άλλων, ότι όταν απολύθηκε ήθελε 100 εργάσιμες ημέρες για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Γεγονός όμως που δεν είχε γνωστοποιήσει στην εταιρεία του και που δεν μπόρεσε κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης να αποδείξει, ούτε με τον συνολικό αριθμό των ενσήμων του αλλά ούτε και από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.