, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Ο δρόμος με τις πολυκατοικίες… Φαντάσματα"

20150618_122901Του Ηλία Μπουρμπούλα
Μια περιοχή όπου στο παρελθόν έσφυζε από ζωή έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν στο Karfitsa.gr  οι καταστηματάρχες του δρόμου. Ενός δρόμου όπου υπάρχουν 14 κλειστά καταστήματα, 8 καταστήματα ρούχων, 3 φαρμακεία,2 τράπεζες, 2 ζαχαροπλαστεία, 3 κομμωτήρια, 3 καφέ, 4 περίπτερα εκ των οποίων το 1 είναι κλειστό. Ακόμη θα βρει κανείς στην οδό Αντιγονιδών από το ύψος της Εγνατίας μέχρι και την πλατεία Κυπρίων Αγωνιστών της οδού Καραολή και Δημητρίου 1 κλειστό πάρκινγκ, 1 κατάστημα παπουτσιών, 1 προπό, 1 κατάστημα  με οικιακά είδη και ένα με εκκλησιαστικά είδη και άμφια.
20150618_123408Ο ιδιοκτήτης πρακτορείου προπό Αλέξιος Ορφανίδης δηλώνει ότι «στο παρελθόν η οδός Αντιγονιδών ήταν ένας παράδεισος ενώ τώρα έχει μετατραπεί σε ένα «νεκροταφείο». Πλέον δυσκολεύομαι να καλύψω τις ανάγκες του της επιχείρησης μου. Είμαι ιδιοκτήτης αυτού του πρακτορείου προπό εδώ και 49 χρόνια και είναι η χειρότερη περίοδος που έχω δει. Την τελευταία τετραετία έχει μειωθεί δραματική η κίνηση του κόσμου».
20150618_122642Η ιδιοκτήτρια καταστήματος παπουτσιών Κική Κοτανίδου  υποστηρίζει ότι «ο  κόσμος κάνει την βόλτα του στα μαγαζιά μας βλέπει αλλά δεν ψωνίζει. Μαζί με αυτό το κατάστημα έχω ακόμη δυο καταστήματα. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι σε κανένα δεν υπάρχει αγοραστική κίνηση. Πλέον η οδός Αντιγονιδών δε θυμίζει σε τίποτα το δρόμο που ήταν στο παρελθόν. Οι πολυκατοικίες αυτού του  δρόμου στα χρόνια πριν την κρίση  ήταν γεμάτες από βιοτεχνίες πλέον έχουν μετατραπεί σε πολυκατοικίες φαντάσματα. Στο παρελθόν χαρακτηριζόταν ως  ο δρόμος του χονδρεμπορίου για ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα, πλέον δεν υπάρχει τίποτα. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι από τις απογευματινές ώρες και μετά φοβάται ο κόσμος να κυκλοφορήσει. Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί μετανάστες όπου κατά διαστήματα δημιουργούν προβλήματα».
Η οδός Αντιγονιδών είναι ένας δρόμος μυστηρίου υποστηρίζει η υπάλληλος καταστήματος με εκκλησιαστικά είδη και άμφια Αθανασία Λάμπρου και συμπληρώνει ότι «καθημερινά οι επαίτες κάνουν επέλαση στα μαγαζιά και στους περαστικούς και ζητάνε να τους δώσεις κάτι. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες όπου δημιουργούν διάφορα πρόβλημα. Στο συγκεκριμένο κατάστημα κοιμούνται στα σκαλοπάτια είναι ένα φαινόμενο το οποίο το έχουμε συνηθίσει και δεν μας ξενίζει πλέον. Δυστυχώς  η αγοραστική κίνηση έχει μειωθεί και στο συγκεκριμένο κατάστημα ποτέ δεν υπήρχε τεράστια ζήτηση μιας και απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένους πελάτες αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει αισθητή μείωση. πλέον δουλεύουμε μόνο με δόσεις και όχι της μετρητής».

20150618_124927
Ο ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου Ανδρέας Αλτίνογλου

Τα τελευταία τρία χρόνια η αγορά έχει τα σκαμπανεβάσματα της υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου Ανδρέας Αλτίνογλου και τονίζει ότι «για να επιβιώσει κανείς σήμερα θα πρέπει να εργάζεται  πολλές ώρες. Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».
«Κάθε πέρσι και καλύτερα» με αυτήν την φράση θέλησε να χαρακτηρίσει η ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων  Δέσποινα Θεοφανίδου την αγοραστική δύναμη της περιοχής και συμπληρώνει ότι «τα τελευταία χρόνια ο δρόμος έχει ερημώσει ενώ στο παρελθόν για τον περπατήσεις από άκρη σε άκρη έκανες ένα 20λεπτο».
Υπάρχει μια σχετική κίνηση αλλά είναι συγκρατημένη τονίζει o ιδιοκτήτης ξενοδοχείου Θανάσης Δελής και συμπληρώνει ότι «για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αφιερώνουμε πολύ προσωπική εργασία. Πλέον για εμάς δεν υπάρχει ωράριο και αγωνιζόμαστε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην οικονομική κρίση. Στο ξενοδοχείο δουλεύει  κυρίως με Έλληνες, Κυπρίους και πολλούς Τούρκους τα τελευταία χρόνια».
20150618_12272320150618_122407

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.