Ο Εφραίμ, τα πολιτικά μηνύματα και ο… βελονισμός (φωτό)

του Βαγγέλη Στολάκη

Θρησκευτικά αλλά και… πολιτικά μηνύματα έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους Εφραίμ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ο ίδιος εξήγησε πως επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη καθώς ήθελε να συναντηθεί με μοναχή του εξωτερικού η οποία πραγματοποιεί «θεάρεστο» φιλανθρωπικό έργο ενώ από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Μονής π. Ευδόκιμος μιλώντας στην «Κ» τόνισε ότι «ο γέροντας Εφραίμ έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες στην πόλη και το προσεχές διάστημα αναμένεται να κάνει κι άλλες» ενώ πιστοί ανέφεραν ότι «οι περιπέτειες που είχε με τη Δικαιοσύνη ανήκουν στο παρελθόν».

Ο Ηγούμενος Εφραίμ έφτασε στην αίθουσα «Βυζάντιο» του Electra Palace λίγο μετά τις 20:30 και αφού κάλεσε το ποίμνιό του να προσευχηθεί τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που μιλά σε ξενοδοχείο. «Ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει το σκοπό για τον οποίο ήρθε στον κόσμο» είπε και συμπλήρωσε πως «ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει. Πρέπει να έχει την περιέργεια». Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που αστειεύτηκε προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου του. «Ξέρετε τώρα που απέκτησα… φήμη, διάφοροι έρχονται και με βλέπουν…» ισχυρίστηκε.

“Η κρίση θα πάει χρόνια”

Στέλνοντας πολιτικά μηνύματα τόνισε πως «είναι της μόδας η αγάπη ειδικότερα τώρα στις γιορτές. Βλέπω τα γράμματα προέδρων που μου δείχνουν την αγάπη τους γραπτά και μου έρχεται να τα σκίσω», ενώ μιλώντας για την οικονομική κρίση και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως το 2014 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης υπογράμμισε «θα έχουμε να δεινοπαθήσουμε. Αυτό (κρίση) θα πάει χρόνια».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του σχολίασε πως οι πιστοί δεν θα πρέπει να ταυτίζουν την Εκκλησία με ορισμένους ρασοφόρους που σκανδαλίζουν, ενώ αναφερόμενος στην έκτρωση (κατόπιν σχετικής ερώτησης πιστού) είπε πως «η έκτρωση είναι δολοφονία. Πλέον όμως στις ημέρες μας δεν επιτρέπεται να λες ότι έκανες έκτρωση αλλά διακοπή κύησης. Λες και πρόκειται για διακοπή ρεύματος». Συνέστησε στο ποίμνιό του συχνό εκκλησιασμό, χαρακτήρισε τους «άθεους» δυστυχείς και κάλεσε κατά τα πρότυπα Χριστόδουλου τους νέους στην Εκκλησία. «Ελάτε όπως είστε. Με τα σκουλαρίκια σας».

Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου που στο παρελθόν φυλακίστηκε για το ομώνυμο σκάνδαλο αναφέρθηκε στην ομοφυλοφυλία και καυτηρίασε το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης.

Και ο… βελονισμός

Διαφώνησε δε με εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για τον… βελονισμό, με τον τελευταίο να τον χαρακτηρίζει ως επιστήμη και τον πρώτο να επιμένει πως η ομοιοπαθητική «δεν συνάδει με την Εκκλησία σύμφωνα και με τα συμπεράσματα συνεδρίου που διεξήχθη πρόσφατα».

Την ομιλία παρακολούθησαν περί τους 150 φοιτητές και πιστοί άλλων ηλικιών ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν παραβρέθηκε κανείς πολιτικός της περιοχής.

Μιλώντας στην «Κ» για την επίσκεψη Εφραίμ στην πόλη η νοσηλεύτρια κ. Σύρμου είπε «η Μονή Βατοπεδίου είναι από τα καλύτερα Μοναστήρια με μεγάλο έργο, ενώ ερωτώμενη για τις περιπέτειες του ηγούμενου με τη Δικαιοσύνη τόνισε «πρόκειται για πειρασμό. Ήθελαν κάποιοι να εμποδίσουν το πνευματικό έργο του Μοναστηριού. Το Μοναστήρι έκανε και συνεχίζει να κάνει το ίδιο. Δεν υπήρχε κανένα σκάνδαλο. Υπάρχει η χάρη του Θεού».

Από την πλευρά της η Σοφία Ντινέλη, ιδιωτικός υπάλληλος είπε «ήρθαμε να ακούσουμε το γέροντά μας. Τον πνευματικό μας πατέρα. Είμαι συνδεδεμένη με τη Μονή Βατοπεδίου. Ήρθαμε να πάρουμε και σήμερα την ευχή του όπως κάνουμε τις περισσότερες φορές που βγαίνει στη Θεσσαλονίκη». Η ίδια αναφορικά στις περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη υπογράμμισε πως «κανείς πλέον δεν θυμάται αυτές τις ιστορίες».

IMG_8713 IMG_8714 IMG_8716 IMG_8726 IMG_8733 IMG_8734 IMG_8739