fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

«Θησαυρός» ο εναλλακτικός τουρισμός αλλά η πολιτεία… απούσα!

aloga
Της Έλενας Καραβασίλη – Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης

Ένας διαφορετικός και ιδιαίτερα τολμηρός τρόπος για να ανακαλύψει κανείς τις ομορφιές της φύσης, παρουσιάστηκε στην 9Η Zootechnia. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία, στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ, το δικό του χώρου και… κοινό είχε το «Σαλόνι αλόγου». Περίπου 30 άλογα, ελληνικά και ισπανικά, φιλοξενήθηκαν στο συγκεκριμένο περίπτερο, μαγνητίζοντας τα βλέμματα των επισκεπτών. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις από τους εκπαιδευτές, ενώ οι επισκέπτες της έκθεσης έγιναν για λίγο… αναβάτες.
DCIM100GOPRO
Όπως εξηγεί στο karfitsa.gr o γ.γ. του ιππικού φυσιολατρικού ομίλου Μηλεών, Θανάσης Βήτος, το δικό του «έδαφος» και φανατικό κοινό, έχει αρχίσει να κερδίζει ένα εναλλακτικό είδος τουρισμού, αυτό του ιπποτουρισμού. Με έδρα την Κορώπη Μηλεών, στο νομό Μαγνησίας, αναφέρει ο κ. Βήτος, «εκτρέφουμε και αναπαράγουμε το ελληνικό άλογο από τη φυλή της Πίνδου, που είναι σπάνια. Χρησιμοποιούμε τα συγκεκριμένα ζώα για να κάνουμε δράσεις ιπποτουρισμού, που είναι κάτι πρωτοποριακό για τη χώρα μας. Πρόκειται για δραστηριότητες με το άλογο στη φύση. Ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το φυσικό περιβάλλον ιππεύοντας το άλογο». Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά πως, «όλες οι περιοχές της Ελλάδας ενδείκνυνται για ιπποτουρισμό, αρκεί να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και η γνώση από σωστά καταρτισμένους εκπαιδευτές».
bhtas
Όσο για τις ηλικίες των αναβατών, όπως εξηγεί ο κ. Βήτος, μπορεί να είναι από παιδάκια τεσσάρων ετών, με συνοδεία έμπειρων οδηγών, μέχρι οποιαδήποτε ηλικία. «Το ελληνικό άλογο είναι το καταλληλότερο για trekking. Είναι στιβαρό, κοντόσωμο, με μικρά ακρώμια, δυνατές οπλές και έτσι μπορεί να πάει στα πιο άγρια σημεία της φύσης. Ο ιπποτουρισμός, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να έρθει κάποιος πιο κοντά στη φύση και να απολαύσει τις ομορφιές της, από το βουνό μέχρι τη θάλασσα», καταλήγει.
aloga5
Από την πλευρά του ο κ. Βήτος, εστιάζει στο γεγονός πως παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον ιπποτουρισμού στη χώρα μας, το υπουργείο πολιτισμού δε συμβάλλει ώστε να υπάρχει η μέγιστη ανάπτυξη σε αυτό το κομμάτι. «υπάρχει ένα κενό στο νόμο που στην ουσία αφήνει τους ιδιώτες ξεκρέμαστους. Οι μονάδες που χρηματοδοτήθηκαν από προγράμματα της Ε.Ε., δε μπορούν να λειτουργήσουνε διότι δεν υπάρχει νόμος που να καλύπτει τον ιπποτουρισμό». Όπως επεξηγεί ο κ. Βήτος, «ένας οργανωμένος όμιλος, πρέπει να πιστοποιήσει τις διαδρομές και να έχει άδεια από το υπουργείο σε ότι αφορά τον ιπποτουρισμό. Όμως σαν κλάδος νομικά δεν υπάρχει, άρα δεν έχουμε ΦΕΚ, ώστε να μας λύνει το θέμα της ασφάλειας», τονίζει.
foto2
Ο Λεωνίδας Χατζηπαντελής είναι προπονητής ιππασίας από το 2004 και διατηρεί δικό του ράντζο στην Καβάλα και τη Θάσο. «Από το 2005 ασχολούμαι με τον ιπποτουρισμό. Από το Μάιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, η προσέλευση του κόσμου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ δουλεύουμε κυρίως με ξένους τουρίστες. Είναι ένας κλάδος που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και η χώρα μας ενδείκνυται για αυτού του είδους τον τουρισμό», σημειώνει ο κ. Χατζηπαντελής. Σημαντικό είναι το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο το γεγονός ότι, «δεν είναι αναγνωρισμένο επάγγελμα ο ιπποτουρισμός στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα τουριστικά γραφεία να μη διοργανώνουν εκδρομές καθώς δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη».
aloga
Ο Δημήτρης Ερεγλιάδης, είναι κτηνοτρόφος και… λάτρης των αλόγων. «Ασχολούμαι με τα άλογα από το 2007 και συγκεκριμένα με το ισπανικό. Είναι μεγάλη η αγάπη. Στην αρχή είχαμε δύο άλογα και φτάσαμε σήμερα να έχουμε δική μας μονάδα εκτροφής». Τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Ερεγλιάδη, η ζήτηση ήταν αυξημένη, όμως «πάνω που πήγε να ξεκινήσει να γίνεται κάτι σοβαρό, ήρθε η κρίση και έτσι πλέον τα πράγματα είναι πολύ περιορισμένα.
aloga2
Όσο για το κόστος, σε περίπτωση που επιθυμεί κάποιος να έχει ένα άλογο στο σπίτι του, σύμφωνα με τον κ. Ερεγλιάδη, «η τιμή για ένα ισπανικό πουλάρι πιστοποιημένο με τα χαρτιά του, ανέρχεται στις 3.000 ευρώ, ενώ για μεγάλο άλογο η τιμή μπορεί να φτάσει μέχρι τις 20.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος συντήρησης ενός αλόγου, ανέρχεται περίπου στα 1.000 ευρώ», καταλήγει.
aloga3
 
DCIM100GOPRO

#Tags: ΔΕΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.