21:24, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

«Ο ηλεκτρονικός… ΟΑΕΔ μας έκλεισε τα μαγαζιά!»

dwdekanhsouΤου Ηλία Μπουρμπούλα
Ο δρόμος της Δωδεκανήσου είναι ένας από τους κεντρικότερους του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στην Εγνατία και την Πολυτεχνείου “υπάρχουν” 18 κλειστά καταστήματα και ένα κλειστό πάρκινγκ ενώ από την άλλη πλευρά αντέχουν ακόμα τα καταστήματα όπου πωλούν καφέ και μπουγάτσα (υπάρχουν εννέα καταστήματα τέτοιου είδους σε ένα δρόμο μήκους 350 μέτρων). Επίσης “παλεύουν” τέσσερα καταστήματα όπου ασχολούνται με τις φωτοτυπίες και γενικότερα με τα χαρτικά και τις χαράξεις. Επιπλέον  σημαντικό χώρο καταλαμβάνουν και τα καταστήματα τα οποία δραστηριοποιούνται στο χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών (τέσσερα καταστήματα όπου είναι μοιρασμένα και στις δύο πλευρές του δόμου). Στην ίδια οδό, φιλοξενούνται μία κατασκευαστική εταιρία και ένα τεχνικό γραφείο. Ακόμη υπάρχουν τρία καταστήματα τα οποία ασχολούνται με τον εξοπλισμό καταστημάτων καθώς ένα… κουρείο και ένα φαρμακείο. Έκτος όλων αυτών των καταστημάτων βρίσκονται στον ίδιο δρόμο και δύο κλειδαράδικα το ένα στην αρχή και το άλλο στο τέλος της οδού.
stoa voiou 2 Δίπλα από το νούμερο 13 η στοά Βοΐου είναι πλέον μια «νεκρή» στοά  με κατεβασμένα ρολά…  Στο παρελθόν ο χώρος αυτός ήταν γεμάτος από τυπογραφεία και καταστήματα τα οποία ειδικεύονταν στις χαράξεις. Σήμερα μόνο λίγοι άνθρωποι περνούν από αυτή την στοά και οι περισσότεροι τυχαία.stoa voiou
xeimwnidisΟ ιδιοκτήτης καταστήματος φωτοαντίγραφων Στέλιος Χειμωνίδης διατηρεί εδώ και τέσσερα χρόνια το κατάστημα του επί της οδού Δωδεκανήσου. Μιλά στο Karfitsa.gr για την αγοραστική κίνηση στο κατάστημα του… «Από τις αρχές του 2015 η κίνηση έχει μειωθεί πάρα πολύ, ο λόγος είναι ότι πολλές δραστηριότητες του κόσμου στην εφορία  και στο ΟΑΕΔ πλέον γίνονται ηλεκτρονικά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η κίνηση.  Το κατάστημα μου  για να μπορέσει να επιβιώσει ασχολείται και με τις μεταφράσεις.  Ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος για τα χρήματα τα οποία σκοπεύει να διαθέσει  και κάνει συνεχώς «παζάρια»».
dwdekanhsou..Ο ιδιοκτήτης καταστήματος φωτοαντίγραφων Γιοκαράκης Γιώργος δηλώνει ότι: «Τους τελευταίους πέντε μήνες υπάρχει σημαντική μείωση στην κίνηση των πελατών. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών. Ο κόσμος και η αγορά χρειάζεται μία ηρεμία ώστε να μπορέσει να κινηθεί το χρήμα. Όλα έχουν παγώσει… στο κατάστημά μου υπάρχει πτώση που φτάνει στο 30% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα συμβεί και θα επανέλθουμε στα επίπεδα που ήμασταν το Νοέμβριο του περσινού χρόνου. Το τελευταίο πεντάμηνο ζούμε στιγμές Αυγούστου όπου επικρατεί μια χαλαρότητα στην αγορά  καθώς ο κόσμος είναι στην πόλη αλλά είναι λες και λείπει από την πόλη».
dhmhtriou
Ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Αλέξανδρος Δημητρίου αναφέρει ότι: «Αν δε ταράξω εγώ τα νερά δεν γίνεται τίποτα. Στις μέρες μας για να μπορέσει κάνεις να επιβιώσει πρέπει να δουλεύει παρά πάνω από τις ώρες τις οποίες εργαζόταν στο παρελθόν. Συνεχώς πρέπει να δίνουμε μάχη για να καταφέρουμε να λύσουμε τα αδιέξοδα τα οποία βρίσκουμε καθημερινά. Όλοι οι επαγγελματίες  είμαστε θύματα της οικονομικής κατάστασης που έχει ως αποτέλεσμα το άγνωστο, καθώς δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο στη χώρα μας».