Ο πιο περιζήτητος… μπακαλιάρος

Της Φιλίππα Βλαστού

vlastou@karfitsa.gr

Σε τελάρα, καταψύκτες, ψυγεία και πάνω σε τριμμένο πάγο τοποθετήθηκε σε μεγάλες ποσότητες για ακόμα μια χρονιά ο μπακαλιάρος, το ψάρι που έχει την τιμητική του κάθε 25η Μαρτίου. Τόνοι του παραδοσιακού εδέσματος έφτασαν στην κεντρική ιχθυαγορά της πόλης που βρίσκεται στο Καπάνι και οι Θεσσαλονικείς έσπευσαν εκεί ούτως ώστε να κάνουν έρευνα αγοράς και να ψωνίσουν το παραδοσιακό έδεσμα για να τιμήσουν το έθιμο.

Φέτος η ημέρα της 25ης Μαρτίου «πέφτει» Κυριακή, έτσι αρκετοί καταναλωτές ξεκίνησαν τις απαραίτητες αγορές για το εορταστικό τραπέζι από την Τρίτη, όπως είπε στην Karfitsa ο ιχθυοπώλης Μιχάλης Δημητριάδης. «Οι τακτικοί πελάτες μας, μας ζητούν πάντα να τους κρατήσουμε την ποσότητα που θέλουν και περνούν στη συνέχεια να τα πάρουν», εξήγησε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι «αρκετοί δεν κάνουν παζάρια, αλλά συγκρίνουν τις τιμές με τα σούπερ μάρκετ».

«Προτιμούν τα… φτηνά»

Ανατρέχοντας στην παράδοση ο μπακαλιάρος με τη συνοδεία της σκορδαλιάς καθιερώθηκε ως παραδοσιακό έδεσμα, όταν κάτοικοι της ενδοχώρας αδυνατούσαν οικονομικά να προμηθεύονται άμεσα και χωρίς μεγάλο κόστος τα ψάρια. Από τον 15ο αιώνα ο μπακαλιάρος κατέφθασε στο ελληνικό τραπέζι και αποτέλεσε ένα φθηνό πιάτο λόγω του ότι η παστή μορφή του είναι πιο εύκολη για συντήρηση. Παρ’ όλα αυτά η οικονομική δυνατότητα στις μέρες μας έχει κάνει τον Έλληνα να ψάχνει να αντικαταστήσει την πάλαι ποτέ προσιτή λύση του μπακαλιάρου με άλλα ψάρια χαμηλότερου κόστους. «Το έθιμο έχει αλλάξει κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή ο κόσμος δεν προτιμά μόνο τον μπακαλιάρο. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλά ψάρια, γιατί καλώς ή κακώς ο μπακαλιάρος έχει μια τιμή. Οπότε μπορεί κάποιος εκείνη την ημέρα να φάει σαρδέλα, γαύρο και άλλα ψαράκια πιο φθηνά».

Ο περιζήτητος… μπακαλιάρος

Ο ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος φαίνεται πως είναι το είδος που αναζητούν οι περισσότεροι καταναλωτές, γιατί όπως μας είπε ο Βαγγέλη, υπάλληλος ιχθυοπωλείου, «μαγειρεύεται πιο γρήγορα, δεν χρειάζεται μεγάλη διαδικασία, μόνο ξεπάγωμα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μεταξύ εκείνων που πηγαίνουν μέρες νωρίτερα για να αγοράσουν το ψάρι του γαστρονομικού εθίμου είναι κυρίως οι μερακλήδες που θέλουν να ξαλμυρίσουν μόνοι τους τον μπακαλιάρο.

Όσον αφορά στις τιμές εκεί εντοπίζεται ποικιλία όπως αντίστοιχα και στα είδη του συγκεκριμένου ψαριού. Ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρο, Χρήστος Νικολόπουλος ανέφερε ότι «στο φιλέτο οι τιμές είναι από 8 μέχρι 9,5 ευρώ και με το κέλυφος είναι περίπου παρόμοιες».