, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στο ΑΠΘ

f1

Τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και του Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν σήμερα ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος με τον πρέσβη της χώρας Ραχμάν Μουσταφάγιεφ σε συνάντηση που είχαν σήμερα στην Πρυτανεία του ιδρύματος. Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Ελληνοαζέρικου Επιμελητηρίου Γιώργος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του δ.σ. του Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν Γιώργος Τσαρουχάς και η Αναπληρώτρια Πρύτανη Σοφία Κουίδου – Ανδρέου, πραγματοποιήθηκε τρεις μήνες μετά την επίσκεψη του Πρύτανη στο Αζερμπαϊτζάν και την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Μπακού.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγει η συμφωνία για επιστημονική και ερευνητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπακού, η οποία, όπως είπε, μπορεί να ξεκινήσει με κοινές διαλέξεις, κοινές προτάσεις για ερευνητικά προγράμματα και ανταλλαγές καθηγητών. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε επόμενο στάδιο μπορεί να γίνει και ανταλλαγή φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε για την επόμενη χρονιά τη συμμετοχή φοιτητών από το Αζερμπαϊτζάν στο summer school, που από φέτος και κάθε καλοκαίρι διοργανώνει το ΑΠΘ στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης στην Καλάνδρα για φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Ο κ. Μουσταφάγιεφ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο ανταλλαγής φοιτητών, ενώ μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης της χώρας του να έρθουν νέοι από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, προκειμένου να σπουδάσουν μηχανικοί στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ ή σε άλλες Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας. Παράλληλα, εξέφρασε τη διάθεση για συμμετοχή της χώρας του στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας – Θεσσαλονίκη 2014, με καλλιτεχνικές ομάδες από το Αζερμπαϊτζάν.

Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε επίσης να συνδράμει το ΑΠΘ μέσω του Κέντρου Βυζαντινών Μελετών, στη διοργάνωση διαλέξεων με ομιλητή καθηγητή από το Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την επιρροή του βυζαντινού πολιτισμού στον πολιτισμό του Αζερμπαϊτζάν.

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.