«Ο Σαξώνης είχε συνεργό το σύστημα»

saxonis
Mε την κατάθεση της πρώην διευθύντριας του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) συνεχίζεται η δίκη για την υπεξαίρεση «μαμούθ» στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης
«Ο Σαξώνης είχε συνεργό το σύστημα», τόνισε η μάρτυρας.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ερώτηση για το εάν ο πρώην ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης ο μοναδικός εκ των κατηγορουμένων που ομολόγησε την υπεξαίρεση- είχε συνεργούς, η Ελένη Σολομωνίδου απάντησε: «Είχε συνεργό το σύστημα. Για ποιο λόγο να έχει άλλους συνεργούς, για να έχει περισσότερους συνενόχους;».
Η μέχρι πρόσφατα προϊσταμένη του παραρτήματος του ΤΥΔΚΥ στη Θεσσαλονίκη, στις εισφορές του οποίου καταγράφηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα κι από αυτό ξεκίνησε η αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου, επανέλαβε τις «παθογένειες» της υπηρεσίας της, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε ο πρώην δημοτικός υπάλληλος.
«Το ΤΥΔΚΥ δεν μπορούσε να κάνει έλεγχο. Η πηγή της πληροφόρησης ήταν ο ίδιος δήμος. Εμείς δεν γνωρίζουμε τι μας οφείλει κάθε δήμος. Ο δήμος μας λέει τι οφείλει», σημείωσε η μάρτυρας, η οποία -όπως και κατά τη χθεσινή της κατάθεση- επανέλαβε, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης καθυστερούσε τις καταβολές των κρατήσεων, επιμένοντας ότι ακόμη και σήμερα οφείλει προς το Ταμείο εισφορές που αντιστοιχούν σε διάστημα δύο μηνών, χωρίς, όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει το ακριβές ποσό της οφειλής.
«Η διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης, από το 1996 που μπήκα εγώ στην υπηρεσία, ήταν το πιο δύσκολο, το πιο απεχθές αντικείμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά την ακροαματική διαδικασία έλαβε το λόγο ο Π. Σαξώνης, ο οποίος χθες εκτίμησε ότι το ποσό της οφειλής του δήμου προς το ΤΥΔΚΥ ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ. Ο πρώην διαχειριστής πληρωμών του δήμου ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος έστελνε κανονικά προς το ΤΥΔΚΥ τις τακτικές μισθοδοτικές καταστάσεις, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες καταστάσεις που περιελάμβαναν τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα εξαιρέσιμα. «Σ’ αυτές υπήρχε πρόβλημα. Έστελνα τις μισές καταστάσεις απ’ αυτές που έπρεπε να πάνε συνολικά», ανέφερε.