, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι Έλληνες κόβουν και το ψωμί

psomia
Η οικονομική ύφεση έχει αρχίσει να πλήττει και τον κλάδο τόσο της βιοτεχνικής, όσο και της βιομηχανικής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης της Infobank Hellastat ΑΕ, η οποία εξετάζει την εγχώρια αγορά της αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος από την εταιρεία MARC AE, το 2012 το 1/5 των καταναλωτών μείωσε την κατανάλωση ψωμιού, με αποτέλεσμα περίπου 9 στους 10 φούρνους να σημειώσουν κάμψη εσόδων, με τη μέση μείωση ανά φούρνο να διαμορφώνεται σε 36,7%. Η υποχώρηση προέρχεται κυρίως από τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και τα αρτοσκευάσματα, ενώ η μείωση της κατανάλωσης ψωμιού είναι μικρότερη.
Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, οι περισσότερες αρτοποιίες επωμίζονται υψηλές ζημιές, καθώς λόγω της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών διατηρούν τις τιμές τους σταθερές, απορροφώντας τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών (ιδίως στο αλεύρι).
Η εφαρμογή του Ν. 4072/2012 επέτρεψε στα σούπερ μάρκετ την παραγωγή και πώληση προϊόντων μέσω της μεθόδου bake off. Η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε στις αρτοβιομηχανίες και τις αλυσίδες του λιανεμπορίου να υλοποιήσουν επενδύσεις ανάπτυξης ανάλογων προϊόντων και εγκαταστάσεων αντίστοιχα, καταρτίζοντας μεταξύ τους συνεργασίες. Ωστόσο, η μετάβαση της αγοράς στο νέο αυτό πρότυπο συνεπάγεται σημαντικές ανταγωνιστικές πιέσεις στους συνοικιακούς φούρνους.
Οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση του ΟΟΣΑ για πλήρη απελευθέρωση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα πώλησης ψωμιού και σε καταστήματα μη τροφίμων.
Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 191 επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τα βασικά συμπεράσματα ο συνολικός κύκλος εργασιών το 2012 υποχώρησε κατά 5,9%, στα 1,01 δισ. ευρώ με το 74% των εταιρειών να εμφανίζει κάμψη εσόδων.
Τα λειτουργικά κέρδη του δείγματος μειώθηκαν περαιτέρω κατά 3%, στα 91,48 εκατ. ευρώ ενώ οι προ φόρων ζημιές επιδεινώθηκαν στα 79,36 εκατ. ευρώ. Tα μέσα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 7,7% και 0,3% αντίστοιχα.
Η κεφαλαιακή μόχλευση υποχώρησε ελαφρώς σε 1,1 προς 1 ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoE) μειώθηκε περαιτέρω σε 1,3%.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.