, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι Έλληνες που «χάλασαν» (και) τη Βουλγαρία!

Βουλγαρία φωτο Σάββας Αυγητίδης
Των Άρη Κουτσιούκη και Έλενας Καραβασίλη
«Οι επιχειρηματίες λίγο κλέβουν το κράτος, λίγο τα ασφαλιστικά ταμεία, λίγο τους εργαζόμενους και τελικά αυτοί καταφέρνουν να ζουν πάντα σαν κροίσοι» σχολιάζει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη υπάρχουν επιχειρήσεις που συστηματικά έχουν τους εργαζόμενούς τους απλήρωτους. «Αυτό είναι μια κατάσταση που συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό. Έχουν πάψει και να μας το καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το έχουν αποδεχθεί. Αυτοί που δεν χρωστάνε είναι λίγοι και είναι οι μεγάλες εταιρείες. Βέβαια, έχουμε ένα δείγμα που δεν είναι αντιπροσωπευτικό, από καταγγελίες όταν δημιουργείται το πρόβλημα. Ξέρουμε επίσης  ότι υπάρχουν εταιρείες που συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά. Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, με επιχειρήσεις που έχουν κάνει συμφωνία με τους εργαζόμενους κι έχουν μειώσει μισθούς, ή προσωρινά ή σε βάθος χρόνου, αλλά αυτό το έχουν κάνει με βάση τη νομοθεσία και δεν μπορούμε να τους πούμε και τίποτα».
Και ο πρόεδρος του ΕΚΘ συνεχίζει: «Έχουμε άπειρες επιχειρήσεις που έχουν φύγει στο εξωτερικό, άλλες δικαίως γιατί πραγματικά τα επίπεδα ανταγωνισμού είναι δύσκολα. Κάποιοι άλλοι φεύγουν στη λογική του «άρπα-κόλλα» και πάνε και δημιουργούν προβλήματα και εκεί. Γιατί και τη Βουλγαρία που επισκεφθήκαμε πριν από μερικά χρόνια οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι αρνητικά δακτυλοδεικτούμενοι. Πολλοί από αυτούς τα ίδια που έκαναν εδώ, κάνουν κι εκεί».
«Μόνο 300 επιχειρήσεις στη χώρα απασχολούν πάνω από 300 άτομα προσωπικό. Ωστόσο, 15 μεγάλοι επιχειρηματίες χρωστάνε πάνω από 10 δις στις τράπεζες με αποτέλεσμα αυτές να μην μπορούν να τροφοδοτήσουν όσους έχουν ανάγκη» υπογραμμίζει ο κ. Τσαραμπουλίδης. «Είναι ένα παζλ επιχειρηματιών και επιχειρήσεων που τελικά λειτουργούσαν παρασιτικά. Και οι μεγάλες παρασιτικά λειτουργούσαν, και οι μικρές παρασιτικά λειτουργούσαν, όλα ήταν στην προχειρότητα. Ελάχιστες είναι οι μεγάλες, που τους βγάζω το καπέλο, τους σέβομαι, που κράτησαν και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και συνεχίζουν να αντέχουν» καταλήγει.
Οι ασπίδες των… μεγάλων
«Στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι γνωστό πως υπάρχουν παρατυπίες, με πλαστά και εικονικά τιμολόγια για παράδειγμα. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δεν είχαν καμία παρατυπία. Ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων, έδινε βάση στον τύπο και όχι στην ουσία της φοροδιαφυγής. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν το ανάλογο νομικό «οπλοστάσιο» και όλα τα μέσα για να αμύνονται. Μία υπόθεση μπορεί να την πήγαιναν 10 και 15 χρόνια πίσω. Ενώ ο μικρός επιχειρηματίας που δεν έχει τα νομικά όπλα για να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση, αναγκάζεται να πληρώσει το πρόστιμο», λέει ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης.
Όσον αφορά στα… «παραθυράκια» που βρίσκουν τα «μεγάλα κεφάλια», ώστε να μπορούν να φοροδιαφεύγουν, ο ίδιος εξηγεί: «Η υπερτιμολόγηση, η υποτιμολόγηση δύο συγγενών επιχειρήσεων με τη μεταφορά κερδών, η διακίνηση εμπορευμάτων χωρίς δελτίο αποστολής… Είναι πολλά τα τρικ της φοροδιαφυγής και ο επιχειρηματίας έτρεχε πριν από το νομοθέτη. Μετά ανακαλύφθηκαν οι τριγωνικές συναλλαγές, σε παγκόσμιο επίπεδο και οι φορολογικοί παράδεισοι όπου μπορεί κανείς να ξεφύγει. Βέβαια πλέον με το παγκόσμιο φορολογητέο εισόδημα κάποια πράγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, όμως χρειάζεται να γίνει απλοποίηση του φορολογικού και μείωση των φορολογικών συντελεστών».
«Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, αυξάνουν την τάση για φοροδιαφυγή. Οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, ανακόπτουν αυτή την τάση», σημειώνει ο κ. Κοκκόρης.  Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, το γειτονικό περιβάλλον παρέχει στις επιχειρήσεις διευκολύνσεις ώστε αρκετοί επιχειρηματίες να έχουν μεταφέρει τις έδρες τους στη Βουλγαρία για παράδειγμα. «Οι γειτονικές χώρες παρέχουν και άλλου είδους απαλλαγές, για παράδειγμα μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, εκπτώσεις που προσελκύουν τους επιχειρηματίες και έτσι γίνεται ευκολότερη η εγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων από τη Β. Ελλάδα στις γειτονικές χώρες όπως είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία κτλ. Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρξουν μέτρα επαναφοράς των ελληνικών επιχειρήσεων από τις γειτονικές  χώρες και να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο που θα ωθεί στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων», τονίζει ο κ. Κοκκόρης. Και συνεχίζει: «αποτέλεσμα της τωρινής κατάστασης είναι να ανοίγουμε θέσεις εργασίας στις γειτονικές χώρες και έτσι να έχουμε μειωμένες εισφορές». «Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα φέρει νέες επενδύσεις και σε συνδυασμό με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, να σημειωθεί αύξηση της απασχόλησης. Κάτι  που θα φέρει την αύξηση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και τη διατήρηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος σε συνδυασμό με τα αυξημένα έσοδα φόρων τα οποία μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν», καταλήγει.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.