00:03, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Οι εταιρείες που δίνουν αυξήσεις σε μισθούς εργαζομένων…

kleemann
Παρά την ύφεση, την μειωμένη ζήτηση –κατανάλωση αλλά και τη γενικότερη δυστοκία που επικρατεί στις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις της χώρας, υπάρχουν εταιρίες που όχι μόνο δεν μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων τους αλλά αντίθετα προχωρούν σε αυξήσεις
Αν και οι αυξήσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες , εντούτοις φαντάζουν «όαση» μπροστά σε άλλες περιπτώσεις εταιριών όπου έχουν ήδη περικόψει κατά 60% τις αμοιβές των εργαζομένων, έχουν εφαρμόσει μειωμένο ωράριο εργασίας αλλά και άλλες μορφές ελαστικής απασχόλησης.
Πολλές μάλιστα εταιρίες, αντί για αυξήσεις, δίνουν πριμ παραγωγικότητας στους εργαζομένους τους;, ποσό το οποίο μοιράζουν στο τέλος της κάθε χρονιάς.
«Ηγέτης» στα πριμ – bonus αναδείχτηκε για μια ακόμη χρονιά η καπνοβιομηχανία Καρέλιας, η οποία για το 2014 μοίρασε το μεγαλύτερο ποσό ύψους 2,85 εκατ ευρώ που έχει μοιράσει ποτέ.
Για το 2015 η Καρέλιας ανακοίνωσε και αυξήσεις μισθών καθώς από 1η Ιανουαρίου όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μικτό μηνιαίο μισθό μέχρι 2.800 ευρώ θα πάρουν αύξηση 100 ευρώ μικτά.
Σε αυξήσεις μισθών 2% μεσοσταθμικά έχει προχωρήσει την τελευταία διετία η εταιρία της Βορείου Ελλάδος, ανελκυστήρων Kleemann η οποία μάλιστα για το 2013 μοίρασε μπόνους 700.000 ευρώ στους εργαζόμενους ενώ για 2014 το ποσό σύμφωνα με πληροφορίες ανήλθε στις 850.000 ευρώ.
Σε αυξήσεις μισθών προχώρησε προ ημερών και η Johnson & Johnson Hellas.
Με βάση την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν πρόσφατα διοίκηση και εργαζόμενοι, η Johnson & Johnson Hellas, θα προχωρήσει σε αυξήσεις των αποδοχών τόσο για το 2014 (αναδρομικά) όσο και για το 2015.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι η ετήσια αύξηση για το 2014 θα είναι 40 ευρώ μικτά στον ονομαστικό μισθό με ισχύ από 1/7/2014, ενώ για το 2015 η αύξηση ορίζεται σε 30 ευρώ μικτά στον ονομαστικό μισθό με ισχύ από 1/1/2015.
Επίσης προβλέπεται ότι θα καταβληθεί μέσα στο 2014 το εφάπαξ ποσό των 240 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Αύξηση κατά 1,5% στους μισθούς των εργαζομένων προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε η Αθηναϊκή Χαρτοποιία Softex , από την 1η Μάρτη 2014. Η σημασία της συγκεκριμένης σύμβασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι αφορά σε μισθούς που δεν έχουν υποστεί μείωση, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψε το σωματείο τα προηγούμενα χρόνια διασφάλισαν επιδόματα, προσαυξήσεις και λοιπά θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Αναδρομική αύξηση από την 1η Ιουλίου 2014 των βασικών μισθών και ημερομισθίων κατά 1% και από την 1η Ιανουαρίου του 2015 κατά 1,5%, προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν η «Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.» και η «Ενωση υπαλλήλων του Χίλτον Αθηνών».
Η σύμβαση προβλέπει, ακόμη, κάλυψη εξόδων μεταφοράς με ταξί στη βραδινή βάρδια, δώρο σε είδος αξίας 100 ευρώ, μία ημέρα επιπλέον άδεια για όσους συμπληρώνουν 20ετή προϋπηρεσία κ.α.
Στο ξενοδοχειακό κλάδο και ειδικότερα στο Athens Plaza αποφασίστηκε ότι για το 2014 σε περίπτωση μεικτού κερδοφόρου αποτελέσματος, θα μοιραστούν τα πρώτα 100.000 ευρώ εξίσου σε όλο το προσωπικό, ενώ αν υπάρξει επιπλέον καθαρό κέρδος θα μοιρασθεί το 10%. Για το 2015 συμφωνήθηκε αύξηση 1%.
Πριμ παραγωγικότητας έχουν καθιερώσει και άλλες εταιρίες στις επιχιερησιακές τους συμβάσεις. Όπως η L’ Oreal Hellas, η οποία προβλέπει επιπλέον αμοιβή των εργαζομένων με ποσοστά επί των πωλήσεων, ενώ και η Ελληνική Ζυθοποιία ως κίνητρο το ποσό των 652 ευρώ για τους εργαζομένους στην Αθήνα και τα 697 ευρώ για τους εργαζομένους στο Μοσχοχώρι Λαμίας.
Στον τραπεζικό τομέα η επιχειρησιακή σύμβαση ου «ξεχώρισε» ήταν αυτή την Alpha Bank, διετούς διάρκειας. Τα βασικά σημεία της σύμβασης είναι:
Διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων,
– Διατηρείται αυτό που καταργήθηκε σε όλον τον τραπεζικό τομέα, δηλαδή το πλαφόν των 1.800 ευρώ,
– Προβλέπονται αυξήσεις από 12,5% – 28,6% σε μία σειρά επιδομάτων και τέλος,
– Υπάρχει δέσμευση της Τράπεζας για διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Καμία μείωση μισθών για το 2014, αυξήσεις 3% για όσους παίρνουν μισθό μέχρι 1.200 ευρώ και την εξέταση νέων αυξήσεων σε όλους από το 2015…. προβλέπει τέλος η νέα επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι με την διοίκηση της Μύθος Ζυθοποιϊας πηγή tromaktiko
ωτο συνεργατών της kleemann από πρόσφατη συνέντευξη τύπου Σαββας Αυγητίδης)