, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι μετρόπληκτοι επιχειρηματίες απαλλάσσονται από εργοδοτικές εισφορές (video)

suskepsi-ebeth
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Απαλλαγή στις εργοδοτικές εισφορές των επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από τα έργα του μετρό αποφάσισαν μετά από σύσκεψη που είχαν εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης. Όπως αποφασίστηκε, αναμένεται τις επόμενες μέρες να καθοριστούν τα κριτήρια για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να μην χαθούν περαιτέρω θέσεις εργασίες, ενώ ταυτόχρονα η ύπαρξη εργατικού δυναμικού σε μια επιχείρηση να μην επιβαρύνει τόσο την κατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν και τα ανάλογα έσοδα.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΘ, με τη συμμετοχή του των άλλων δύο επιμελητηρίων της πόλης, του Βιοτεχνικού και του Επαγγελματικού, καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και του Εργατικού Κέντρου, συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Στράτος Σιμόπουλος Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο βοήθημα στους επιχειρηματίες δίνεται μια οκταετία μετά την έναρξη των εργασιών, με πολλές επιχειρήσεις να έχουν ήδη κλείσει, ενώ άλλες που προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανές έχουν απολύσει όλο το εργατικό τους δυναμικό, με αποτέλεσμα να εξελιχθούν σε ατομικές επιχιερήσεις.
«Οι εργοδότες καθορίζουν τους όρους»

simopoulosΟ γγ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με τους φορείς, επισήμανε ότι Θεωρήθηκε σκόπιμο «επειδή ο λογαριασμός επιδοτείται ουσιαστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να είναι εκείνοι οι οποίοι θα καθορίσουν και τους όρους του προγράμματος».
Όσο για τις ατομικές επιχειρήσεις, στις οποίες η απαλλαγή εργοδοτικών εισφορών δεν έχει αντίκρισμα αφού είναι ατομικές, ο κ. Σιμόπουλος επισήμανε ότι συζητείται «η δημιουργία ενός προγράμματος το οποίο θα βοηθήσει αυτή την κατεύθυνση, είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετάσχει ο ΟΑΕΕ».
Ερωτώμενος δεν για το εάν υπάρχει περίπτωση αποζημίωσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ο κ. Σιμόπουλος τόνισε ότι «στα πλαίσια των νόμων του ελληνικού κράτους, όπως έχουν ήδη τελεσιδικήσει κάποιες αποφάσεις δεν βλέπω να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο».
«Σημαντική πρωτοβουλία»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μπακατσέλο, η εν λόγω σύσκεψη είχε σκοπό να καθορίσει τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα επιδοτηθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
«Ήδη από το 2008, είχαν απάλλάξει όλα τα επιμελητήρια από τις συνδρομές τα μέλη τους που πλήττονταν από τα έργα του μετρό. Υπήρχαν συγκεκριμένα κριτήρια τότε. Βεβαίως ένα θέμα που μας απασχόλησε, είναι τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που ναι μεν έχουν πρόσοψη, γιατί βασικός άξονας είναι έχουν πρόσοψη πάνω στον άξονα τον έργων του μετρό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος.
Επίσης ο κ. Μπακατσέλος επισήμανε ότι πρέπει να ερευνηθούν ποιες επιχειρήσεις είναι υφιστάμενες, καθώς δεν υπάρχει αναφορά σε αυτές που έχουν κλείσει και δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυτές που πρόκειται να ανοίξουν στο μέλλον.
«Ένα άλλο κριτήριο που βάζει ο ΟΑΕΔ είναι οι θέσεις εργασίας να παραμείνουν οι ίδιες, δηλαδή επιδοτείται όπως τα άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ η θέση εργασίας. Δηλαδή η επιχείρηση μπορεί να απολύσει αλλά συγχρόνως μπορεί να προσλάβει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ. Παράλληλα εξήγησε πως ένα άλλο θέμα είναι αυτό της διάρκειας της επιδότησης και αυτό θα φανεί όταν θα γίνει η καταγραφή των επιχειρήσεων και με βάση τα κονδύλια που μπορεί να διαθέσει ο ΟΑΕΔ. «Τότε θα δούμε σε ποιο βάθος χρόνου μπορούμε να πάμε. Εάν ο αριθμός των επιχειρήσεων και του ύψους των εργοδοτικών εισφορών είναι πολύ μεγάλο, θα συντμηθεί ο χρόνος, με τα δεδομένα που έχουμε, για τις επιδοτήσεις. Εάν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν κάτι τέτοιο μπορεί να πάει και στα δύο και τα τρία χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος.
«Θέλουμε χρηματική αποζημίωση»

tzoutziasΤο παρών στη σύσκεψη έδωσαν και επιχειρηματίες της οδού Δελφών που έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί από τα έργα του μετρό, μιας και οι επιχειρήσεις τους παρέμειναν καλυμμένες πίσω από τις λαμαρίνες για τριάντα μήνες, αν και η αρχική πρόβλεψη από την Αττικό Μετρό ήταν για ένα δεκάμηνο. «Μας έχουν καταστρέψει ολοκληρωτικά, υποσχέσεις έχουμε πάρει κατά καιρούς διάφορες από τις οποίες δεν έχει υλοποιηθεί τελικά τίποτα. Έχω κατέβει σε απεργία πείνας όλο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο επί τριάντα μέρες και η απάντηση της Αττικό Μετρό να γίνει μετεγκατάσταση χωρίς να διευκρινίζεται τι αναλαμβάνει αυτή η εταιρεία για αυτού του είδους τη μετεγκατάσταση», αναφέρει ο Ζαφείρης Τζούτζιας, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με υαλικά στην οδό Δελφών. Ερωτώμενος για το ζήτημα της απαλλαγής των επιχειρηματιών από τις εργοδοτικές εισοφορές, ο κ. Τζούτζιας επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν καλύπτει κάποιους επιχειρηματίες, «αφού δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να απασχολήσουμε προσωπικό. Όταν ένα μαγαζί είναι κλειστό επί τρία χρόνια συνέχεια και υπολειτουργεί κάνει και μηδενικές δηλώσεις». Όπως τονίζει μάλιστα, αυτό που ζητούν είναι άμεση χρηματική αποζημίωση. «Έχουν καταστραφεί τα μαγαζιά μας και δεν μπορούμε άλλο να δεχόμαστε την κοροϊδία τους, ο ένας να πετάει δηλαδή το μπαλάκι στον άλλον», λέει χαρακτηριστικά ο απεγνωσμένος επιχειρηματίας.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.