, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Οι πορείες του Μνημονίου στη Θεσσαλονίκη σε… αριθμούς

poreia-thema-karfitsa
του Βαγγέλη Στολάκη
Περισσότερες από είκοσι χιλιάδες πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων ετών. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τις 8 Μαΐου 2010- ημέρα ψήφισης του μνημονίου-  έως τις 28 Μαρτίου 2014 ο ακριβείς αριθμός των συγκεντρώσεων ανέρχεται στις 20.210. Την ίδια ώρα, στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος «ανοίγει» συζήτηση για το μέλλον του συνδικαλισμού δεδομένης της όλο και μικρότερης προσέλευσης και συμμετοχής του κόσμου στις πορείες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης σε διάστημα 42 μηνών, δηλαδή από την ανακοίνωση της ένταξης της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης στην πόλη έχουν πραγματοποιηθεί 37 συγκεντρώσεις, τέσσερις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά και έξι συγκεντρώσεις εν μέσω Σαββατοκύριακων. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης σημειώνει ότι: «τα τελευταία τέσσερα αυτά περίπου χρόνια το Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά από συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ έχει πραγματοποιήσει περίπου πενήντα απεργιακές κινητοποιήσεις». Ο ίδιος αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των συγκεντρώσεων αυτών αναφέρει πως: «ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι του προέρχονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που δεν είναι άλλες από τις εκλογές. Βέβαια, το συνδικαλιστικό κίνημα ταλανίζεται ακόμα και σήμερα από τον κομματισμό και την πολυδιάσπαση». Ο ίδιος παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι κινητοποιήσεις δεν έχουν τα αποτελέσματα του παρελθόντος, όταν οι εργαζόμενοι κατέκλυζαν τους δρόμος αισθάνεται δικαιωμένος αφού όπως λέει «παρά τη συγκυρία καταφέραμε να διατηρήσουμε τις τριετίες, τον 13ο και 14ο μισθό στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και το επίδομα γάμου».
Την τελευταία χρονιά
Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας μόλις το 2013 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 6.231 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη την χώρα συνολικά, στις οποίες διατέθηκαν συνολικά 162.743 αστυνομικοί. Επιπλέον, την αθλητική περίοδο 2012-2013 πραγματοποιήθηκαν 5.840 αθλητικές εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια (ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρισης κ.α.), απασχολήθηκαν συνολικά 137.832 αστυνομικοί και συνελήφθησαν για αδικήματα της αθλητικής βίας συνολικά 225 άτομα. Αντίστοιχα την προηγούμενη αθλητική περίοδο (2011-2012) σε 5.950 αθλητικές εκδηλώσεις απασχολήθηκαν συνολικά 133.995 αστυνομικοί και συνελήφθησαν για αδικήματα της αθλητικής βίας συνολικά 285 άτομα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.