, Τρίτη
16 Απριλίου 2024

search icon search icon

Οι συνεπείς και οι… “κοπανατζήδες” του δήμου!

DimotikoSymvoulio copy

Tου Βαγγέλη Στολάκη

Να εκλείψει το φαινόμενο των άδειων… εδράνων φαίνεται πως είναι το στοίχημα του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Στο… στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι επανεκλέχτηκαν στην αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου και θεωρούνται… «παλιοί». Αυτοί είναι κυρίως που καταγράφουν πολλές απουσίες, εμφανίζονται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου μόνο στην αρχή και σιγά σιγά αποχωρούν από την αίθουσα, την ώρα που άλλους τους πιάνουν τα… «μαύρα μεσάνυχτα».

Μιλώντας στην Karfitsa ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος δηλώνει πως «η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου απαιτεί την ενεργή και πλήρη παρουσία των δημοτικών συμβούλων. Οφείλουν να είναι παρόντες». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνεται η ομαλή λειτουργία του οργάνου και προωθείται η λήψη αποφάσεων για το καλό της πόλης».

Η αλήθεια είναι πως στην περασμένη τετραετία η εικόνα των… άδειων εδράνων απασχόλησε έντονα τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, με το τότε προεδρείο (Π. Αβραμόπουλο, Χ. Αηδονόπουλο και Ε. Τζούτζια) να επαναλαμβάνει ουκ ολίγες φορές πως η τακτική ορισμένων, οι οποίοι παρακολουθούσαν την πρώτη ώρα της συνεδρίασης μόνο και μόνο για να υπογράψουν και στη συνέχεια αποχωρούσαν ήταν απαράδεκτη. Σήμερα, το φαινόμενο δεν παρατηρείται –τουλάχιστον ακόμα- αφενός γιατί η ανανέωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγάλη και αφετέρου γιατί έχουν πραγματοποιηθεί μόλις ελάχιστες συνεδριάσεις.

Οι περικοπές αδειάζουν το δήμο

Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa οι απουσίες που έχουν καταμετρηθεί στις συνεδριάσεις του νέου δημοτικού συμβουλίου είναι μετρημένες στα δάχτυλα και έγιναν από συγκεκριμένους συμβούλους, οι οποίοι επικαλέστηκαν λόγους υγείας δικούς τους ή συγγενικών τους προσώπων. Ωστόσο, στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης φοβούνται πως το σκηνικό θα επαναληφθεί, αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι λόγω Καλλικράτη και εξαιτίας της περικοπής των αποζημιώσεων που ελάμβαναν για τις συνεδριάσεις δεν έχουν λόγο να παραμένουν ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία. Ορισμένοι δε, κυρίως από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη που θεωρούνται… «παλιοί» έχουν ήδη επινοήσει τον τρόπο, ώστε να μην εκπέσουν του αξιώματός τους με απόφαση Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Υπενθυμίζεται πως βάσει νόμου πρέπει να ενημερωθεί ο Γ.Γ. σε περίπτωση τριών συνεχόμενων αδικαιολόγητων απουσιών από τον ίδιο σύμβουλο.

 Πρώτοι στο απουσιολόγιο

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί διπλή συνεδρίαση του συμβουλίου, η 16η έκτακτη τιμητική στις 14:00 και η 17η τακτική στις 16:00 για το 2014. Για το τρέχον έτος σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa τις περισσότερες απουσίες κατέγραψε στο παρουσιολόγιο του δήμου ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην επικεφαλής της «γαλάζιας» δημοτικής παράταξης, Κώστας Γκιουλέκας. Συγκεκριμένα ο κ. Γκιουλέκας έκανε 14 απουσίες, οι περισσότερες την περίοδο που κατείχε και το αξίωμα του υφυπουργού Παιδείας. Ακολουθεί με 12 απουσίες η τέως εισαγγελέας και ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, Χρυσούλα Γιαταγάνα λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, ενώ τρίτη στο απουσιολόγιο «φιγουράρει» η δικηγόρος Μαρία Σταυρίδου, η οποία δεν κατέβηκε ξανά υποψήφια στις εκλογές του Μαΐου. Ακολουθούν οι: Στάθης Αβραμίδης με 10 απουσίες που μετακόμισε από το δήμο Θεσσαλονίκης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σήμερα βρίσκεται στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Στεφανία Τανιμανίδου με 9 απουσίες, Δήμητρα Αγκαθίδου με 7 απουσίες, Θεόφιλος Πατέλης με επίσης 7 απουσίες, ενώ ο Μάκης Στεργίου, Βασίλης Γάκης, Στέλιος Παπαθεμελής και η Ξένια Δρίτσα (οι τρεις τελευταίοι δεν ήταν εκ νέου υποψήφιοι) έχουν από έξι απουσίες. Σημειώνεται πως όλες οι παραπάνω απουσίες αφορούν τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις.

Λιγότερες από πέντε απουσίες το 2014 έχουν οι: Ελένη Τζούτζια (1), Χάρης Αηδονόπουλος (1), Μαίρη Ακριτίδου (1), Σοφία Ασλανίδου (3), Καλυψώ Γούλα (2), Γιώργος Δημαρέλος (1), Αντώνης Κανάκης (1)Λίτσα Κολοβού (3), Ανδρέας Κουράκης (2), Άννα Ευθυμίου (1), Γιάννης Δελής (2),Αντώνης Καρούμπης (1), Κώστας Καζαντζίδης (2), Μιχάλης Κωνσταντινίδης (2), Θεοδώρα Λειψιστινού (5), Πέτρος Λεκάκης (1), Νίκος Παπαδόπουλος (3), Κώστας Παπαθεοδώρου (2), Θανάσης Παπάς (2), Κυβέλη Ρουμελιώτη (1), Μαρία Πασχαλίδου (4), Σπύρος Πέγκας (4), Ρανέλα Γιούλη (1), Θέμης Σεβαστιάδης (3), Ανέστης Τελίδης (2), Έλλη Χρυσίδου (2) και Χρήστος Ελευθεριάδης (1).

Πάντα παρόντες

Καμία απουσία για το τρέχον έτος δεν έχει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η Άννα Αγγελίδου, ο Γιώργος Αρβανίτης, ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Βενιαμίν Καρακωνστανογλου, ο Λευτέρης Κιοσέογλου, ο Χασδάι Καπόν και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Για το 2013 όπως προκύπτει από την έρευνα της Karfitsa στις πρώτες θέσεις των… απόντων «φιγουράρουν» οι: Χρυσούλα Γιαταγάνα με 23 απουσίες, Γιώργος Ασπασίδης με 22, Στάθης Αβραμίδης με 18, Κώστας Γκιουλέκας με 16, Δήμητρα Αγκαθίδου με 15, Μαρία Σταυρίδου με 19 και Θεόφιλος Πατέλης με 15. Δέκα απουσίες είχε σημειώσει μέχρι τις 15.04.2013 οπότε και παραιτήθηκε για λόγους επαγγελματικούς η κόρη του πρώην υπουργού της ΝΔ, Ανθή Σαλαγκούδη, η οποία είχε λάβει και σχετική άδεια από το δημοτικό συμβούλιο αφού, η ίδια εργαζόταν στην Αθήνα.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.